Historien om da bananen kom til Alanya

Før Alanya blev en stor turistby, var det meste af byen frugtplantager.

Folkene i Alanya dyrkede hovedsaglig bananer og appelsiner.

Men hvordan banan kom til Alanya, er en rigtig god og lidt sød historie historie:

I den sidste halvdel af det 19. århundrede var søvejen Alanyas vigtigste forbindelse med omverdenen. Skibene gik især til Cypern og Ægypten med træ, sesamfrø, bønner, nødder og frugt og havde salt, sæbe, olie og pynteting med tilbage.

Det var på sådan en rejse, at købmanden Serifali Ahmet Aga tog en bananplante med tilbage til Alanya, hvor han plantede den i sin have som pynt.

Familien fik strenge ordrer om ikke at spise bananerne, da de formentlig var giftige. Da de modne bananer faldt til jorden, blev familiens rengøringskone fristet og smagte på dem. Hun syntes om smagen og fortalte det til andre.

Således blev myten om de giftige bananer aflivet, og der kom gang i banandyrkningen.

Læs også >> Go Bananas: Fra plantagen til forbrugeren

banantur, eurodan banantur, se banan plantage, udflugter i alanya, alanya udflugter, alanya seværdigheder, Alanya eurodan,bananer fra alanya, frugt fra alanya, alanya dk, alt om alanya, fakta om alanya, info om alanya

Fra gift haveplante til millionproduktion

Fra 1920’erne steg efterspørgslen, og plantagerne bredte sig, så de i dag er koncentreret om et 200 km langt bælte langs kysten fra Manavgat til Anamur.

Dette bælte er det eneste sted i Tyrkiet, hvor klimaet tillader banandyrkning. Bananen er nemlig en utrolig skrøbelig plante, der kræver meget vand og et mildt klima. Når vinteren nærmer sig, og vejret bliver ustabilt, sættes der plastik om bananklaserne for at beskytte dem.

Det er muligt at høste bananer 2 gange årligt, og hver plante kan give 75 kg pr. høst. Hvert år produceres der 40.000 tons bananer, hvilket dog ikke er nok til at dække efterspørgslen på hjemmemarkedet. Konkurrencen fra importerede bananer har siden 1984 reduceret den indenlandske produktion, og flere steder ses tomme terrasser, hvor der tidligere har vokset bananer.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Bananer i Alanya
  • Frugtproduktion i Alanya
  • Seværdigheder i Alanya
  • Alanya´s bananer
  • Historien om bananer i Alanya
  • Alanya historie
  • Tyrkisk landbrug
  • Bananplantage i Tyrkiet
  • Bananen i Alanya

Historien er et uddrag fra bogen Alanya og omegn – Allan Huglsted


PIN IT!

Alanyas bananer, Bananens historie, Da banan kom til Alanya

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.