Opskrift: Alanya bradepandebrød – Alanya çoreği
Alanya Çöreği er et tyrkisk brød bagt i bradepande.
Det er en velsmagende snack, der har været en del af Alanyas madkultur i generationer.
Bagværket kombinerer kærligheden til detaljerne og nøje udvalgte ingredienser, der vil give de fleste lokale i Alanya til at drømme sig til deres barndom.
Officielt har Çöreği ikke et dansk navn. Çöreği betyder direkte oversat for ”Bolle”, men vi har valgt at navngive det bradepandebrød, da brødet bages i en bradepande.
Bagværket har en blød tekstur og en sødme, der balancerer perfekt med en kop tyrkisk te.
Opskrift på Alanya bradepandebrød – Alanya çoreği
Til: 8-10 personer. Tid: 80 min. Kategori: Kage / brød
INGREDIENSER
3 æg – heraf en æggeblomme til pensling
2 vandglas yoghurt – 2 ¼ dl
250 gram smør
1 vandglas olie
5 gram karbonat
1 citron
1 teske salt
8 vandglas mel – 630 gram
2 spsk olie til pensling
Valnødder til pynt
FREMGANGSMÅDE
Tænd ovnen på 150 grader.
Start med at blande æg og yoghurt sammen, men gem en æggeblomme til pensling. Smelt smørret og tilføj det smeltede smør samt olie og salt, til yoghurt blandingen.
I en tom skål presses citronen. Bland citronsaften med karbonat. Tilsæt karbonat blandingen til resten af dejen.
Tilsæt mel til dejen indtil den er fast. Ælt dejen godt igennem med en røremaskine.
Fordel dejen i den bradepande med en dejskraber. Det er ikke nødvendigt at anvende bagepapir eller smøre bradepanden, idet fedtstoffet fra dejen vil gøre at brødet ikke sætter sig fast.
Pisk æggeblommen til pensling med 2 skefulde olie og pensl brødet. Marker med en kniv, hvor brødet skal skæres, når det er bagt. Pynt med halve valnødder på midten af hvert stykke brød, inden brødet bages i ovnen.
Bag brødet midt i ovnen ved 150 grader i 1 time.
Serveringsforslag
Mange tyrkiske husmødre i Alanya, tilføjer sesam på toppen. Sesam strøs over brødet før det bages.
Brødet er smagfuldt i sig selv og spises uden at tilføre andet på eller til det. Alanya bradepandebrød smager som en dansk bolle med smeltet smør. Brødet er bestandigt og meget mættende. Derfor anvendes det også til madpakker til skolebørnene.
Afiyet olsun!
Tyrkisk gæstfrihed med te og godt til ganen
I Tyrkiet er gæstfrihed mere end bare en gestus; det er en kunst, og intet symboliserer dette bedre end den ceremonielle servering af te og kager eller brød.
Når du åbner døren for gæster i Tyrkiet, åbner du også dit hjem og hjerte for et fællesskab, og det sker ofte over en varm kop tyrkisk te og lidt til ganen.
Man portionsservere ofte for gæster i Tyrkiet, men som dansker kan man sagtens slippe afsted med at servere på et fad, så gæsterne selv kan tage det de ønsker at spise.
Hvis du mangler inspiration til andre brød og kager du kan servere for dine gæster, så kan du se vores opskrift på baklava, poğaça eller Revani under vores tyrkiske opskrifter.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk kage
- Tyrkisk brød
- Brød fra Tyrkiet
- Opskrifter på tyrkisk mad
- Opskrift på tyrkisk brød
- Opskrift på tyrkisk kage
- Bradepande brød
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiske opskrifter og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.