Sådan laver du oliven spiselige
Er du også i tvivl om, hvordan du laver dine oliven spiselige.
Eller vil du gerne i gang med selv at lave oliven fra bunden, så kan du få hjælp i denne artikel.
Oliven sæsonen er startet i Tyrkiet, og derfor kan du lige nu købe friskplukket ubehandlet oliven på byens mange bazarer, som du selv kan forarbejde og gøre spiselige, så de passer lige til din smag!
Note: Friske ubehandlet oliven er ikke spiselige og de har en grim og ubehagelige smag.
For år tilbage solgte Antalyas kommune (kommunen Alanya hører under) oliventræer billigt til befolkningen. Derfor har næsten alle i dag mindst 1 oliventræ, som de kan høste deres egen avl, og nyde over vinteren.
Fakta om oliven
Farve: Oliven starter med at have en grøn farve og skifter derefter til en lilla/sort farve.
Sæson: I Tyrkiet starter sæsonen i det tidlige efterår. Den præcise sæson er afhængig af, om man vil have grønne eller sorte oliven.
Sorter: Der findes over 700 forskellige olivensorter.
Forarbejdning: Oliven kan kold- eller varmepresses til olie. Der går ca. 10 kg oliven til 1 liter olivenolie. Presningen foregår på en fabrik.
Opbevaring: Oliven skal opbevares mørkt og i konstant væske, som f.eks vand eller olivenolie.
Holdbarhed: Oliven opskriften Alanya.Dk benytter giver olivene en holdbarhed på 2 år, hvis de opbevares korrekt.
Tyrkere med egen have, plukkere som regel oliven med hænderne. Under træet ligger de et stort stykke stof, derefter ryster de træet, da så mange oliven som muligt falder af træet. Resten plukkes med hænderne.
Større virksomheder plukker oliven med maskiner.
Sådan laver du oliven spiselige
Note: Der findes flere forskellige måder at lave oliven på, dette er en af måderne.
Det skal du bruge: En cola flaske, oliven, salt, vand og en lille kniv.
Vask olivene grundigt og skær en rille ned igennem olivenfrugten så væsken nemmere kan trænge ind.
Læg olivene i en stor cola flaske, fyld med vand. Skift vandet 1-2 gange dagligt de første 48 timer.
Efter 48 timer fylder du nyt vand i, sammen med 10% salt. Lad blandingen stå i min. 1 uge, måske 2 uger – Smag den til undervejs for at se, om de er som du gerne vil have.
Du kan efterfølgende regulere smagen på dine oliven med at skifte vandet og tilføje mere eller mindre salt, alt efter, hvordan du bedst kan lidt dine oliven.
Når olivene er klar, kan du også hælde nogle af den over i et mindre glas, med olivenolie og krydderier, f.eks chiliflager eller oregano. Derudover er hjemmelavet oliven altid en unik gaveide´
Vil du hellere tørrer dine oliven, kan du se opskriften her
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Sådan laver du dine oliven spiselige
- Opskrift på spiselige oliven
- Fakta om oliven
- Tyrkiske oliven
PIN IT
Lukket for kommentarer.