Februar markeder i Alanya: Sæsonens frugt og grønt

Februar i Alanya byder på kølige dage og masser af frisk frugt og grønt på byens markeder.

Selvom dagene er køligere og koldere end i sommermånederne, så er en tur på en af Alanya mange markeder fortsat en skøn oplevelse.

Om vinteren er hvidkål og græskar f.eks på sæson, og derfor laves retterne tyrkiske hvidkålsruller, græskar hummus og sødet græskar perfekte at lave lige nu.

Læs også: Bykort over Alanyas markeder

Dette kan fås på bazaren i februar: Jordbær, bananer, sukkerærter, græskar, æbler, pærer, appelsiner, blodappelsiner, grapefrugt, citroner, salat, hvidkål, rødkål, squash, tomater, agurk, drueagurk, bønner, peberfrugter, auberginer, persille, spinat, dild, vinduer, kastanjer, gulerødder, løg, rødløg, kartofler, forårsløg, rødbeder, skovsvampe, broccoli, blomkål, majroer, Diken Kabağı, champions, chili og porrer.

Delikatesser lige nu: Skovsvampe, friske drueagurker, græskar, kvæder og grapefrugt.

Det skal du smage:
avokado, fakta om avokado, guide til avokado, gode grunde til at spise avokado

Advokadoer fra Alanya: Alanya har nogle af de lækre avokadoer du nogensinde kommer til at smage. Mest almindelig er sorten med en tynd skral og en skøn frisk smag. I Alanya området startede produktion af avokado i 1990.

I dag produceres 70% af  Tyrkiets samlet produktion af avokadoer i Alanya. 14 forskellige sorter af avokadoer bliver produceret her, med en samlet vægt på 581 ton årligt. De mange avokadoer vokser på ca. 10.000 træer i Alanya området. Alanya er eksperter i avokado og derfor kan du finde 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya traditionelle køkken.

Læs også >>  10 eksotiske frugter fra Alanya
blodappelsin, bazar alanya, alanya bazar, frugter fra middelhavet,

Blodappelsiner: En sjælden gang imellem er det mulig at finde en sælger på bazaren, som sælger de utrolig smukke blodappelsiner. Blodappelsiner har været i Middelhavsområdet i flere århundreder. Om de er kommet fra Sydeuropa eller Kina vides ikke.

Den røde farve kommer kun frem, hvis frugten på træet i længere tid har været udsat for kølige nattemperaturer. Den røde ‘blodfarve’ i blodappelsin kommer fra farvestoffet anthocyanin, der findes i mange planters plantedele. Under indflydelse af frugtsyrer, dukker denne røde farve op i segmenterne indeni og hos nogle sorter af blodappelsin ses det også på ydersiden af skrællen.

Grapefrugt, fakta om Grapefrugt, tyrkisk grapefrugt, alanya marked, markeder i Alanya

Grapefrugt: Grapefrugt har været kendt i Vestindien i over 200 år. Den er beskrevet første gang i Puerto Rico i 1814 som en tilfældig krydsning mellem appelsin og pomelofrugten. Grapefrugten kom til Europa i 1910.

Grapefrugtens smag varierer, afhængig af sort samt hvor de kommer fra. På grund af klimaet er grapefrugter fra Florida, Caribien og Sydafrika normalt de mest sødmefulde, hvorimod frugter fra Middelhavslandene oftere er mere bitre, på grund af dyrkningsklimaets forskelligheder i varme og nedbør.

Grapefrugt siges at sænke blodtrykket, sænke kolesterol i blodet og virke forbyggende mod kræft pga. sin antioxiderende virkning. Men grapefrugt kan også være farlig at spise, hvis man tager visse former for medicin. Blandt andet medicin til hjertepatienter og immundæmpende medikamenter.

Grapefrugt har holdbarhed på ca. en til to uger, hvis den opbevares ved 20 grader.

specielt græskar, diken kabakgi, tyrkisk græskar, græskar fra tyrkiet, Sechium, Chayote, Chayote tilberedning, Chayote græskar, Chayote Tyrkiet

Diken Kabağı: Diken Kabağı er det tyrkiske navn på grøntsagen, oversat til dansk betyder det “græskar med pigge på”. Det er et meget sigende navn, for på græskaret er der små bløde pigge, som giver græskaret et meget specielt udseende. På dansk og engelsk hedder græskaret Chayote eller Sechium.

Væsken fra diken kabağı er meget klistret og derfor bliver græskaret koges eller stegt når det skal spises. Græskaret kan bruges i forskellige sammenkogte retter. Det kan også steges i olie og spises yoghurt og salt ovenpå. Læs mere om diken kabağı her.

Få bykort med bazarer her

Billeder fra bazaren i Februar 2017

2017-02-21 17.09.22
2017-02-21 17.08.49
2017-02-21 17.08.09-1
2017-02-21 17.07.37-1
2017-02-21 17.07.24-1

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.