FebruarShopping i AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

Februar markeder i Alanya: Sæsonens frugt og grønt

Februar i Alanya byder på kølige dage og masser af frisk frugt og grønt på byens markeder.

Selvom dagene er køligere og koldere end i sommermånederne, så er en tur på en af Alanya mange markeder fortsat en skøn oplevelse.

Om vinteren er det muligt at få frugt, grøntsager og bær, som ikke vokser i den varme sommer og derfor kun er tilgængelige i de koldere måneder.

I februar er hvidkål, peberfrugter og græskar f.eks på sæson, og derfor laves retterne tyrkiske hvidkålsruller, fyldte peberfrugter, græskar hummus og sødet græskar perfekte at lave lige nu.

Alanya bliver ofte kaldt Tyrkiets frugtcentrum, fordi middelhavsklimaet gør det muligt at dyrke mange forskellige slags frugter og grøntsager – endda tropiske frugter. Det gode klima sikrer, at der kan høstes hele året rundt. Jorden i området er meget frugtbar og fuld af næringsstoffer, hvilket gør det perfekt til landbrug.

Læs også: Bykort over Alanyas markeder

Dette kan fås på bazaren i februar

Jordbær, bananer, græskar, æbler, pærer, appelsiner, blodappelsiner, grapefrugt, citroner, salat, hvidkål, rødkål, squash, tomater, agurk, drueagurk, bønner, peberfrugter, auberginer, persille, spinat, dild, vinduer, kastanjer, gulerødder, løg, rødløg, kartofler, forårsløg, rødbeder, skovsvampe, broccoli, blomkål, majroer, chayote, champignon, kiwi, sukkerærter, mango, chili og porrer.

Delikatesser lige nu: Skovsvampe, friske drueagurker, chayote, græskar, blodappelsiner og grapefrugt.

Det skal du smage:

Avokado

Alanya har nogle af de lækre avokadoer du nogensinde kommer til at smage. Mest almindelig er sorten med en tynd skral og en skøn frisk smag. I Alanya området startede produktion af avokado i 1990.

I dag produceres 70% af  Tyrkiets samlet produktion af avokadoer i Alanya. 14 forskellige sorter af avokadoer bliver produceret her, med en samlet vægt på 581 ton årligt. De mange avokadoer vokser på ca. 10.000 træer i Alanya området. Alanya er eksperter i avokado og derfor kan du finde 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya traditionelle køkken.

Du kan læse mere om alanyas avokadoer i denne artikel.

blodappelsin, bazar alanya, alanya bazar, frugter fra middelhavet,

Blodappelsiner

 En sjælden gang imellem er det mulig at finde en sælger på bazaren, som sælger de utrolig smukke blodappelsiner. Blodappelsiner har været i Middelhavsområdet i flere århundreder. Man mener at blodappelsoner er kommet fra Sydeuropa eller Kina, men det vides ikke med sikkerhed.

Den røde farve kommer kun frem, hvis frugten på træet i længere tid har været udsat for kølige nattemperaturer. Den røde ‘blodfarve’ i blodappelsin kommer fra farvestoffet anthocyanin, der findes i mange planters plantedele. Under indflydelse af frugtsyrer, dukker denne røde farve op i segmenterne indeni og hos nogle sorter af blodappelsin ses det også på ydersiden af skrællen.

Læs også >>  10 eksotiske frugter fra Alanya

Grapefrugt, fakta om Grapefrugt, tyrkisk grapefrugt, alanya marked, markeder i Alanya

Grapefrugt

Grapefrugt har været kendt i Vestindien i over 200 år. Den er beskrevet første gang i Puerto Rico i 1814 som en tilfældig krydsning mellem appelsin og pomelofrugten. Grapefrugten kom til Europa i 1910.

Grapefrugtens smag varierer, afhængig af sort samt hvor de kommer fra. På grund af klimaet er grapefrugter fra Florida, Caribien og Sydafrika normalt de mest sødmefulde, hvorimod frugter fra Middelhavslandene oftere er mere bitre, på grund af dyrkningsklimaets forskelligheder i varme og nedbør.

Grapefrugt siges at sænke blodtrykket, sænke kolesterol i blodet og virke forbyggende mod kræft pga. sin antioxiderende virkning. Men grapefrugt kan også være farlig at spise, hvis man tager visse former for medicin. Blandt andet medicin til hjertepatienter og immundæmpende medikamenter.

Grapefrugt har holdbarhed på ca. en til to uger, hvis den opbevares ved 20 grader.

specielt græskar, diken kabakgi, tyrkisk græskar, græskar fra tyrkiet, Sechium, Chayote, Chayote tilberedning, Chayote græskar, Chayote Tyrkiet

Chayote 

På tyrkisk hedder græskaret diken kabağı, oversat til dansk betyder det græskar med pigge på – hvilket det også er. På danks og engelsk er den kendt som chayote. 

Væsken fra diken kabağı er meget klistret og derfor skal græskaret koges eller steges for at være lækkert at spise. Det kan bruges i forskellige sammenkogte retter eller steges i olie og spises sammen med yoghurt, salt og hvidløg. På græskaret er der små bløde pigge, som giver græskaret et meget specielt udseende.

Læs mere om græskaret diken kabağı / chayote her.

Græskar

Græskar er en af de ældste dyrkede afgrøder i verden og har spillet en vigtig rolle i forskellige kulturer gennem årtusinder. I dag er græskar en populær ingrediens i madlavning, en vigtig del af efterårsdekorationer og en central figur i Halloween-fejringer. I Alanya bruges de smukke græskar dog ikke til dekorationer eller Halloween med i stedet til at lave en lang række lokale retter.

Græskar (Cucurbita) stammer oprindeligt fra Nord- og Sydamerika og har været dyrket i mere end 7.500 år. Arkæologiske fund viser, at oprindelige folk i Mexico og Mellemamerika dyrkede græskar sammen med majs og bønner – en kombination kendt som de tre søstre, der supplerede hinandens vækst.

Europæerne blev først introduceret til græskar, da Christopher Columbus bragte frøene med hjem til Europa i slutningen af 1400-tallet. Græskar blev hurtigt en del af den europæiske kost og dyrkning, men det var i USA, at den virkelig blev en integreret del af både madlavning og traditioner.

Læs også >> Få bykort med bazarer her

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.