Opskrift: Sådan laver du tyrkisk te
Hvis du spørg en tyrker om han kan lide te, vil han fortælle dig, at alle tyrkere kan lide te.
Tyrkisk te, også kendt som çay, er en vigtig del af den tyrkiske kultur og en populær drikkelse som bliver drukket over hele Tyrkiet – hver dag, hele året rundt.
Overalt i Alanya og det øvrige Tyrkiet ses de små tulipanformet te glas med mørk tyrkisk te og sukkerknalder.
Tyrkiet er det land i verden, der drikker allermest te. Hver tyrker drikker omkring 1300 kopper te om året, svarende til 3,5 kop om dagen, hvor hvis man har været i Tyrkiet, så vil man kunne bekræfte at mange tyrkere nemt drikker 3-4 kopper te om dagen.
I denne artikel vil vi gå i dybden med fem interessante fakta om tyrkisk te og fortælle mere om, hvorfor det har en særlig plads i tyrkisk tradition og gæstfrihed.
Den tyrkiske te kultur
Tyrkisk te har en lang historie og været tilstede under store dele af den tyrkiske historie – og er stadig til stede når historien skrives i dag.
Tyrkisk te er mere end bare en drik – det er en del af den tyrkiske kultur. Det er en tradition at tilbyde te til gæster som et udtryk for gæstfrihed og velkomst.
Tyrkere nyder at dele en varm kop te og have samtaler med familie, venner og folk som de møder på vejen. Te drikkes hele dagen lang og til alt fra morgenmad til bryllupper.
Kanden man brygger tyrkisk te i
Traditionelt tyrkisk te bliver brygget på en dobbelt kande, som på tyrkisk hedder çaydanlık.
En çaydanlık, en traditionel dobbeltkedel. Den øverste del af kanden inderholder den stærke mørke tyrkiske te, og den nederste indeholder almindelig kogende vand. Når man hælder teen op, blandes teen og vandet i te glasset efter hvor stærk man ønsker teen skal være.
Tyrkisk te er kendt for sin stærke fyldige smag. Traditionelt serveres den tyrkiske te meget stærk, men den fortyndes med varmt vand, når den hældes i glasset.
Folk har forskellige præferencer for styrken, og derfor kan te justeres efter individuel smag. Desuden foretrækker mange at søde deres te med sukker, som gør den intense smag mildere.
Før i tiden var tyrkerne kendt for at drikke mere kaffe end te, men overtiden er den tradition skiftet.
Tehuse og Samvær
Tehuse, også kendt som çayhane, er en vigtig del af den tyrkiske kultur. Disse hyggelige steder fungerer som samlingssteder, hvor folk samles for at slappe af, spille spil og nyde en varm kop te.
Çayhane er også stederne som butikkerne kan bestille te (og andre simple drikkevare) som så leveres til butikken på en bakke.
Opskrift og fremgangsmåde for tyrkisk te
At lave tyrkisk te, er langt fra bare at lade en tepose hænge i en kop kogende vand. For tyrkerne er en god kop Çay/ te, en drink der har stået på konfuret kogende i et stykke tid.
Sådan laver du en god kop tyrkisk te:
• Først skal du bruge en çaydanlık. Det er en stor tekande med en mindre tekande på toppen af den.
• Fyld den store del af tekanden med vand.
• I den lille del tilsætter du de tyrkiske te blade (ca. to spiseskefulde til 8 små glas te) og vand til det dækker te bladene.
• Sæt den lille del på den store del og sæt låget på og sæt kanden på komfuret eller åben ild.
• Når vandet i den store beholder koger, hælder du vandet i den lille krukke, indtil det er 3/4 fyldt.
• Fyld den store del igen med nyt vand og lad teen koge indtil bladene i den lille gryde er sunket til bunden. Det tager normalt omkring 10-15 minutter.
• Servering: Hæld først te fra den lille del i et te glas. Mængden bestemmer teens styrke.
• Hæld derefter kogende vand fra den store del i glasset.
Du har gjort det korrekt, hvis teen er klar. Hvis teen er grumset, så har du ladet den koge for længe. Tyrkisk te serveres traditionelt set med sukker, aldrig mælk.
Kommer du på besøg i et privat tyrkisk hjem, så er det som regel tyrkisk te eller tyrkisk kaffe som bliver budt på. Teen kan købes i store poser med løs te, eller i tebreve.
Den tyrkiske te produktion
Tyrkisk te dyrkes primært i de frodige bjergregioner i det nordlige Tyrkiet, mest kendt af dem er Rize, hvor klimaet og jordbundsforhold skaber ideelle vækstbetingelser.
Langt størstedelen af Tyrkiets teblade dyrkes langs Sortehavets kystlinje i den nordlige del af landet. Tedyrknings området strækker sig mod øst, fra byen Rize, langs kystlinjen hele vejen til grænsen til Georgien. Rize-provinsen har et mildt klima, høje nedbørsniveauer og frugtbar jord, som giver en smagfuld sort te.
Bladene høstes omhyggeligt og gennemgår en speciel proces med tørring og rulning, hvilket giver den karakteristiske smag og aroma. Tyrkisk te er normalt lavet af sorte teblade og serveres i små, tulipan formet glas, der kaldes “çay bardağı”.
Mange kan blive overrasket over at høre, at Tyrkiet producerer mellem 6% og 10% af klodens te.
Faktisk er Tyrkiet en af de fem bedste tedyrkende nationer i hele verden. Men meget lidt tyrkisk te eksporteres, da de drikker næsten det hele selv i Tyrkiet.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk tea
- Opskrift på tyrkisk te
- Turkish tea
- Historien bag tyrkisk te
- Opskrift på tyrkisk tea
- Fakta om tyrkisk te
- Souvenirs fra Tyrkiet