KulturNyhederTyrkisk historie

Tyrkiet højeste bjerg: Ararat bjerget er 5.165 meter højt

Tyrkiets højeste bjerg Ararat er 5.165 meter højt.

Det store bjerg ligger nordøstlige hjørne af Tyrkiet, 16 km vest for den iranske grænse og 32 km syd for den armenske grænse.

Bjerget har en vigtig plads i kristendommen, man mener nemlig at Noas Ark efter fem lange måneders sejllads på syndflodens vand tilsidst strandene og gik i land på Ararat bjerget

I Første Mosebog kapitel 8 (1. Mosebog 8 vers 4) beskrives det, hvordan Noa strander på Ararats bjerge, efter at jorden er blevet oversvømmet ved syndfloden. Den første latinske oversættelse af bibelen fra græsk og hebraisk, Vulgata, taler om montes Armeniae, altså ”de armenske bjerge”. Der hvor bjerget ligger var en del af Armenien indtil 1920 – læs mere om det længere nede i artiklen.

Første Mosebog endte her efter syndfloden: ”På den syttende dag i den syvende måned sad arken fast på Ararats bjerge”.

Et utal af ekspeditioner er blevet foretaget siden 1955 i forsøg på at finde spor af arket. Der er i moderne tid fundet forstenet træ på bjerget, som man mener stammer fra Noas ark. Det blev fundet af en kinesisk-kurdisk gruppe fandt på toppen af Ararat bjerget i Tyrkiet i 2008. I maj 2010 offentliggjorde en kurdisk-kinesisk gruppe, at de havde fundet en stor konstruktion af træ i 4200 meters højde på det bibelske bjerg i Tyrkiet.

Navnet Ararats bjerg navnet kommer fra assyrisk Urartu. (kurdisk Çiyayê Agirî / Shaxi Ararat, tyrkisk Büyük Ağrı Dağı, armensk Մասիս / Masis eller Արարատ / Ararat). Det kurdiske navn, Çiyayê Agirî, betyder „ildbjerget“.

Tyrkiets højeste bjerg, bestig tyrkiets højeste bjerg, bjergbestigning i tyrkiet, Ararat bjerget, tyrkiske bjerge
Bestig Ararat bjerget i Tyrkiet

Ararat er en snedækket, sovende vulkan, teknisk set er Ararat en stratovulkan formet af flydende lava, som måler 5.137 meter over havets overflade (så en del ligger altså under havets overflade), eller det samme som 16.854 fod. Bjerget er en af verdens letteste 5000´er.

Ararat var ubesteget indtil midten af det 19. århundrede og den første bestigningen af bjerget blev udført af russeren Dr. Frederich W. Parrot for i 1829. I adskillige år derefter var Ararat bjerget lukket for trekking og bestigninger, men nu er bjerget åbent for eventyrsøgende.

Kiplingtravel.dk tilbyder vandring og bestigning af Ararat bjerget. Læs mere her.

2 fantastiske bjergtoppe

På tyrkisk hedder bjerget Ağri Daği, som betyder smerte bjerget og bjerget består af 2 bjergtoppe, Større Ararat og Lille Ararat. Større Ararats højeste punkt er 5.165 meter højt og Lille Ararats højeste punkt er 3,896 m.

Tyrkiets højeste bjerg, Ararat bjerget fra Jerevan, bjergbestigning i Tyrkiet, Ararat bjerget, tyrkiske bjerge, tyrkiske fakta, Østlige Tyrkiet
Solnedgangen ved Ararat bjerget set fra den armenske hovedstad Jerevan.

Før Armenien nu Tyrkiet

Fra det 16. århundrede indtil 1828 var området en del af den osmannisk-persiske grænse. Større Ararat og de nordlige skråninger, sammen med de østlige skråninger af Lille Ararat blev kontrolleret af Persien.

Efter den russisk-persiske krig 1826-1828 og Turkmantsjaj-traktaten blev det persisk kontrollerede område afstået til det russiske imperium. Lille Ararat blev det punkt, hvor de tyrkiske, persiske og russiske kejserlige grænser mødtes.

De nuværende internationale grænser blev dannet gennem det 20. århundrede. Bjerget kom under tyrkisk kontrol under den tyrkisk-armenske krig i 1920. Det blev formelt en del af Tyrkiet i henhold til Moskva-traktaten fra 1921 og Kars-traktaten.

I slutningen af 1920’erne krydsede Tyrkiet den iranske grænse og besatte den østlige flanke af Lille Ararat som en del af dets bestræbelser på at standse det kurdiske Ararat-oprør, hvor de kurdiske oprørere brugte området som en sikker havn mod den tyrkiske stat. Iran indvilligede til sidst i at afstå området til Tyrkiet i en territorial udveksling. Grænsen mellem Iran og Tyrkiet ligger øst for Lille Ararat.

Bjerget nationalsymbol for armenierne, og det indgår i det armenske rigsvåben, ligesom det førhen var en del af statsvåbnet for det Armenske SSR. Fra den armenske hovedstad Jerevan kan man tydeligt se bjerget, som solen hver aften går ned bag. Armenerne må nøjes med at kigge på bjerget, for dagsdato er der ingen grænseovergang imellem Tyrkiet og Armenien.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk bjergbestigning
  • Tyrkiets højeste bjerg
  • Noahs ark bjerg
  • Ararat bjerget
  • Fakta om Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.