Helligdage og mærkedageKulturNyhederNyt fra Alanya

23/3 – 20-/4: Ramadanen i Tyrkiet 2023

Ramadanen er muslimernes faste måned.

I 2023 er ramadanen på 29 dage, fra D. 23. marts til D. 20. april. Efter Ramadanen starter Ramazan Bayramı.

Ramazan Bayramı, også kendt som Sukkerfesten på dansk. Ramazan Bayramı bliver også kaldt Şeker Bayramı, Ramadanen Eid og Eid es-Seghir.

Læs også >> 6 mystiske ting, som sker når du faster under ramadanen.

Ramadanen 2022, ramadan 2021, hvad er ramadanen, ramadanen under covid19, holder Alanya ramadanen, Alanya ramadanen, tyrkiet 2021, helligdage i Tyrkiet

Fakta om Ramadanen og hvad det er

Formålet med Ramadanen er først og fremmest den fastende del, hvor man erfarer sultfølelsen som de fattige og nødlidende børn og voksne i verden, der må gå i seng på tom mave.

Ved at faste bliver rig og fattig bliver på samme niveau. Nogle opfatter fasten som en fysisk, moralsk og åndelig prøve på lydighed og disciplin overfor Allah, og de mener at fasten er med til at styrke dem som mennesker.

Under ramadan er det ikke er tilladt for troende muslimer, som ønsker at holde ramadanen, at spise, drikke, tygge tyggegummi, kysse og være intime fra solopgang til solnedgang. Børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig er “fritaget” fra at følge fasten.

tyrkiske helligdage, helligdage tyrkiet, hvornår har tyrkerne fri, Tyrkiet helligdage

Den islamiske kalender og Ramadanen

Ramadan er det arabiske navn på den niende måned i den islamiske kalender.

Den islamiske kalender er en månekalender. Det betyder at en måned i den islamiske kalender går fra og med den nat, det er nymåne til den næste nymåne. Den islamiske kalender kaldes ”Hijri”. Hvert år rykker starttidspunktet for ramadanen ca. 10-11 dage frem i forhold til vores normale solkalender. Hvornår fasten starter og slutter hver dag er nøje afmålt i forskellige tidsrum. De nøjagtige tidsrum kan ses her.

Læs også >> Güllaç – Tyrkisk ramadan kage

Solnedgang ramadanen, solnedgang iftar, Ramadanen 2023, solnedgang Alanya, Alanya solnedgang, helligdage i Tyrkiet, Tyrkiet Helligdage, Hvad er ramadanen,

Når solen går ned under Ramadanen

Hver aften under ramadanen, når solen går ned i Alanya, bliver der affyret et kanonskud, som afslutter dagens faste. Frem til 2018 blev kanonskuddet affyret fra borgen, men siden 2019 er skuddet blevet affyret fra området nær I LOVE ALANYA skiltet.

Når fasten slutter er det igen tilladt at spise, drikke, kysse m.m. Fasten brydes i mange hjem med et stort aftensmåltid, kaldet iftar. Mange restauranter laver også Iftar menuer, som serveres når solen er gået ned. Selvom man ikke er fastende muslim, må man gerne deltage i Iftar middage både i private hjem og på restauranter.

Læs også >> Guide: 10 ting du skal vide om ramadanen

Tyrkisk delight, tyrkiet souvenirs, souvenirs fra Tyrkiet, Tyrkisk Lokum, tyrkisk slik, Slik fra Tyrkiet

Når ramadanen slutter, starter Ramazan Bayramı

Ramadanen strækker sig over en periode på 29 dage i år og slutter af med 3 helligdage kendt som Ramazan Bayramı.

Når ramadanen slutter starter Ramazan Bayramı, på arabisk kendt som Eid-ul Fitr. Ramazan Bayramı varer i 3 dage og er officiel helligdage i Tyrkiet.

Dagene bruger mange tyrkere på at besøge og være sammen med venner og familie.

Under Ramazan Bayramı vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik, en tradition der minder om den danske fastelavn. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

Den 1. dag i Ramazan Bayramı er det almindeligt at stå tidlig op, gå i moske, og efterfølgende tage hjem og vise respekt til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) ved at kysse dem på hånden og derefter sætte hånden for panden.

Under Ramazan Bayramı vil alle offentlige kontorer, skoler, banker og nogle privat kontoer være lukket. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, som lever af turismen.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Ramadanen 2023
  • Ramadanen i Tyrkiet
  • Ramadanen i Alanya
  • Hvornår er ramadanen 2023
  • Ramazan Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.