KulturNyt fra AlanyaTyrkisk historieTyrkisk mad og opskrifter

Tyrkisk madkultur: Spiselige blomster

At spise blomster kan måske virke underligt i den tyrkiske kultur.

Men grundige undersøgelser og forskning viser, at spiselige blomster har været i den tyrkisk kultur i tusindvis af år.

Blomster som ingrediens i maden har længe været en del af det tyrkiske køkken. Det ottomanske rige brugte de spiselige blomster i alle former for retter. De osmanniske kokke ville bruge blomsterne i alt lige fra salater til ris, sorbè og kødretter.

Osmannerne mente at blomsterne i maden gjorde maden både mere visuelt tiltalende -og lækker at spise.

safran blomster, spiselige blomster, tyrkiske blomster, mad med blomster, tyrkisk mad kultur

I dag ser vi stadig tyrkiske delikatesser lavet af spiselige blomster såsom squash blomster, lavendel og safran; verdens mest dyrebare krydderi.

Indførelsen af blomster i den traditionelle madlavning dateres tusindvis af år tilbage i tiden. En fortegnelse fra 140 år f. Kr. nævner en kultur, der spiste blomster.

Samtidig var bestemte blomster et væsentligt element i visse andre køkkener i verden: daglilje og rosenblade er brugt i Indien og Kina. Roser og violetter i Rom og squash blomster i traditionelle middelhavsretter.

Roser var den mest fremtrædende blomst i osmannisk køkken. Udelukkende dyrket i Isparta blev duftende roser blandet med musk og safran og brugt i desserter og sorbè. Den dag i dag bruges der stadig rosenvand i det verdens kendte turkish delight.

squash blomster, mad med squash blomster, tyrkisk madkultur, mad fra middelhavet, mad med blomster
Squash blomster i middelhavsretter

Squash blomster er en af de mest specielle delikatesser i middelhavsretter. I Grækenland er de fyldt med ost og dild og stegt på panden, mens de i Tyrkiet spises fyldte med ris og kogt i vand og olivenolie. Squash blomsterne bliver plukket tidligt om morgenen, før blomsterne bliver for skrøbelige, og dermed nemt ødelægges.

Efter at være blevet fyldt, koges squash blomsterne og serveres som en unik specialitet på det tyrkiske spisebord. Mest almindeligt er fyldt med krydret ris.

I Grækenland fyldes de friske squash blomster med ost og steger dem på panden.

Læs også: Spiselige blomster – Den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning.

safran blomster, spiselige blomster, tyrkiske blomster, mad med blomster, tyrkisk mad kultur

Safranbolu: Den tyrkiske safran by

Fra det 13. århundrede til fremkomsten af jernbanen i begyndelsen af det 20. århundrede var Safranbolu et vigtig stop på silkevejen mellem øst og vest. I dag er landsbyen på Unesco´s liste (verdens arvslisten)

Safranbolu er Tyrkiets største producent af Safran. I midten af ​​det 19. århundrede blev safran solgt fra Safranbolu af den osmanniske stat til udlandet. Safran var 100.000 gange sin egen vægt værd. Safran har længe været verdens mest kostbare krydderi efter vægt.


Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Spiselige blomster
  • Blomster man kan spise
  • Tyrkisk kultur
  • Tyrkisk historie
  • Tyrkisk madkultur
  • Mad fra Tyrkiet