Opskrift: Tyrkisk risdessert – Fırın sütlaç
Tyrkiet byder på mange forskellige typer dessert, blandt andet den tyrkiske risdessert Fırın sütlaç.
Fırın sütlaç i daglig tale mest kendt som sütlaç, minder på mange måder om risengrød, men har samtidig en lækkert anderledes twist.
Desserten er er blandt andet bagt i ovnen men spises ligesom risengrød med kanel på toppen – dog spises ikke med en smørklat.
For folk der ikke kender Fırın sütlaç eller den danske risengrød, vil man forklare retten ved at kalde det en tyrkisk bagt ris pudding.
Nøglen til at lave den perfekte fırın sütlaç er frisk mælk, konstant omrøring og masser af tålmodighed. Tyrkiske kvinder bruger mange forsøg på at lærer at lave den perfekte fırın sütlaç, som du kan imponere deres gæster med.
Den traditionelle skål til servering af fırın sütlaç er en lille dessertskål af ler, som er glaseret på indersiden. Efter grøden af ris er kogt op i en gryde overføres massen til de små dessertskåle og derefter bages de i ovnen, til de får en gylden gummiagtig overflade.
Opskrift på hjemmelavet Tyrkisk risdessert (Fırın sütlaç)
👤 4-6 personer 🕚 40 min 🌱 Vegetarisk 🍰 Dessert
INGREDIENSER
1 L mælk (Frisk mælk, sødmælk eller letmælk kan bruges)
1,5 dl grødris
2,5 dl vand
1 dl sukker
1 tsk vanilje
TIL ANRETNING:
Drys kanel eller hakket nødder, f.eks mandler eller pistacienødder, på toppen
FREMGANGSMÅDE
Kom risene i en gryde med vand og lad det koge ved svag varme, indtil der næsten ikke er mere vand. Brug en tykbundet gryde, så det ikke brænder på.
Hæld mælken i og rør rundt engang imellem, indtil det koger.
Tilsæt sukker og vanilje og lad det koge ved svag varme, indtil det får en tykkere konsistens. Den må dog ikke blive for tyk (massen bliver også efterfølgende tykkere i konsistensen, når den står i køleskabet)
Portions anret din sütlaç ved at hælde massen over i små forme, der kan tåle varme. Sæt dem på bageristen og bag dem øverst i ovnen ved 180 grader i 10 minutter. Overfladen skal have lidt farve, men det går rigtigt stærkt, så hver opmærksom.
Lad din fırın sütlaç køle af og spis den lun. Eller stil det i køleskabet med noget husholdningsfilm over.
Hvis du gerne vil gøre din Fırın sütlaç mere festlig, kan du drysse kanal eller hakket nødder ovenpå.
Afiyet olsun!
Traditionelle tyrkiske mælke desserter
Tyrkiet er berømt for deres brede udvalg af mælkebaserede desserter og buddinger, med fırın sütlaç som den absolut konge over dem alle.
For at nævne nogle få andre er der også; Süt Helcası (Mælke helva), Maraş Dondurma (Maraş is lavet på gedemælk), Kazandibi (kanaliseret mælke budding), Incir uyutması (tyrkisk figen budding), Tres leches (svampet kage overhældt med kold mælk og dækket med karamel sirup), Keşkül (mælkebudding med mandel smag) også kan man naturligvis ikke nævne de tyrkiske mælkebuddinger, uden at nævne den utrolig unikke og meget specielle Tavuk göğsü, som er en mælkebudding med kogt kyllingekød indeni.
Alanya.dk har indgået et samarbejde med Esra Alici Pedersen fra 2verdener.dk, Forside billedet i denne artikel tilhører 2verdener.dk
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få endnu flere nyheder!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk mad
- Tyrkiske opskrifter
- Mad fra Tyrkiet
- Dessert med ris
- Tyrkisk budding med ris
- Vegetarisk dessert
- Tyrkisk dessert
- Tyrkisk Sütlac
- Tyrkisk risdessert
Lukket for kommentarer.