Nyt fra AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

9 fakta, du bør vide om granatæbler

I denne måned er granatæbler igen at finde på Alanyas markeder og hos grønthandlerne.

Granatæbler er en rød frugt med en seks bladet krone indeni.

På indersiden er der hundredvis af røde, gelé lignende frø, der smager skønt og som er super sunde. Men vidste du også disse 9 ting om granatæblerne?

Læs også: 10 eksotiske frugter fra Alanya området

 1. Granatæblet stammer fra Persien og udbredt til Middelhavet derfra. Den vokser på en buske, der kan blive op til fem meter høj.
 2. På grund af dets specielle center (de mange små frø) er granatæble et symbol på overflod, frugtbarhed og udødelighed.
 3. I oldtidens Egypten blev granatæblet betragtet som en slags eliksir af livet. De begravede deres døde  med frugten, og håbede det ville forbedre deres genfødsel.
 4. Historien siger, at Berber-kvinder brugte granatæbler til at forudsige antallet af afkom. De trak en cirkel på jorden og smadrede en granatæble ind i den. Antallet af frø, der sprang ud, ville svare til antallet af fremtidige børn.
 5. Granatæblet har altid været fået fokus i litteratur og malerier. Granatæble er til stede i digte af Chaucer, Shakespeare og Homer, og det kan ses i malerier af Leonardo da Vinci (Dreyfus Madonna, 1469), Dante Gabriel Rosetti (Proserpine / Persephone, 1874) og Salvador Dalì (Drøm forårsaget af en flyvning af en humle omkring en granatæble, 1944).
 6. Feriestedet Side – beliggende imellem Alanya og Antalya – har også forbindelse til granatæble. Det siges, at i oldtidens anatolske sprog betyder navnet Side granatæble. Indtil 5. århundrede blev byens valuta balsameret med en granatæble.
 7. Franskmændene opkaldte deres opfindelse håndgranaten efter granatæblet, pga måden frøene sprang ud, hvis man smider et modet granatæble ned i jorden.
 8. Den spanske by Granada blev også opkaldt efter denne frugt.
 9. I Tyrkiet anvendes granatæble sauce (tyrkisk: nar ekşisi) som salatdressing.

Derudover behøver vi nok ikke nævne det åbenlyse faktum at granatæbler er meget velsmagende og naturens eget slik.

Læs også: 10 gode egenskaber ved granatæbler

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

 • Fakta om granatæbler
 • Granatæblers egenskab
 • Guide til granatæbler
 • Tyrkisk frugt

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.