KulturNyt fra AlanyaTyrkisk historie

Den Dobbelthovedet Ørn: Et fascinerende symbol i historien

I krydset i Tosmur, Alanya, står statuen af den dobbelthovedet ørn. 

Den er en vigtig del af både Tyrkiet’s og Alanya’s historie. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på dens betydning.  

Alanya kommunes (Alanya Belediyesi) logo

Den dobbelthovedet ørn fører os helt tilbage i historien, hvor Alaaddin Keykubat’s erobrede Alanya, og kaldte byen Alaiye. Byen var, så længe han levede, Alaaddin Keykubat vinterferie sted. Statuen, der står i Tosmur, er lavet af billedhugger Recap Inal, og er med historien om den dobbelthovedet ørn derfor et af Alanyas vigtigste symboler. Den dobbelthovedet ørn er derfor også at finde på Alanya kommunes (Alanya Belediyesi) logo

Et magtfuldt symbol

Den dobbelthovedet ørn bruges mange steder verden over, som f.eks i Serbien, Albanien og Rusland, hvor den repræsentere følgende: 

Serbien: I den serbiske heraldik og flagvidenskab er den dobbelthovedet ørn et velkendt symbol. Den sammen med det serbiske kors er de vigtigste symboler, der gennem tiden har repræsenteret den serbiske befolknings nationale identitet.

Albanien: Symboliserer deres etnicitet og flag, og ses som et ikon, der repræsenterer folk af etnisk-albansk oprindelse på verdensplan. De bruger også et håndtegn, der skulle forestille den dobbelthovedet ørn, som udføres hyppigt af spillere på det albanske nationale fodboldhold, for at fejre et mål eller ved afslutningen af en sejrskamp.

Rusland: I det 15. århundrede blev den russiske dobbelthovedet ørn vedtaget som våbenskjold, også kendt som det kejserlige russiske våbenskjold og våbenskjoldet for Romanov-familien. Dette skete samtidig med, at Rusland blev anerkendt som “Den Tredje Rom”. De to hoveder repræsenterer tsarens dobbelte autoritet – både verdslig og religiøs.

Den dobbelthovedet ørn er dermed et stærkt symbol, og symboliserer blandt andet magt og herredømme. 

Statuen i Tosmur

Ved statuen i Tosmur er der en inskription. Vi har oversat teksten til dansk, for at give den bedst mulige forståelse af den dobbelthovedet ørn’s historie i Tyrkiet. På den store inskription står der (husk det er oversat fra engelsk efter bedst mulige evne):

Dobbelthovedet ørn i den tyrkiske historie

Historisk set har tyrkiske stater altid været symboliseret ved en dobbelthovedet ørn. Grunden til dette var at alle de tyrkiske stater blev styret i en slags dobbelt-system. Dette fortsatte i den Seldjukisk rige og Osmannerne rige, som blev grundlagt i Anatoilen. I organiseringen af den tyrkiske stat er, Øst – vest, Nord-Syd, Ud-Ind, Hvid-sort, ordsprog kommet ud af dette dobbeltsystem.

Forklaringen på dobbelt systemet er følgende:

Den tidligste hersker kendt i den tyrkiske historie er Oguz Khan. Dog ved man nu med sikkerhed, at Oguz Kahn ikke er Mete Kahn, men Alp Er Tunga. Ifølge fortællingen om Oguz Kahn dateres den ære, som Oguz Kahn havde levet, tilbage i det 7. århundrede f.Kr. 

Fortællende forklarer at Oguz Kahn satte sig for at erobre verden. Da verdenen var erobret, var han meget gammel. Han beslutter sig for at arrangere en stor fest for at fejre sejren. Han sender sine sønner, hvis navne er Günhan, Ayhan og Yildizhan, mod Østen. Han sender sine sønner, hvis navne er, Denizhan, Daghan og Gökhan til Vesten. De sønner der går til Østen, medbringer en gylden bue. Oguz Kahn deler den gyldne bue i tre og giver dem den østlige del af landet. Derefter var de kendt under navnet Grå Pile. De sønner, der tog til Vesten, medbringer tre pile. Oguz giver dem den vestlige del af landet. Derefter var de kendt under navnet ücok (tre pile). 

Siden dengang var de tyrkiske stater blevet styret i dobbelt system. Østen overvældede altid Vesten. Af denne grund er staten blevet symboliseret ved denne dobbelthovedet ørn. Der er mange eksempler på dette. Erobreren fra Alanya, Alaaddin Keykubat, fik den dobbelthovedet ørn udsmykket på sine monumentale værker . Da han havde erobret Alanya kaldte han byen Alaiye, sit eget navn. Så længe han levede, var Alanya hans vinterferie sted. Så den dobbelthovedet ørn burde også være et af Alanyas vigtigste symboler. Dens placering i Tosmur er mere meningsfuld, fordi Oguz også var far til Turkomanere, som kaldes Tosmur. Nomadisk tyrkers besættelse i Tosmurs i Alaiye går helt tilbage til dengang, hvor Alaaddin Keykubat erobrede Alaiye.

Statuen af den dobbelthovedet ørn blev lavet af billedhugger Recap Inal med historie rådgivningen fra M. Ali Hacigöckmen, en professor ved Selchuk Universitet’s Historie Afdeling og under sponsorering af NIMKAR Construction Co. under organisationen af Tosmur Kommune. Tosmur 2007. 

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Statue i Alanya
  • Historie om Alanya
  • Oplevelser nær Alanya
  • Statue i Tosmur
  • Alanyas historie
  • Tyrkiets historie
  • dobbelthovedet ørn
  • Alanya symbol

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.