KulturNyt fra AlanyaTyrkisk historie

Historie: Sådan kom turismen til Alanya

I dag er turister en fast del af hverdangen i Alanya.

Men sådan har det ikke altid været. Engang var byen en lille landsby hvor de lokale boede og arbejde med landbrug.

Hvis man kigger tilbage i tiden, så kom de første turister til Alanya i midten af 20’erne, men vi skal helt frem til efter 2. Verdenskrig og fundet af Damlataş grotten før turismen for alvor begyndte at tage fart i Alanya.

I 1948, da man var ved at bygge havnen, fandt man ved et tilfælde drypstensgrotte på Damlataş, som viste sig at have en helbredende virkning på patienter med astma og luftvejssygedomme.

Derefter begyndte tyrkiske astmapatienter at rejse til Alanya. I den forbindelse fik mange også op for alt det andet, som Alanya havde at byde på, f.eks de smukke strande, naturskønne områder og den historiske borg.

Alanya bliver en ferieby

I årene efter vendte mange af de besøgende tilbage år efter år. Ikke kun for at få behandling, men også for at komme på ferie langs Middelhavskysten.

Dengang var der kun to hoteller i Alanya og det var langt fra nok til de stigende antal feriegæster. Det fik små hoteller og pensionater til at åbne over hele byen.

Derefter begyndte også udenlandske turister at komme til byen. De første turister som kom til Alanya var fra Tyskland, Frankrig og Australien.

Staten fik også øjnene op for Alanya og godt hjulpet af statsstøtte i form af billige lån og leje og fra 1983 tog turismen for alvor fart.

På daværende tidspunkt havde byen omkring 5000 sengepladser. Det var først og fremmest tyske turister, der kom til byen, men også andre nationaliteter havde fået øjnene op for Alanya som feriemål.

Gamle billeder af Alanya, Alanya før turisterne kom, billeder af Alanya

Turisterne kommer og landbruget forsvinder

Men i takt med, at turismen voksede i Alanya, så gik det den modsatte vej for landbruget, som før var hovedindtægten i byen. Flere og flere plantager blev nedlagt for at give plads til at de store hoteller og restauranter kunne blive bygget. Grundet den hurtige økonomiske vækst, tog det ikke lang tid før befolkningen havde omstillet sig fra landbrug til turisme. I dag er landbruget minimeret og rykket op i bjergene bagved Alanya. Alanya er dog stadig Tyrkiets søtrste producent f.eks avokado.

Da Alanya på rekordtid blev en turist by, opstod der flere problemer med infrastrukturen. Det problem er stadig et problem i dag. Man har over de sidste 10 år forsøgt sig med en stor omfartsvej på 35-meter vejen, men i centrum er der stadig trafikale problemer og stor mangel på parkeringspladser.  

Sankt hans Alanya, Alanya Sankt hans, Day One Alanya, alanya Day One, En Vie Beach sankt hans, Alanya, Alanya 2023, Eurodan Sankt Hans, Midsommer i Alanya, Alanya Midsommer fest, begivenheder i Alanya, Day One Beach

Turismen i Alanya i dag

I dag (tal fra 2023) har Alanya en kapacitet på godt 157.172 sengepladser fordelt på 483 hotellet. Alanya er også blevet en populær by at bo i og der bor expats fra omkring 126 forskellige lande i Alanya. Efter krigen i Ukraine flyttede rekord mange russere og Ukrainer også til området og i dag er der mere end 100.000 fastboende udlændige i Antalya regionen, som Alanya hører under.

Årligt ankommer mere end 1 million turister til Alanya området, hvilket givet byen en indtægt på omkring 1 milliard amerikanske dollars.

Alt i alt har turismen bevirket, at Alanya har markeret sig på verdenskortet, og i forhold til mange andre tyrkiske byer af samme størrelse har Alanya udviklet sig med økonomisk raketfart.

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel handler om:

  • Alanyas historie
  • Da turismen kom til Alanya
  • Turist destination Alanya
  • Fakta om Alanya
  • Gamle Alanya
  • Damlatas grotten

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.