KulturNyhederNyt fra AlanyaTyrkisk historie

Julemanden kommer er fra Tyrkiet

Kommer julemanden fra Tyrkiet?

Ja det gør han da, og der er historiske fakta, der beviser det!
Billede af Helgen Sankt Nikolaus

Den Julemand, som vi kender i dag, er en viderefortolkning af legenden om “Sankt Nikolaus af Myra”, der var en af de mest populære katolske helgener i Europa før reformation. Sankt Nikolaus var biskop i byen Myra og legendarisk kendt for at være en godhjertet mand, især over for børn.

Sankt Nikolaus levede i årene fra ca. 270 til 330, og var biskop i Myra i datidens Grækenland. Han var formentlig født ind i en rig kristen familie og blev biskop i en ung alder. I dag er Myra en del af Tyrkiet, og derfor kan man i dag med stolthed sige at julemanden er fra Tyrkiet. Myra er også kendt under navnet Demre og som er den del af Antalya provinsen. Dermed kan man sige at  Julemanden næsten er fra Alanya.

St. Nicholas-kirken, som i dag fungere som et museum, blev bygget i 520 e.Kr. på bunden af det religiøse kompleks, hvor Skt. Nicholas tjente som ærkebiskop med overdragelsen af kejser Justinian I.

Eftersom Sankt Nikolaus levede ved Middelhavskysten, oplevede han formentlig aldrig sne, og har derfor heller ikke kørt rundt i en kane.

Der går mange legender om den velgørende Sankt Nikolaus og hans gerninger. Hvor mange af historierne, der er ægte, er svært at bekræfte, det er nemlig først efter hans død, han blev berømt.

Sankt Nikolaus, julemanden er fra tyrkiet, er julemanden fra Tyrkiet, den tyrkiske julemand, tyrkiet julemand, sankt nikolaus fra Myra, sankt nikolaus fra antalya, sankt nikolaus fra tyrkiet, tyrkiet sankt nikolaus, sankt nikolaus tyrkiet

En af historierne om Sankt Nikolaus lyder sådan:

Sankt Nikolaus gode nabo var kommet i så stor en pengenød, at han ville sælge sine tre døtre til byens bordel. Nikolaus opfordrede naboen til at bede både dag og nat, for at redde sine døtre – hvilket naboen gjorde. Tre nætter i træk luskede Sankt Nikolaus hen til naboens hus og kastede pengeposer ind af vinduet. Dermed sikrede Sankt Nikolaus af naboens piger kunne beholde deres dyd og hjem.

Efter Sankt Nikolaus død
Bari_Basilica_San_Nicola
Kirken Basilica di san Nicola i Italien, hvor Sankt Nikolaus er begravet i dag.

Som sagt blev Sankt Nikolaus først berømt efter hans død. Folk begyndte at fortælle om, at de havde set mærkelige ting ved hans grav. Blandt andet mente man at en duftende væske var begyndt at strømme ud fra kisten, og folk valfartede til hans grav, for at få noget af “den hellige Nikolaus’ olie”. Man mente, at olien kunne kurere sygdomme.

Hans lig blev (måske) stjålet

I følge historien stjal nogle søfolk fra Bari i Syditalien liget af Sankt Nikolaus fra Myra i 1087. I deres hjemby byggede man i stedet en flot kirke til ære for det stjålne lig, som blev kaldt “Basilica di san Nicola”. Kirken besøges stadig den dag i dag af mange pilgrimme.

Sankt Nikolaus, julemanden er fra tyrkiet, er julemanden fra Tyrkiet, den tyrkiske julemand, tyrkiet julemand, sankt nikolaus fra Myra, sankt nikolaus fra antalya, sankt nikolaus fra tyrkiet, tyrkiet sankt nikolaus, sankt nikolaus tyrkiet

Men i 2017 skabe nye arkæologiske fund pludselig tvivl om, hvilket lig der var blevet stjålet. Men på baggrund af dokumenter hentet fra området, mener de tyrkiske arkæologer, at det er det forkerte lig, som søfolkene smuglede væk. De mener snarere, at resterne tilhører en lokal præst end helgenen, hvis krop stadig kan ligge i templet.

Arkæologerne begyndte i 2017 nye undersøgelser, hvor de fandt et underjordiske tempel og gravpladser under Sankt Nicolaus-kirken i byen Demre, ved hjælp fra CT-scanner og en georadar.

Sankt Nikolaus oprindelige gravsted er blevet fundet

Fra 2017 til 2022 har udgravnings arbejdet været i gang, og i 2022 kom det endelig frem at arkælogerne havde fundet Sankt Nikolaus rigtige lig, hvilket betyder at den sarkofag som er udstillet på museet, ikke er Sankt Nikolaus sarkofag.

Bestyrelsespræsident Osman Eravşar annoncerede opdagelserne som banebrydende. Det blev oplyst, at kirken i det 3-4. århundrede, hvor Sankt Nikolaus boede, blev begravet 7-8 meter som følge af det stigende vand i Middelhavet. Eravşar påpegede, at den nuværende kirke blev bygget i det 7.-8. århundrede, og meddelte, at gulvet, som julemanden trådte på, var blevet opdaget. Eravşar sagde, at opdagelserne tilhørte den tidlige kirke.

“Det er kendt, at korstog fra det 14. århundredes indeholdte Bari-købmænd som tog relikvier af St. Nicholas-sarkofagen til Italien for at hellige deres by, og andre relikvier blev taget af venetianerne i samme periode,” udtalte Eravşar.

“De brændte stearinlys omkring denne sarkofag. Deres pletter og olie efterlod mærker på gulvet” sagde han.

“På det tidspunkt var kirken beskadiget. Graven blev formentlig åbnet, hans knogler blev fjernet, og sarkofagen blev placeret i en niche på siden af kapellet. Det oprindelige sted var selvfølgelig ikke der. Hans sarkofag har været placeret et særligt sted, og det er delen med tre apsis dækket af en kuppel. Der har vi opdaget fresken, der forestiller scenen, hvor Jesus holder Bibelen i sin venstre hånd og laver velsignelsens tegn med sin højre hånd.” han tilføjede. Det faktiske sted for graven omfatter også nogle græske inskriptioner.

Læs også: Sankt Nicholas monument museum i Demre

Sankt Nikolaus, julemanden er fra tyrkiet, er julemanden fra Tyrkiet, den tyrkiske julemand, tyrkiet julemand, sankt nikolaus fra Myra, sankt nikolaus fra antalya, sankt nikolaus fra tyrkiet, tyrkiet sankt nikolaus, sankt nikolaus tyrkiet
Sankt Nicolaus blev til Santa Claus

Fortællingerne om biskop Nicolaus’ generøsitet nåede bredt ud i Europa og var bl.a. medvirkende til, at han blev helgenkåret af den katolske kirke.

I Holland blev han med tiden til den gave udbringende Sinterklaas, og da hollandske migranter i løbet af 1600- og 1700-tallet bosatte sig i USA, tog de Sinterklaas med sig.

Her smeltede han sammen med den engelske pendant – Father Christmas – og i løbet af de følgende århundrede fik julemanden den skikkelse, som vi kender i dag.

julemarked 2019, alanya julemarked 2019, julemarked i alanya, alanya noel bazar,
Coca cola, Disney og alle de andre.

Som du nok har kunne læse, er biskoppen Sankt Nikolaus ikke helt som den røde rensdyrs-flyvende julemand vi kender i dag.

Mange forskellig landes- og forskellige menneskers traditioner har igennem tiden været med til at forme den julemand vi kender i dag, i samarbejde med Coca cola, Disney, Peters jul og en masse andre.

Kilde: juleweb.dk, historienet.dk, dha.com.tr og kristendom.dk

Støt Alanya.Dk med 10 kr og hver med til at sikre, at vi kan levere gode nyheder fra Alanya i fremtiden

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Denne artikel omhandler:

  • Hvor er julemanden oprindelig fra
  • Julemanden er fra Tyrkiet
  • Julemanden er født i Grækenland
  • Julemandens grav i Tyrkiet
  • Julemanden i Myra

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.