DessertTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

Opskrift: Revani – Tyrkiske semulje kage

Vil du gerne kage en tyrkisk kage med både smag og farverig historie?

Den populære semulje kage er en blanding af de præcis de to ting.

Revani er en dessert fra det tyrkiske køkken som blev opfundet under Osmannerriget af paladsets kokke, til ære for erobringen af Armenien og Jerevan i det 16. århundred.

Desserten blev navngivet ”revani” i anledning af Jerevan sejren. Revani betyder ”kostbar” på Osmannisk tyrkisk. I nogle områder bliver desserten også kaldt ”sünger tatlısı” eller ”yoğurt tatlısı” hvilket henholdsvis betyder ”svampe dessert” eller ”yoghurt dessert”.

Da store dele af Grækenland, balkan og mellemøsten var en del af Osmannerriget kan kagen også i dag blevet fundet i de lande. I Grækenland hedder kagen også Revani (og nogle regioner ravani) mens den ofte er kendt som basbousa i Mellemøsten og harissa hloua i dele af Nordafrika.

Kagen bliver lavet med semulje, på tyrkisk kendt som irmik. Der findes i Tyrkiet flere desserter lavet med semulje, f.eks Irmik Helvasi, som er en populær dessert som man ofte kan købe på gaderne i Istanbul.

I Danmark ikke er en ingrediens vi normalt forbinder med at lave søde desserter. Faktisk bliver semulje ikke særlig meget brugt i Danmark og måske netop derfor kunne du have noget stående, som du kan bruge til at lave Revani kagen med.

Tyrkisk kage opskrift, revani opskrift, ravani opskrift, opskrift på tyrkisk kage, kage fra Tyrkiet, Osmannerriget kage, semulje kage, opskrifter med semulje, opskrifter på tyrkisk mad, tyrkiske opskrifter
Opskrift Revani – Tyrkiske semulje kage

👤 8 personer 🕚 40 min 🌱 Vegetarisk 🍰 Dessert


INGREDIENSER

3 æg
150 g sukker
150 g yoghurt
150 g semulje
150 g mel
2 tsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
1 dl olie

Siruppen:
3 kaffekopper vand
3 kaffekopper sukker
1/2 citronsaft

TIL ANRETNING:

Ovenpå Revani kagerne kan du pynte med mandler eller kokosmel.


FREMGANGSMÅDE

Tænd ovnen på 180°.

Siruppen: Klargør siruppen ved at blande vand og sukker i en gryde og lade det koge. Når det begynder at koge, tilføjes citronsaften og koges yderligere 2-3 min. Når siruppen er klar, stilles den til at køle af.

Kagen: Pisk imens æg og sukker sammen i en skål til det er ensartet.

Tilsæt derefter semulje, yoghurt og olie. Rør igen til det er ensartet.

Tilsidst tilsættes mel, vaniljesukker og bagepulver. Når hele dejen er ensartet hældes kagemassen i et fad og bages i ovnen ved 180° indtil den får en gylden farve – ca 20-25 minutter.

Når kagen er færdig bagt, skæres den ud og den afkølede sirup hældes over den lune kage.

Kagen kan serveres lun eller afkølet med mandler eller kokosmel på toppen. Revani kagen smager også skønt sammen med et stykke vaniljeis.

Afiyet olsun!

Hvad er semulje?

Den inderste og hårdeste del af en hvedekerne er det vi kender som semulje også kendt som semuljegryn, semolina eller mannagryn (grovest variant). Det betyder det teknisk set er en meltype, som så alligevel ikke helt er mel og derfor fungere det så godt i kager og desserter. Der laves semulje af dansk hvede, selvom semulje ikke er en udbredt spise i Danmark.

Semulje/Mannagryn blev i Danmark brugt til at lave grød med, men ingrediensen er lige så stille røget ud af det almindelige danske køkken. I Sverige bliver mannagryn stadig brugt til at lave sommergrøden Klappgröt.

Den nordafrikanske ret couscous er lavet af dampet semulje.

Semulje har et højt indhold af protein, fiber og gulten, som giver maden en holdbar tekstur. Semulje er også en god kilde til jern og magnesium.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

lavas brød opskrift, fladbrød opskift, lavas opskrift, fladbørds dips opskrift, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, opskrift tyrkisk, tyrkisk opskrift på blad, tyrkisk pandekagebrød, fladbrød fra alanya, fladbrød fra tyrkiet

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske desserter
  • Tyrkiske opskrifter
  • Kage fra Tyrkiet
  • Tyrkisk kage
  • Revani kage
  • Semulje kage
  • Osmannerriget opskrifter

PIN IT!

Tyrkisk kage opskrift, revani opskrift, ravani opskrift, opskrift på tyrkisk kage, kage fra Tyrkiet, Osmannerriget kage, semulje kage, opskrifter med semulje, opskrifter på tyrkisk mad, tyrkiske opskrifter

Billederne i denne artikel er taget af Image by azerbaijan_stockers on Freepik.