Sådan foregår slagtningerne under Kurban Bayram

Kurban Bayram finder sted 2 måneder og 10 dage efter ramadanen.

Under Kurban Bayram er det almindeligt at slagte en ko, får eller en ged.

Nogle slagter også kameler, men det ses ikke så ofte.

I Alanya er der lige nu opstillet steder med slagte dyr som sælges. Nogle dyr sælges efter vægt, andre kan man prutte en god pris med sælgeren. Dem der slagter en ko er ofte 4-7 familier som deler en ko sammen, hvilket giver hver familie omkring 30-40 kg kød.

Når man slagter et dyr, deler man det op i 3 dele. En del bliver givet til de fattige, en anden del deles med venner og familie, og den tredje del beholder man til sig selv og sin familie.

Ønsker man ikke selv at slagte et dyr, er det almindeligt at give pengene til velgørende formål, som f.eks sender penge til Afrika eller give penge til moskeen, som så sørger for fattige får mulighed for at slagte.

Ifølge islam markere Kurban Bayram, at pilgrimmene som afsluttende ritual på pilgrimsfærden ofrer en ged, en vædder eller et større dyr for at mindes, da Abraham af Gud blev pålagt at ofre sin førstefødte søn Ismael. Abraham viste sin tillid og lydighed over for Gud ved at adlyde, og som belønning sendte Gud i sidste øjeblik en vædder, som han kunne ofre i stedet for sin søn. I Koranen er der tale om en vædder eller et får, mens det i bibelen er omtalt som et lam).

Sådan foregår slagtningerne under Kurban Bayram

Kurban Bayram er helligdage, hvor langt de fleste tyrkere holder fri. I Alanya lever mange af turismen og holder derfor ikke fri.

De offentlige ansatte har normalt fri under Kurban Bayram, men det er ikke alle hos det offentlige der kan holde fri. Fødevarekontrollen er nemlig på overarbejde under Kurban Bayram.

Alanya.Dk har snakket med Zeynep Kiris, som arbejder i Alanya fødevarekontrol. Før Kurban står hendes afdeling for at holde kontrol med at de dyr der sælges er sunde og raske, samt at dyrene har gode forhold.

Til salg af køerne har kommunen i år bygget et nyt stald anlæg i Oba, hvor køerne har gode forhold, mens de bliver forhandlet.

Den kommunal bygget kostald i Oba.

Under Kurban Bayram skal dyrene slagtes. Mange slagter den første dag, men da flere millioner dyr skal slagtes i Tyrkiet, er det naturligvis ikke muligt at alle kan slagte samme dag.

I Alanya har man høj kontrol med slagtningerne. Tidligere var Alanya en lille landsby, hvor mange familier blot slagtede deres dyr foran deres hjem, og derefter parterede dem på åben gade. Mange danske turister, der er kommet i Alanya i mange år husker stadig den tid, som heldigvis hører fortiden til.

I dag er det KUN tilladt at slagte på de opstillet slagtesteder i Alanya.

Her er der gratis slagtere til rådighed samt en kontrollør fra Alanya kommune fødevareafdeling, som kontrollere at alt foregår ordentligt. Sammen med slagerne og de offentlige ansatte er der også en dyrelæge tilstede, som kontrollere dyrene både før og efter slagtningen for at sikre sygedomme og farlige bakterier ikke bliver spredt. Alle dyr bliver halal slagtet.

Dette er en af slagte stederne. I midten ses en kanel, hvor blodet løber ned i, og kan føres væk, uden at blive blandt med grundvandet.

Når dyrene er slagtet bliver køberen udspurgt til hvilke dele han /hun ønsker at få med hjem. Det er blandt andet valgfrit om man ønsker indvolde eller skinnet. Tager man ikke skinnet med hjem kan det doneres til en velgørende forening.

Fotos af Kurban Bayram:




GemGem

One thought on “Sådan foregår slagtningerne under Kurban Bayram

  • 31. August 2017 at 18:33
    Permalink

    Hej Det er godt at se de gør noget, men tro nok lige i skal tjekke de små landsbyer oppe i baglandet, har gennem 10 år cyklet bjergene tynde også under kuran bayram sidste år, det blev slagtet lystigt i alle små landsbyer under meget private former

Comments are closed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.