Nyt fra Alanya

28/6 – 1/7 2023: Offerfesten Kurban Bayram

Den 28 juni starter Kurban bayram, som vare 4 dage.

De officielle helligdage er 28, 29, 30 juni samt 1 juli

Kurban Bayram, også kendt som Eid al-Adha eller Offerfesten, er en af de vigtigste religiøse helligdage i Tyrkiet. Det er en muslimsk fejring, der fejres til ære for profeten Ibrahims (Abrahams) beredvillighed til at ofre sin søn som en test af sin tro på Gud.

kurban bayran, offerfesten tyrkiet, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, tyrkisk offerfest, Eid mubarak

Hvad er Kurban Bayram?

Den islamiske kalender er en månekalender, og derfor er det islamiske år 10-11 dage kortere end den gregorianske kalender. Kurban Bayram er på den 10. dag i den islamiske måned Dhu al-Hijjah.

Muslimske højtider følger derfor ikke årstiderne, men falder hvert år tidligere end året før. Kurban Bayram starter altid 2 måneder og 10 dage efter Ramadanen slutter.

Læs også: Helligdag og specielle dage i Tyrkiet 2023

kurban bayram, Eid tyrkiet, Eid Alanya, offerfesten tyrkiet, offerfest, helligdage i Tyrkiet, Alanya dk, Kurban Bayram i Tyrkiet, Kurban bayram 2021, 2021 offerfesten,

Slagtninger under offerfesten

Op til offerfesten vil man på udvalgte steder i Alanya kunne opleve stor samlinger af dyr, som sælges til slagtning.

Salget af slagtedyr starter omkring 1-2 uger før og de mange levende dyr skaber mange sjove trafik situationer, blandt andet når lastbilerne ankommer til byen med slagtedyr.

Under offerfesten slagter (ofre) muslimer over hele verden en offerdyr, som traditionelt er en ko, får eller ged og i nogle sjældne tilfælder en kamel, som en symbolsk handling for at mindes Ibrahims beredvillighed og Guds nåde.

Det er almindeligt at én tyrkisk familie slagter en ged eller et får som familie. Hvis man ønsker at slagte en ko, så er det normalt at 1-7 tyrkiske familier går sammen omkring at slagte en ko, da det det er et stort dyr. Hver familie får så omkring 30-40 kg kød. I 2023 starter prisen på en ko på 70.000 tl. Geder og får har en start pris på omkring 8000 tl.

Offerdyret skal opfylde visse religiøse krav. Det skal blandt andet halal slagtes. Når man slagter et dyr til offerfesten, deler man det op i tre lige store dele: En del bliver givet til de fattige, en del giver du til familie og venner og en del er til dig selv og din familie.

Ifølge islam ofrer muslimer dyr for at mindes, fordi Abraham af Gud blev pålagt at ofre sin førstefødte søn Ismael. Abraham viste sin tillid og lydighed over for Gud ved at adlyde, og som belønning sendte Gud i sidste øjeblik en vædder, som han kunne ofre i stedet for sin søn. I Koranen er der tale om en vædder eller et får, mens det i bibelen er omtalt som et lam.

Tyrkisk udtalelser, Dansk tyrkisk parlør, tyrkisk parlør, lær tyrkisk, tyrkiske udtalelser, snak tyrkisk, ord på tyrkisk, hvordan snakker man tyrkisk, tyrkisk sprogkursus

Sådan fejres Kurban Bayram i Tyrkiet

Under Kurban Bayram er det almindeligt at besøge familie og venner. Folk ifører sig deres pæneste tøj og deltager i bønner i moskeen. Derudover er der en tradition for at udveksle gaver og give velgørende bidrag til dem, der har brug for det. Nogle giver selv penge til de fattige, mens andre giver dem til moskéerne eller velgørende organisationer, som så giver dem til de fattige.

Festlighederne omkring Kurban Bayram skaber en følelse af fællesskab og gensidig hjælp. Det er en tid, hvor folk samles og deler glæden ved højtiden. Der tilberedes lækre måltider, der inkluderer det ofrede kød, og traditionelle retter og søde desserter deles med familie, venner og naboer.

Kurban Bayram er en vigtig tid for muslimske familier i Tyrkiet, hvor de udtrykker deres taknemmelighed over for Gud samt deres omsorg for hinanden. Det er en tid for refleksion, taknemmelighed og barmhjertighed mod andre, især dem der er mindre heldige.

Det er også under Kurban Bayram at mange troende muslimer starter deres pilgrimsrejse til den hellige by Mekkah. Mekkah er den vigtigste by i islam. Mellem 2 og 3 millioner mennesker fra hele verden mødes hvert år i Mekkah i denne periode.

Covid-19 Alanya, Corona Alanya, Alanya Corona

Lukket under Kurban Bayram

Under Kurban Bayram vil alle offentlige kontor være lukket. Det gælder blandt andet vand- og el selskaberne, banker, mange private virksomheder og kommunen. Husk at det i år gælder fra onsdag D. 28 juni til lørdag D. 1 juli (søndag er almindelige lukke dag) og der vil med stor sandsynlighed ikke blive fuldt op i bankautomaterne i den periode, så hæv penge i god tid og gerne i store beløber.

I Alanya mærker turister normalt ikke meget til de tyrkiske helligdage, da byen lever af turisterne, og derfor holder mange private turist virksomheder ikke fri eller lukker deres forretninger under festlighederne.

Under Kurban bayram ønsker man hinanden god bayram ved at sige Iyi bayramlar eller Kurban Bayramınız Mübarek Olsun.

kurban bayran, offerfesten tyrkiet

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske helligdage
  • Kurban bayram 2023
  • Offerfesten i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage 2023
  • Juli i Alanya
  • Juni i Alanya

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.