Sagalassos – Hvor fortiden kommer til live
Langt inde i Taurus bjergene, omgivet af flere dale og mere end 100 km fra Antalya ligger ruinerne af Sagalassos.
Sagalassos er en af de bedst bevarede antikke byer i Tyrkiet.
Udgravninger har været i gang siden 1990, og har allerede afsløret mange historiske skatte. Mest imponerende er Agoraen (byens torv) som har et stort springvand, der stadig virker.
Komfortable sko, dit kamera og masser af tid. Det er hvad du skal bruge, når du besøger Sagalassos. Resterne af den imponerende antikke by ligger i Burdur provinsen, der strækker sig ud over et stort område. For at se det hele skal du gå rundt i det store område. Hav kameraet klar, for den antikke by er enestående.
En kort introduktion
Den antikke by Sagalassos ligger i provinsen Burdur, 7 km fra den lille by Ağlasun. Sagalassos ligger i de sydlige skråninger af Taurus bjergene, omkring 1450-1600 meter over havet.
Sagalassos var engang en af de vigtigste byer i Pisida. Det er et område, man i dag kan sammenligne med det indre område af det sydvestlige Anatolien.
I 1990 fik professor Marc Waelkins fra Leuven universitet i Belgien, lov til at udgrave området. Og i dag er arbejdet stadig i gang. Men selvom små og store udgravninger løbende er i gang, så forstyrrer det ikke oplevelsen af se Sagalassos, tværtimod bliver det en følelse af, at historien stadig er i live i dag.
Læs også >> Iotape ruinerne ved Gazipaşa (+video)
De originale dele
Dette er et skønt område at udforske, da mange af ruinerne er meget velbevarede.
Sagalassos menes at være blevet ødelagt af to jordskælv: Et i begyndelsen af det 6. århundrede og et i begyndelsen af det 7. århundrede. Men takket være den afsides placering, står store dele af den tidligere blomstrende by stadig. Dele af byen har været dækket af erosion, som har skjult de historiske skatte. Skatte som har ventet mange århundreder på at blive fundet og genoprettet.
Mange af de monumenter, man kan se i Sagalassos, er genopbygget af de originale dele. Arkæologerne har brugt mange timer på research og på at finde ud af hvilke dele der hørte sammen. Og nu, næsten to årtier senere, kan man se, at de har haft succes med deres arbejde.
En (meget) kort gennemgang af Sagalassos historie
Selvom der er fundet beviser for, at området har været beboet i mere end 14.000 år, så begyndte Sagalassos først virkelig at blomstre i den hellenistiske (323 f.Kr. – 31 f.Kr.) og romerske periode.
Den første romerske kejser August, siges at være den, der har haft den mest positive indflydelse på området. Under hans regeringstid, i det første århundrede f.Kr., var der fred og velstand i hans imperium. Det vigtigste han gjorde for Sagalassos var, at åbne en vej, der forbandt byen med Middelhavet. På grund af dette udviklede den lokale økonomi sig og indbyggertallet i byen voksede hurtigt.
Sagalassos blev en vigtig by. Området var meget dyrkbart. Oliven og hvede blev produceret og eksporteret. Jorden indeholdt også en speciel slags ler, som var perfekt til at lave kvalitets potter af. Den dag i dag er potter fra Sagalassos meget berømte.
Det voksende indbyggertal
Byen voksede hele tiden. Under kejser Hadrianes regering (117-138 e.Kr.) fik han sine ambitioner opfyldt: Sagalassos blev den vigtigste by i Pisidia. Det markerede en gylden alder for byen, med stor økonomisk velstand og en masse byggearbejde. Dette fortsatte indtil det tidlige tredje århundrede.
Sagalassos nedgang
Fra det 4. århundrede opstod der problemer for Sagalassos. Oprørske stammer ønskede at erobre byen til regional økonomisk tilbagegang: de var grunden til at folk måtte forlade byen.
Udover det, ramte epidemier og jodskælv også byen. Særligt efter et jordskælv i det 6. århundrede efterfulgt af pestepidemi, var der ikke mange levende tilbage i byen. Og som om det ikke var slemt nok, ramte endnu et jordskælv byen i begyndelsen af det 7. århundrede.
Den velstående by blev forladt, og folk begyndte at leve et landbrugs liv i de små landsbyer. Der er fundet beviser på, at Sagalassos-området blev beboet indtil 1200-tallet.
Genopdagelsen af Sagalassos
Efter alt dette, blev Sagalassos ikke genopdaget før i 1706. Det var den franske diplomat Paul Lucas, som i 1706 nævnte det antikke område. I 1824 blev navnet på byen identificeret.
I det 19. århundrede blev Sagalassos besøgt af mange. Polske Karol Lanckoroński var den første, der lavede videnskabelig undersøgelser af byen i 1884-1885.
Men i løbet af det tyvende århundrede syntes Sagalassos igen at være blevet glemt, da arkæologer kun fokuserede på at udgrave de store gamle byer, langs den tyrkiske kyst.
I 1982 ønskede Dr Stephen Mitchell (University College i Swansea), at foretage en komplet undersøgelse af den forsømte bjergrige region af oldtidens Pisidia. Først ønskede han at fokusere på Antioch og Kremna. Men efter at have besøgt Sagalassos, blev han og hans hold – der i blandt professor Marc Waelkens – imponerede over de velbevarede rester. Efter flere studieture og undersøgelser, blev der i 1990 givet tilladelse til at udgrave Sagalassos og lave en arkæologisk undersøgelse af territoriet.
Resultaterne af de bestræbelser, kan vi se i dag.
En gammel by er blevet bragt til live. Og fordi udgravningerne stadig er i gang, kan vi kun forestille os, hvad der vil blive opdaget….
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Sagalassos ruinerne
- Ruiner i Tyrkiet
- Burdur i Tyrkiet
- Vigtige tyrkiske ruinbyer