Nyheder

Nu skal tyrkerne stemme om forfatningsændringen
Søndag D. 16. april skal tyrkerne til stemmeurnerne, hvor de skal stemme om en forfatningsændring. Hvis det bliver et ja, vil det give præsident Recep Tayyib Erdogan flere magtbeføjelser som præsident.

Som den tyrkiske forfatning er i dag, har præsidenten kun ceremoniel betydning – noget lignende det dronningen har i Danmark.

Men i praksis har Erdogan ikke overholdt forfatningen, siden han i 2014 blev præsident. Blandt andet har han ikke lagt skjul på sin støtte til regeringspartiet AKP, som han i sin tid var med til opbygge. Ifølge forfatningen må man som præsident i Tyrkiet ikke have politisk tilknytning.

En forfatningsændring vil Tyrkiet overgå til et præsidentielt system, som kan sammenlignes med USA og Frankrig.

Erdogan vil kunne udstede dekreter, erklære undtagelsestilstand, opløse landets parlament og få langt større magt over dommer- og retssystem.

Erdogan er demokratisk valgt af det tyrkiske folk, og alt, hvad han foretager sig, er godkendt af folket. Støtten til ham vidste tyrkerne blandt andet ved militærkuppet den 15 juli 2016. Her gik folk på gaderne i Istanbul og Ankara for at bekæmpe det igangværende kup. Siden 2002 har Erdogan vundet alle, undtaget et valg, demokratisk vis og han har altid stor opbakning fra sine vælgere.

Stemmeurner på skolerne

Når tyrkerne skal stemme plejer det at ligge om søndagen, for man benytter nemlig de tyrkiske skole til at stemme. Når en tyrker skal stemme skal de måde op på den skole / kommunale bygning, som de er tilknyttet. Inden valget har alle tyrkere fået udleveret en stemmeseddel og ved fremvisning af det tyrkiske TC kort, som er tyrkernes identifikations kort, kan de gå til stemmeurnerne D. 16 april 2017.

D. 16 april er en søndag, og det er helt almindeligt at valg og afstemninger bliver afholdt om søndagen, det er nemlig den dag de fleste tyrkere har fri fra arbejde.

Sådan så Metros vin afdeling ud under valget i 2015.
Sådan så Metros vin afdeling ud under valget i 2015.

Den dag der skal stemmes er det ikke tilladt for butikerne at sælge alkohol. Grundlaget for det er at man ønskerne borgerne er ædru når de stemmer. Tidligere undersøgelser viser dog at de dage tyrkerne stemmer også er en af de dage der sker aller flest uheld pga spritkørsel.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.