Tyrkisk Üzerlik – Overtro og lægemiddel
I Tyrkiet bliver tørrede kapsler fra planten vild rude, samlet på snorer og hængt op i hjemmet.
På Tyrkisk er vild rude kendt som üzerlik.
Mange tyrkere har også üzerlik i deres køretøjer, fordi man tror på, at frøene fra planten er helbredende og for at beskytte mod det onde øje.
Vild rude er en plante vokser hovedsageligt i halvørkenområder på høje bjerge i Mellemøsten. Planten er bemærkelsesværdig, da den i tusinder år er blevet anvendt til meget forskellig brug og i mange forskellige kulturer.
Planten bliver op til 80 cm høj og består af hvide blomster samt kapsler med adskillige mørkebrune frø. Derudover har den en ubehagelig kraftig duft.
Det er fra kapslernes mørke frø, at man udvinder farvestoffet ”Turkish red” også kendt som ”Syrian red” eller ”Iranian red”. Farvestoffet bruges til farvning af tekstiler, f.eks til orientalske tæpper. Farvestoffet er også årsagen til, at vild rude første gang i 1928 blev plantet i USA.
Vild rude blev brugt som lægemiddel
Vild rude er en af de mange lægeplanter, som siden oldtiden er blevet brugt som lægemiddel. Planten indeholder en række alkaloider og bruges lokalt, bl.a. mod øjeninfektioner og gigt, samt som afrodisiakum, som er med til at øge den seksuelle lyst og evne.
Planten er også blevet brugt til at stimulere menstruation og som abortfremkaldende middel. Derudover er det blevet brugt som smertestillende og til at behandle hudirritationer.
Efter sigende brugte oldtidens grækere de pulveriserede frø til at komme af med bændelorm og for at behandle tilbagevendende feber.
Vild rude anses også for at være nyttigt til behandling af psykiske sygdomme som fx angst. Ligeledes rygtes det at være godt mod urinvejslidelser.
Epilepsi var ikke en sygdom men noget overnaturligt
Gennem mange folkefærds historie har epilepsi været forbundet med noget overnaturligt. Stadig i mange folkefærd er personer med epilepsi opfattet som enten dæmoniseret eller helligt. Derfor bliver vild rude også brugt til behandling af epilepsi især indenfor religiøse folkefærd.
Hvis man kigger nærmere på epilepsi lægemedicin, er det dog også muligt at se, at nogle af disse indeholder vild rude (peganum hermala), hvilket på mange måder forbinder overtro med moderne lægekunst.
Vild rude bliver brugt som amulet
Udover at være en meget nyttig medicinsk plante, bliver den som del af den tyrkiske, azerbaijansk og arabiske traditionen anbefalet til åndelige sygdomme eller problemer ligeså vel som fysiske sygdomme.
I Tyrkiet bliver tørrede kapsler fra planten sat pænt sammen og hængt op I hjemmet og i køretøjer fordi man tror på, at frøene fra planten er helbredende og for at beskytte mod det onde øje. I Marokko er planten almindeligt anvendt til at beskytte mod dæmoner.
I Iran, Tyrkiet og mange arabiske lande bliver planten brændt så en røg frigives. Røgen bliver viftet omkring hovedet af de sygdomsramte eller dem som er udsat for det onde øje, mens en bestemt bøn bliver oplæst. Det samme gøres i nogle tilfælde også med nygifte par. De lokale tror på, at det renser folk for dårlige ting. Traditionen bliver stadig fulgt af mange troende indenfor mange religioner, herunder kristne, muslimer og jøder.
Videnskabeligt navn: Peganum hermala
Dansk navn: Vild rude
Tyrkisk navn: Üzerlik