Oversigt: Tyrkiets spændende oste
Ost er et mælkeprodukt som bliver spist i hele verden.
Som en snack, til morgenmaden, i sandwich, som en sauce eller som en aperitif med en drink.
Tyrkiet er et oste-land. Tyrkiet er i særdeles kendt for dets såkaldte hvide ost (beyaz peinyr). Det spises som regel til morgenmaden eller bliver brugt som fyld til Börek (krydrede filodej-ruller).
Tyrkiets historie vedrørende ost, går langt tilbage. Med ost er det ligesom for resten af det tyrkiske køkken; hver region har sin egen variant.
Tyrkiet har omkring 50 lokale og regionale typer af oste. Disse kan deles ind i undergrupper som f.eks den ovennævnte hvide ost, Tulum, Mihalic, Lor og Kasar osten.
Typerne er kendetegnet ved deres forskellige smage og traditioner. Der til kommer faktore som krydderierne, hvilken type dyremælk der bruges, produktionsmetode og de miljømæssige forhold.
Et godt eksempel er forskellen på ost, der er produceret centralt i landet og ost produceret ved havet. Ost der er produceret centralt i landet, er et hårdere produkt, mere saltet og stærkere ost end den milde variation der produceres i nærheden af havet.
Tyrkisk ost spiller en vigtig rolle i det tyrkiske køkken og er en uundværlig del af mange traditionelle retter og serveringer.
I denne oversigt kan du læse om følgende oste
- Beyaz Peynir (Hvid ost)
- Tulum Peynir (Tulum ost)
- Kaşar Peyniri (tyrkisk skæreost)
- Mihaliç Peyniri (Mihaliç ost)
- Lor Peyniri (tyrkisk hytteost)
- Otlu Peynir (Otlu ost)
- Çerkez Füme (Circassisk rygeost)
- Künefe Peyniri (Künefe ost)
- Kars Gravyeri (tyrkisk emmenthaler)
Oversigt: Tyrkiets spændende oste
Beyaz Peynir (Hvid ost)
I vesten kaldes denne ost for Feta, men i henhold til den europæiske ret, så er det kun Feta fra Grækenland, der siden 2005 har haft retten til dette navn. Derfor kaldes denne ost for hvid ost i Tyrkiet og det er en af de mest købte oste i Tyrkiet.
Altid tilstede ved morgenbordet og brugt i Börek, fyldte filodej-ruller samt på Peynirli (tyrkisk ostepizza) . Det er et uendeligt antal af typer og mærker af hvid ost, som er lavet på både komælk og gedemælk. Hvid ost skal modnes over mindst 90 dage i saltet vand.
Der er fede og mindre fede versioner; den fede hvide ost (tam yağlı) er blød og cremet og den mindre fede (yarim yağlı) er lidt hårdere og fastere.
Tulum Peynir (Tulum ost)
Tulum ost er også meget populær i Tyrkiet. Denne skarpe smuldrende ost er lavet af får- og/eller gedemælk. Ordet Tulum refererer til den specielle taske/pose af dyreskind som osten modnes i.
Tulum er oprindeligt fra Vesttyrkiet og laves ved at fjerne vandet fra ostemassen (den ikke-modnede ost). Dette gør massens konsistens smuldrende. Massen pakkes så fast og lufttæt i en taske/pose af dyreskind og ligger der og modner 3-6 måneder, for at få mere smag.
Den mest berømte Tulum-ost bliver produceret i Erzincan og er lavet af fåremælk. Navnet Erzincan-ost er et registreret varemærke. Denne ost er lavet af fedtfattig mælk og modnes i fåreskin.
En Tulum-ost som er modnet i gedeskind kadles Kargı (spyd) Tulum; en cremet ost lavet i Çankırı og Çorum.
Der er også Tulum-osten, som er lavet i den aegeiske region, som f.eks Izmir Tulum. Denne ost indeholder mere fedt end den tradionelle Tulum ost. Izmir Tulum er også hårdere og mere saltede. I denne ost er der også huller på størrelse med fugleøjne. Hvis ikke, så er der gået noget galt i modningsprocessen.
Tulum ost bruges ofte i gözleme og sigara börek (osteruller)
Kaşar Peyniri (tyrkisk skæreost)
Dette er en mild type ost, som i Tyrkiet bruges ofte til morgenmaden, toast og hamburgere. Dette er en skæreost. I tilberedelsen af denne ost, bruges en masse mælk; komælk eller fåremælk. Den minder om den italiensk provolone.
For at producere 1 kilo Kaşar, skal du bruge mindst 10 liter mælk. De fleste Kaşar-oste er vacuumpakket og der er mange forskellige slags.
En af de slags der har lidt mere smag er Eski Kaşar (gammel Kaşar), som får sin smag ved at modnes i poser i et koldt miljø i flere måneder, og som minder om en klassisk dansk skæreost. Denne ost laves kun af fåremælk.
Mihaliç Peyniri (Mihaliç ost)
Denne type ost ligner Kaşar, men er lidt hårdere. Mihaliç osten har små huller og er perfekt til retter, hvor man skal bruge smeltet ost. Mihaliç oste er som Bandırma oste gode til at bruge til gratinering som parmasan ost.
Lor Peyniri (tyrkisk hytteost)
Denne ost serveres ofte som en apetizer i tyrkiske restauranter. En populær måde at spise det er ved at kombiner denne hvide smuldrende ost med smør og valnødder også spise det på varm lavaş (det lange luftige fladbrød).
Lor ost laves af vallen der udledes fra de 2 oste Kaşar or Mihaliç.
Otlu Peynir (Otlu ost)
Otlu peynir betyder ‘krydret ost. Det er en ost der er tæt på hvid ost, men forskellen er den laves med urter og krydderier. Osten er blevet produceret i Tyrkiet i over mere end 200 år. Den mest berømte af disse oste, er fra Van-provinsen.
Den bliver primært lavet af fåremælk og smagt til f.eks. med kommen, mynte, dild, oregano og safran. Osten modnes under jorden i mindst 2 måneder. Mælken der bruges til denne ost kommer fra får der har læmmet i foråret. På den tid er græsset også grønt og frodigt.
Çerkez Füme (Circassisk rygeost)
Çerkez Füme er en lækker ost fra Kaukasusområdet. Den produceres primært i den østlige del af Marmaris-regionen. Füme betyder røget og røgen fra fyrretræerne er det, som giver osten dets typiske og karateristiske smag. Denne ost smelter ikke når den bliver varm og kan smuldres.
Künefe Peyniri (Künefe ost)
Künefe er en speciel type ost, der kun produceres med det formål at blive brugt i desserten Künefe. Det er en slags kage af kadayif dej, som er fyldt med osten, overhældt med sirup og bagt. Künefe er en lækker ostkage, der ikke er så sød som baklava, og en kage vi varmt kan anbefale alle at smage.
Kars Gravyeri (tyrkisk emmenthaler)
Den sidste ost på vores liste er en afde mest unikke i Tyrkiet. Kars er en by i det østlige Anatolien. Denne ost ligner med sine huller, den franske ost Gruyere og det smager ligesom Emmenthaler.
Det der gør Kars Gravyeri så unik, er at den skal modnes i mindste 10 måneder for at få dets karakteristisk smag. Hvordan ved du om Kars Gravyeri er af god kvalitet? Hullerne skal være regelmæssige og omkring 1-2 cm. i diameter.
Læs også >> 15 tyrkiske retter du skal smage i Tyrkiet
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk ost
- Tyrkiske oste
- Tyrkisk morgenmads ost
- Guide til tyrkiske oste
PIN IT!