Opskrift: Børek med spinat og løg – Ispanaklı Su Böreği
Börek er en af Tyrkiets mest populære snack.
En hver tyrkisk bager med respekt for sig selv, sælger altid minimum én slags börek.
Börek spises både som morgenmad og som snack i Tyrkiet, og den kan nydes både varm og kold. Börek kan laves med mange forskellig slags fyld, som f.eks fetaost/persille og spinat/løg.
Historien bag de tyrkiske børeks
I det tyrkiske køkken har bagværk altid haft en vigtig plads. Blandt dem har börek (på dansk børek) altid været måltidets konge.
Börek, som kommer af det tyrkiske verbum bürmek, der betyder “at folde”. De ældste optegnelser om börek findes i Mevlânas værk Divan-ı Kebir. Börek er siden blevet adopteret i 20 forskellige sprog på tre kontinenter.
Kilder fortæller, at under Sultan Bayezid II arbejdede en ældre kvinde i paladsets køkken udelukkende med at lave börek ved siden af den øverste kok. I det 17. århundrede blev der i hofkøkkenet lavet hakket kød-börek med tilsætning af rosiner, dadler, kastanjer, tørrede abrikoser og æbler.
I osmanniske basarer fandtes der altid børekbagerier og ovne, der lavede börek. Under Bayezid II blev det påbudt, at børekbagerne skulle bruge meget løg og lidt kød, og de måtte kun anvende fårekød – andet kød var forbudt. Det fremgår også, at der blev tilsat peber og smør i byens börek.
I dag fører børekbagerne stadig den osmanniske tradition videre, både som mobile sælgere og i faste butikker.
Opskrift på Børek med spinat og løg – Ispanaklı Su Böreği
Til: 4 personer. Tid: 5-10 min (med færdigdej). Kategori: Morgenmad / Forretter / Brød. Note: Vegetarisk.
INGREDIENSER
Til dejen:
- 13 æg
- 1 teskefuld salt
- Så meget mel som nødvendigt
Eller
- 2 pakke filodej / 12 filodej pladder (det er utrolig svært selv at lave dejen, så spar dig selv besværet)
Til smøring mellem dejlagene:
- 2 dl olivenolie
- 2 dl yoghurt
- 2 æg
Fyld:
- 1 kg spinat
- 1 kg løg
- 1/2 kg ost (valgfrit)
FREMGANGSMÅDE
Hjemmelavet dej (spring over hvis du køber færdigkøbt filodej):
Æg, salt og mel blandes sammen for at lave dejen. Dejen skal være lidt fastere end øreflippen, når den er klar. Dejen deles i 10 stykker. Hvert stykke rulles ud så det er lidt større end en bagepladen.
Hver dejplade koges i saltet vand. Når de tages op fra det varme vand, lægges de straks i koldt vand. To af dejpladerne skal ikke koges, da de vil blive brugt som bund og top i retten.
De kogte og afkølede dejplader lægges til tørre.


Smørelse:
Bland æg, yoghurt og olie sammen til en ensartet væske.
Fyld:
Vask spinaten godt. Hak løg og spinat i grove stykker, hvis du ønsker en børekt med meget tekstur, eller fint, hvis du ønsker en børek med fin tekstur.
Du kan vælge at tilsætte ost, f.eks feta ost eller skæreost.
Alle ingredisenserne til fyldet samlet i en skål.
Lav dine børeks:
Brug en højkantet bradepande. Smør bunden og kanterne med olie eller smør, så dejen ikke brænder fast på bradepanden.

Læg 1 stykke dej i bunden, så den dækker op over kanten af bradepanden (skal senere bruges til at lukke siderne oppe på det øverste lag)


Smør dejen med smørelsen.

Læg den næste dejplade (filodej plade) så den er en smule krøllet.

Hver dejplade (filodej plade) smøres med smørelsen. Brug en madpensel til at fordele det på dejen.
På hver 3 dejplade fordeles fyldet, så der i alt kommer til at lægge fyld på 3 forskellige lag.


Når du har 1 dejplade (filodej plade) tilbage, foldes kanterne op fra det nederste stykke filodej ind. Det sidste stykke filodej lægges øverst som top og pensel det med smørelsen.
Skær din børek ud i firkanter, før den kommes i ovenen.
Bag retten i en forvarmet ovn ved 180 grader i 20 minutter. Tag børeken ud, pensl overfladen med smør og bag den i yderligere 20 minutter.
Su börek kan serveres både varmt og koldt. Det kan også både genopvarmes i mikroovnen og fryses ned.
Afiyet olsun!

Tyrkiets mange smagfulde böreks
Der findes mange forskellige varianter af börek f.eks. sigara börek (se opskriften her), gül börek og su börek med forskellig fyld, som f.eks feta og persille.
Börek kan formes på mange måder – fra ruller og små trekantede stykker til større, lagdelte tærter, der skæres i firkanter eller trekanter. Det serveres ofte som morgenmad, en snack, til meze-bordet eller som en del af en større middag.
Generelt er börek en meget populær spise i hele Mellemøsten men det er også ved at finde vejen til Europa. I Danmark kaldes det børek, som er et fordansket navn af börek.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få endnu flere nyheder!

Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk mad
- Tyrkiske opskrifter
- Mad fra Tyrkiet
- Tyrkisk retter
- Tyrkisk börek
- Tyrkisk morgenmad
- Börek opskrift
- Børek opskrift
PIN IT!

Billederne er udarbejdet i samarbejde mellem Alanya.Dk og tyrkiske opskrifter. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.
Lukket for kommentarer.