BrødForretter / MezzeMorgenmadNyt fra AlanyaTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

Opskrift: Børek med fetaost og persille – Peynirli Su Börek

En klassiker fra det tyrkiske køkken er Su Böreği

Når vi tænker på det tyrkiske køkken, så er listen med lækre retter lang. Men én af de mest elskede og traditionelle er su böreği.

Denne lagdelte ret, som oversat til dansk betyder “vand børek”, er en ret, der har fundet vej fra det osmanniske palads til hverdagskøkkener over hele Tyrkiet. Med sin sprøde overflade og bløde, fyldte indre er su böreği en populær ret ved både festlige lejligheder og til hverdag.

Retten findes med forskellige former for fyld, f.eks. spinat og ost, som du finder opskriften på her. Den kan også fås med kartoffel og oksekød samt mange andre kombinationer, alt efter hvad de tyrkiske husmødre føler for.

Dette er opskriften på klassikeren med fetaost og persille. 

Børek med fetaost og persille spises morgen, middag og aften. Denne opskrift er også perfekt til madpakken, snack til lange kørerturer eller sammen med aftenkaffen.

Opskrift på Børek med fetaost og persille – Peynirli Su Börek

Til: 4 personer. Tid: 5-10 min. Kategori: Drik. Note: Vegetarisk.


INGREDIENSER

Til dejen:

  • 13 æg
  • 1 teskefuld salt
  • Så meget mel som nødvendigt

Eller

  • 2 pakke filodej / 12 filodej pladder (det er utrolig svært selv at lave dejen, så spar dig selv besværet)

Til smøring mellem dejlagene:

  • 2 dl olivenolie
  • 2 dl yoghurt
  • 2 æg

Fyld:

  • 1 kg ost
  • 1 bundt persille

Ekstra:

  • Sesamfrø
  • Smør til pensling

TIL ANRETNING:


FREMGANGSMÅDE

Hjemmelavet dej (spring over hvis du køber færdigkøbt filodej):

Æg, salt og mel blandes sammen for at lave dejen. Dejen skal være lidt fastere end øreflippen, når den er klar. Dejen deles i 10 stykker. Hvert stykke rulles ud så det er lidt større end en bagepladen.

Hver dejplade koges i saltet vand. Når de tages op fra det varme vand, lægges de straks i koldt vand. To af dejpladerne skal ikke koges, da de vil blive brugt som bund og top i retten.

De kogte og afkølede dejplader lægges til tørre.

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift
Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Smørelse:

Bland æg, yoghurt og olie sammen til en ensartet væske.

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Fyld:

Smuler fetaosten og hak persillen. Bland persillen og osten sammen i en skål.  

Lav dine børeks:

Brug en højkantet bradepande. Smør bunden og kanterne med olie eller smør, så dejen ikke brænder fast på bradepanden.

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Læg 1 stykke dej i bunden, så den dækker op over kanten af bradepanden (skal senere bruges til at lukke siderne oppe på det øverste lag)

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift
Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Smør dejen med smørelsen.

Læg den næste dejplade (filodej plade) så den er en smule krøllet.

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Hver dejplade (filodej plade) smøres med smørelsen. Brug en madpensel til at fordele det på dejen.

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

På hver 3 dejplade fordeles fyldet, så der i alt kommer til at lægge fyld på 3 forskellige lag.

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift
Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift
Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Når du har 1 dejplade (filodej plade) tilbage, foldes kanterne op fra det nederste stykke filodej ind.  Det sidste stykke filodej lægges øverst som top og pensel det med smørelsen og drys med sesamfrø.

Skær din børek ud i firkanter, før den kommes i ovenen.

Bag retten i en forvarmet ovn ved 180 grader i 20 minutter. Tag børeken ud, pensl overfladen med smør og bag den i yderligere 20 minutter.

Su börek kan serveres både varmt og koldt. Det kan også både genopvarmes i mikroovnen og fryses ned.

Afiyet olsun!

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Tyrkiets mange böreks

Der findes mange forskellige varianter af börek f.eks. sigara börek (se opskriften her), su börek med forskellig fyld og gül börek.

Generelt er börek en meget populær spise i hele Mellemøsten men det er også ved at finde vejen til Europa. I Danmark kaldes det børek, som er et fordansket navn af börek.

Börek kan formes på mange måder – fra ruller og små trekantede stykker til større, lagdelte tærter, der skæres i firkanter eller trekanter. Det serveres ofte som morgenmad, en snack, til meze-bordet eller som en del af en større middag.

Denne ret er ikke kun en smagsoplevelse, men også en kulinarisk kunst, hvor de fine lag af dej kræver dygtighed og præcision at lave. Börek repræsenterer tradition, gæstfrihed og glæden ved at dele mad med familie og venner.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

lavas brød opskrift, fladbrød opskift, lavas opskrift, fladbørds dips opskrift, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, opskrift tyrkisk, tyrkisk opskrift på blad, tyrkisk pandekagebrød, fladbrød fra alanya, fladbrød fra tyrkiet

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk mad
  • Tyrkiske opskrifter
  • Mad fra Tyrkiet
  • Tyrkisk börek
  • Børek opskrift
  • Børek med feta og persille

PIN IT!

Tyrkisk børek, børek med feta og persille, tyrkisk mad, börek, börek opskrift, opskrift på börek, hvordan laver man börek, tyrkiske opskrifter, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, alanyadk, Alanya dk, dansk i Tyrkiet, blog om Alanya, udenlandske opskrifter, børek opskrift

Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiske opskrifter og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.