BrødMorgenmadTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

Opskrift: Tyrkiske sesamkranse – Simit brød

Er du også blevet afhængig af Simit brød på din ferie i Alanya, så er der godt nyt.

Vi har nemlig opskriften på dansk til dig her, så du kan lave de lækre tyrkiske sesamkranse derhjemme.

Hvis du ikke i forvejen kender simit, så er simit et rundt brød med en sprød sesamkant, også kendt som en tyrkisk bagel, gevrek eller koulouri.

Det er et af de mest almindelige og billigste brød i Tyrkiet. Simit spises ofte til morgenmad og kendes altid på sin karakteristiske ringform. Te, eller çay på tyrkisk, går hånd i hånd med simit. Mange tyrkere spiser simit til morgenmad som en del af en klassisk tyrkisk morgenmad, men simit er også en populær snack til frokost.

Ordet simit stammer fra det arabiske ord samīd, som betyder fint mel.

Den traditionelle simitdej laves af mel, vand, gær og salt. Dejen formes til tynde strimler, der snos sammen til en ring, dyppes i naturlig sirup, rulles i sesamfrø og bages i en stenovn, indtil skorpen bliver gylden og sprød. Sesamfrøene tilføjer ikke kun en nøddeagtig smag, men også en dejlig knasende tekstur, der gør simit så delikat. 

sådan laver du simit, tyrkisk simit, hvordan laver man simit, hvordan laver man hjemmelavet simit, simit, historien bag simit, tyrkiske sesamkringler, opskrift på simit, opskrift på tyrkisk mad, tyrkiske opskrifter, opskrifter på mad fra Tyrkiet, tyrkisk brød, tyrkiske kranse, tyrkiske morgenmadskranse

Opskrift på Tyrkiske sesamkranse – Simit brød

Til: 10 personer / 10 stk Tid: 120 min. Kategori: brød Note: Vegetarisk


INGREDIENSER

Dej:

25 gr gær
2 dl vand
½ tsk. sukker
1 dl yoghurt
400 g hvedemel
½ tsk. salt
50 gr olie

Dyppelse:

1 dl vand
1½ spsk. pekmez (pekmez er tyrkisk johannesbrød sirup, ellers kan vindruesirup også bruges)
ca. 2 dl sesamfrø

TIL ANRETNING:

Kan serveres som de er, eller som en del af et tyrkisk morgenmad bord. Læs her hvordan du lave en ægte tyrkisk morgenmad.


FREMGANGSMÅDE

Opløs gæren i vandet. Tilsæt sukker, yoghurt, hvedemel, salt og olien.

Ælt dejen til den er glat og lad dejen hæve tildækket i 1 time.

Del dejen i 10 lige store portioner. Rul hver portion ud til en ca. 45 cm lang pølse. Sno dej-pølsen rundt om sig selv, og form en krans.

Bland pekmez/sirup og vandet sammen i en skål.

Vend dejkransene i sirup blandingen og placer dem på en bageplade. Drys sesamfrøene over kransene.

Lad dejen efterhæve i ca. 1 time.

De sesam dækkede simits til de er gyldne i en ovn ved 200 grader i 20 min.

Afiyet olsun!

sådan laver du simit, tyrkisk simit, hvordan laver man simit, hvordan laver man hjemmelavet simit, simit, historien bag simit, tyrkiske sesamkringler, opskrift på simit, opskrift på tyrkisk mad, tyrkiske opskrifter, opskrifter på mad fra Tyrkiet, tyrkisk brød, tyrkiske kranse, tyrkiske morgenmadskranse

Simit var et luksusprodukt under Osmannerriget

Simit menes at have rødder helt tilbage til det Osmanniske Rige i det 16. århundrede. Der findes historiske kilder, der nævner, at simit blev solgt i Istanbul allerede i 1525. Brødet blev hurtigt populært, især fordi det var et billigt og mættende måltid for både handlende og rejsende. Brødet var også en populær spise for alle fra almindelige borgere til sultaner under Osmannerriget. 

Som simit udviklede sig i det osmanniske rige, blev det stadig mere populært som en street food, især i Istanbul, og brødet fik navn efter samīd, hvilket betød, at det blev betragtet som et lækkert, højkvalitets brød, selvom det også hurtigt blev til en mere dagligdags madvare.

I 1700-tallet var der hele 70 simit-bagerier fordelt over hele Istanbul, hvor folk stod i kø for at få de friskbagte, varme delikatesser.

I den osmanniske og arabiske verden, blev begrebet samīd (simit på arabisk) forbundet med høj kvalitet og renhed i mel. Mel, der var malet til en finere konsistens, blev betragtet som et luksusprodukt.

Simit er igennem tiderne blevet omtalt i litteraturen som et symbol på både velstand og held, hvilket, om noget, understreger simit´s betydning i den tyrkiske kultur. 

I dag er brødet en uundværlig del af det tyrkiske gadebillede og kan findes overalt i Tyrkiet, fra travle gader til små hjørner.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få endnu flere nyheder!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk mad
  • Tyrkiske opskrifter
  • Mad fra Tyrkiet
  • Brød fra Tyrkiet
  • Tyrkisk brød
  • Tyrkisk simit
  • Opskrift på tyrkiske sesamkranse
error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.