Ferie tipsKulturNyhederTyrkisk mad og opskrifter

15 tyrkiske retter du skal smage i Tyrkiet

Det tyrkiske køkken er kendt for at være et af verdens bedste.

Århunred lange traditioner, friske råvare og unikke kombinationer er en bare nogle af grundene til det tyrkiske køkkens store sucess.

En anden vigtig grund er kærligheden til maden. Tyrkiske kvinder og mænd tager sig god tid i køkkenet og giver kærlighed til den mad de forbereder.

I tvivl om, hvad der er værd at smage i Tyrkiet? I denne oversigt kan du finde 13 tyrkiske retter du skal smage i Tyrkiet.

tyrkiske kager, tyrkisk mad du skal smage, kunefe kage, tyrkisk ostekage, künefe, desserter fra Tyrkiet, tyrkisk dessert, underlige kager, desserter fra Tyrkiet
Künefe

Lad os starte med det søde først, for desserter er ofte det folk ville ønske de kunne spise som forret.

I Tyrkiet er en af de retter, du skal smage er Künefe

Künefe er en tyrkisk cheesecake – men en noget anderledes ostekage end vi i Norden ellers er vant til. Kagen består af tynde, spaghettilignende dejtråde som sammensættes i en metalbakke med ost (kaşar), dækket med kadayif (strimlet filodej) og overdækket med sukkersirup.

Den skal spises varm med den smeltede ost indeni. Künefe fåes også med forskellige nødder, de mest populære er pistacienødder og valnødder. Künefe serveres typisk sammen med tyrkisk is.

iskender kebab, tyrkisk mad, mad fra tyrkiet,
Iskender Kebab

Denne ret vil helt sikker falde i god smag hos alle, som elsker kød. Iskender Kebab er oksekøds strimler placeret ovenpå små stykker hvid brød, der er overhældt med en lækker tomatsovs og varm smør. Retten serveres normalt med kold yoghurt til og sammensat smager det himmelsk.

fyldte peberfrugter, fyldte peber, peberfrugter med fyld, tyrkisk mad, opskrifter på tyrkisk pizza, opskrifter på tyrkisk mad, opskrifter tyrkisk, tyrkisk mad, tyrkisk mad opskrifter
Biber Dolması (fyldte peberfrugter)

På dansk kender vi Biber dolması som fyldte peberfrugter, og det er en populær ret i Tyrkiet, når peberfrugt sæsonen er på sit højeste. Peberfrugterne fyldes som regel med en ris og kød blanding, og derefter koges de møre i en stor gryde. Selvom retten er lidt tricky at spise, så er den det værd.

Se opskriften på fyldte peberfrugter her!

tyrkisk mad du skal smage, mad fra Tyrkiet, tyrkisk suppe, supper fra Tyrkiet
Mercimek çorbası ( Rødlinse suppe)

På dansk kender vi den som rødlinse suppe, men på tyrkisk hedder den Mercimek çorbası og enhver tyrkisk husmor har sin egen personlige opskrift på, hvordan hun laver den.

De fleste tyrkiske restauranter med respekt for sig selv har Mercimek suppe på deres menukort og retten serveres altid sammen med brød, som man dypper i suppen.

Tyrkisk rødlinse supper spise hele året rundt, og det er et sundt og velsmagende tyrkisk måltid.

Se opskriften på Mercimek suppe her!

lahmacun alanya, lahmacun tyrkiet, tyrkisk pizza, opskrifter på lahmacun, opskrifter på tyrkisk pizza, opskrifter på tyrkisk mad, opskrifter tyrkisk, tyrkisk mad, tyrkisk mad opskrifter
Lahmacun (tyrkisk pizza)

Lahmacun er Tyrkiets helt egen udgave af Pizza og en populær take-away ret i Tyrkiet. Det er traditionelt lavet med hakket kød, krydderet med løg, peberfrugter, persille og forskellige krydderier fordelt på en dej lavet uden gær.

Den bliver ofte serveret sammen med en lille salat og dressing, som man kan lægge indeni, og rulle det sammen til en rulle.

En portion Lahmacun betyder som regel man får 3 lahmacuns. De fleste spiser mellem 1-5 lahmacuns.

Se opskriften på Lahmacun her!

gözleme, tyrkiske pandekager, traditional tyrkisk mad, tyrkiske retter du skal smage, tyrkisk mad du skal smage,
Gözleme

Er man i Tyrkiet, må man ikke snyde sig selv for at prøve gözleme.

Gözleme er tynd rullet dej, fyldt med forskellige former for fyld og derefter bagt på en særlig plade over åben ild.

Kører man lidt ud fra storbyerne, vil man finde utallig gözleme steder langs vejen og oppe i bjergene, hvor tyrkiske kvinder sidder, ruller og bager gözleme til deres kunder.

Almindelig fyld i Gözleme er ost, kartoffel og krydderurter i forskellige kombinationer.

Se opskriften på Gözleme her!

Doner kebab - friendly vendor in a Turkish fast food eatery, cutting meat with sharp knife in front of skewer
Döner kebab / Dürüm

En Rullekebab er noget de fleste danskere kender og elsker. Men i kebabbens hjemland er smagen dog lidt anderledes. F.eks laves de fleste Döner kebabs i tykkere brød, end de danske gør. TIlbehøret i Tyrkiet er også mere sparsomt, da smagen af kødet er i fokus. Du kan få Döner kebab / Dürüm med både kyllinge- og oksekød i Tyrkiet.

En Döner kebab er en hurtig og billig frokost i Tyrkiet. De fleste steder kan du få en Döner kebab med Ayran til 10-20 tl.

Menemen opskrift, opskrift på menemen, menemen, tyrkisk menemen, sådan laver du menemen, alanya.dk, j.o. dreams, palm beach, alt om alanya, tyrkiske opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad
Menemen (Omelet med grøntsager)

Menemen er tyrkernes egen lækre grønsagsomelet.

Retten spises som regel til morgenmad sammen med hvidt brød, oliven, ost, honning og forskellige andre lækre små retter, som er en fast del af den tyrkiske morgenmad.

Hver kok har sin version af menemen og det er altid en succes.

Se opskriften på Menemen her!

tyrkiske opskrifter, sigara börek, sigara börek opskrift, sagara börek med ost, sigara börek med persille
Sigara Böreği (tyrkiske osteruller)

Filodej rullet sammen i små ”cigarer” fyldt med ost og i nogle tilfælde krydderurter. Kombinationen af den sprøde overflade og det lækre fyld vil få dit mundvand til at løbe.

Sigara Böreği er en velsmagende forret, der kan bestilles på de fleste tyrkiske restauranter som en velsmagende starter før hovedretten.

Se opskriften på Sigara Böreği her!

Orman kebab, tyrkisk orman kebab, tyrkiske retter du skal smage, mad du skal smage i Tyrkiet, det bedste tyrkiske mad
Retten her er kendt som Orman Kebab og er i den tyrkiske kategori kendt som “Sulu Yemek”
Sulu yemek (flere retter indenfor en kategori)

Sulu yemek er tyrkiske retter i saft og væde, som er tilberedt i en kasserolle eller en pande. I langt de fleste retter er der masser af grøntsager, bønner og tomatpure.

Sulu Yemek bliver ofte lavet på små familieejet restauranter, hvor menuen af Sulu yemek retter skifter fra dag til dag. Det er ofte meget billig mad som mange offentlige ansatte, kontorarbejdere og butiksarbejdere spiser til frokost.

En traditionel og meget folkekær ret i Sulu Yemek kategorien er Kuru fasulye pilavı, som består af hvide bønner kogt i en traditionel tomatsovs og serveret sammen med ris. I ”luksus” udgaven er der også mørkogt oksekød i retten.

Der er også vores favorit Orman Kebab, som indeholder forskellige grøntsager og møre stykker oksekød.

For at finde restauranterne som servere sulu yemek, skal man som regel ned af de små sidegader i Alanya. Vores favorit igennem mange år er Mini Mutfak i Alanya centrum (se på google maps her).

Karnıyarık, Fyldte auberginer, Fyldte auberginer med oksekød, tyrkiske Fyldte auberginer, tyrkiske opskrifter, naturlige opskrifter, opskrifter med auberginer, aubergine opskrifter, Fyldte auberginer opskrift, opskrifter med Fyldte auberginer
Karnıyarık

Auberginer er en grøntsag, som ofte bruges i tyrkisk madlavning.

På dansk er Karnıyarık kendt som fyldte aubergine både og retten kan f.eks laves med oksekødsfyld. Er man vild med Auberginer, eller vil man gerne prøve noget nyt, så skal man prøve Karnıyarık i Tyrkiet.

Se opskriften på Karnıyarık her!

pide, tyrkisk pide, tyrkisk mad du skal smage, tyrkisk pizza, pizza fra Tyrkiet,
Pide

Pide er en speciel form for tyrkisk brød / pizza. Den originale pide består i al sin enkelthed af en bund (pizzabund) med forskellige former for fyld.

Blandingen fordeles på bunden af dejen og bages indeni oven. Ost, oksekød og pølse er blandt det mest almindelig fyld.

Mange restauranter tilbyder et stort udvalg af forskellige pideer på deres menukort og pide serveres som regel sammen med lille smule salat og Ayran.

Çiğ köfte, cig kofte, billig tyrkisk mad, tyrkiske retter man skal smage, mad fra Tyrkiet, tyrkisk fast food, vegansk mad fra Tyrkiet, tyrkiet veganer mad
Çiğ köfte

Oprindelig var Çiğ köfte råt kød, tilberedt med forsekllige krydderier. I

dag er det dog de færreste steder som stadig laver det med rå kød. I stedet bruges der i dag bulgur, for at gøre retten mere økonomisk og for at undgå baktier.

Vil mange gerne smage det lækre Çiğ köfte, skal man sjældent lede længe. Små Çiğ köfte butikker findes nemlig overalt i Tyrkiet og du kan enten nyde det på stedet eller få det som take-away.

En rulle med Çiğ köfte koster omkring 10 tl mens en menu til 2 personer inkl salat, dressing og fladbrød kan fås for under 30 tl.

Icli köfte, tyrkisk köfte, oksekød indbagt i bulgur, tyrkisk mad, mad fra Tyrkiet, mad du skal smage i Tyrkiet, tyrkiske retter du skal smage i Tyrkiet, det bedste tyrkiske mad
Içli köfte

En anden sjov tyrker snack, som du skal smage i Tyrkiet er içli köfte, som er formet som en aflang bolle, lavet på bulgur og indeni er der lækkert krydret oksekød.

De spises varme Içli köfte og det er almindelig at presse citron saft ud over dem. Dette er også en af de lidt dyrer snack, min prisen er 5 tl. pr. stk. men vi lover, at de er prisen værd!

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske retter du skal smage
  • Mad fra Tyrkiet
  • Tyrkisk mad du skal smage
  • Oversigt med tyrkisk mad
  • Mad fra Tyrkiet

Nogle af billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.

PIN IT!

Lukket for kommentarer.