3 (forskellige) opskrifter på tyrkisk cacik (tzatziki)
Cacik er en yoghurt-dressing med agurk og hvidløg.
De fleste danskere kender dressingen under navnet tzatziki, men i Tyrkiet kaldes det Cacik.
Cacik er perfekt tilbehør til en lang række tyrkisk mad, særligt stærk og krydret mad som f.eks. lam, kebab og Köfte eller bare sammen med frisk ristet pitabrød.
Hvor cacik / tzatziki præcis kommer fra er svært at fastsætte. Græskerne mener det er deres, tyrkerne siger det er tyrkisk og rejser man rundt i Mellemøsten kan man finde en variation i næsten et hvert land. Selve ordet skulle dog stamme fra det armenske cacig.
Læs også: Stegte gulerødder med yoghurt (Gulerods tzatziki)
Forskellige regioner af Tyrkiet laver Caciken forskelligt, og ligeså gør de mange tyrkiske madbloggere.
Vi har samlet opskriften på cacik fra 3 af de bedste danske blogs om tyrkisk mad.
Dejligt.com´s Cacik
Opskrift nr. 1 på tyrkisk cacik kommer fra den tyrkiske madblog Dejligt.com. Bloggen er lavet af Rukiye Benli, som i år også har udgivet den tyrkiske kogebog Mit tyrkiske køkken – fra dolma til delight.
Ingredienser:
1/2 liter drænet yoghurt på bæger eller græsk/tyrkisk yoghurt 10%
1 mellemstort fed hvidløg
1 agurk
salt
En lille smule tørret mynte og olivenolie
Fremgangsmåde:
Udhul din agurk med en ske, og skær den faste del af din agurk i skiver. Riv eller pres hvidløget ned i yoghurten, smag til med salt og rør dine agurker ned i. Server i en skål, og lige før servering drys med tørret mynte og dryp lidt olivenolie henover.
Love Antalya´s Cacik
Opskrift nr 2. kommer fra loveantalya.com, som er en hjertevarm blog om tyrkisk mad, oplevelser i Antalya og gode historier fra hverdagen.
I indlægget om Cacik fortæller bloggeren Camilla blandt andet om de mange varianter af Cacik, hun har været udsat for og hvordan hun laver den til din familie.
Ingredienser:
½ meget stor agurk eller 1 hel lille agurk
ca. 4 dl yoghurt med 10% fedt.
1-2 fed hvidløg
ca. ½ tsk salt
tørret dild og mynte
Fremgangsmåde:
Riv agurken groft, blander den med lidt salt og lader dem dryppe af i en si i ca. 30 minutter, så størstedelen af væden er væk. Derefter blandes det revne agurk med yoghurten. Krydder caciken med salt, dild eller mynte lige inden serveringen.
Øvrige serveringsforslag: 2 spsk god olivenolie, 1 spsk hvidvinseddike eller citron og frisk dild, persille eller mynte kan også bruges og det smager rigtig dejligt.
Gourmet pigernes opskrift
Opskrift nr. 3 kommer fra bloggen gourmetpigerne.dk, som selv beskriver deres side som Professionelle og autodidakte kokke underviser os i madlavningens kunst – Forkæl dine smagsløg – gå på opdagelse i vores elektroniske kogebog og find inspiration til madlavningen.
Ingredienser:
1 agurk
1 fed hvidløg
3 dl tyrkisk yoghurt
2 spsk olivenolie
1 spsk tørret mynte
2 spsk hakket dild
Salt & og peber
Fremgangsmåde:
Riv agurken groft og pres væden fra. Rør presset hvidløg og agurken ud i den tyrkiske yoghurt. Tilsæt det halve af det tørrede mynte, hakket dild og olivenolie. Smag til med salt og peber. Resten af mynten, olien og hakket dild bruges til pynt.
Har du også en god opskrift på cacik, så er du velkommen til at tilføje den i kommentarfeltet!