December markeder i Alanya: Sæsonens frugt og grønt
I december måned er vejret i Alanya blevet køligere.
Det gør en helt række frugt og grøntsager kommer på sæson, som man ikke ser i sommerperioden.
I december er blandt andet kastanjer, avokado og græskar f.eks på sæson, og derfor er denne sæson perfekt til at lave retter som avokado dip, sødet græskar (kabak tatlısı) og tyrkisk græskar gryderet (Bal kabağı Yemeği).
Læs også: Bykort over Alanyas markeder
Det kan du få på markederne i december:
Forårsløg, løg, kartofler, avokado, spinat, tomater, cherrytomater, appelsiner, mandariner, peberfrugt, jordbær, græskar, hvidkål, rødkål, broccoli, blomkål, gulerødder, salat, radiser, aubergine, squash, sukkerærter, porrer, mandariner, diken kabağı / chayote, æbler, bananer, ananas, skov svampe, champion, granatæbler, myrte, grønne bønner, vindruer, pærer, peberfrugter, agurker, hvidløg, kvæder, porre, rødbeder, persille, dild, kiwi, kastanjer, kaki frugter, vandmelon, dragefrugter, kumquat, frøskindsmelon og döngel.
Delikatesser på sæson: myrte, kaki frugter, skovsvampe, kiwi, græskar, chayote, kvæder og diken kabağı.
Myrtebær
Der findes flere forskellige slags myrtebær og de vokser vildt flere steder i Tyrkiet, blandt andet i Alanya. Bærerne har sæson i efteråret og vinteren efter at være afblomstret over sommeren. Myrtebær er syrlige i smagen og bærrene indeholder mange små fine kerner. Farven varierer fra hvid og lilla alt efter arten. Bladene fra træet bliver brugt til at krydre mad ligesom laurbær.
Döngel
Döngel frugten er en art af japansk mispel, på tyrkisk kendt som Muşmula. Hvis man oversætter det tyrkiske navn ”Döngel” fra Tyrkisk til Dansk, så betyder navnet noget ala ”kom tilbage” eller ”gå og kom tilbage”. På dansk kalender vi dem mispel og på latin Mespilus germanica. Frugten er spiselig fra november, når den begynder at blive lidt blød og at dufte af portvin. Döngels smag minder om en blanding mellem dadler og bagt æbler. De siges at kunne spises rå, efter at de har fået frost, men smagen er meget besk og snerpende, så det er de færreste der ikke tilbereder dem. Frugterne kan anvendes f.eks. til syltetøj, gele eller som te. Læs mere om Döngel mispel frugten her.
Kiwi
Oprindelig stammer kiwien fra Kina, men i dag dyrkes frugten flere steder i verden, blandt andet Alanya. Frugten er let genkendelig med sin brune behåret skræl og dets grønne frugtkød. Oprindelig hed kiwien faktisk kinesisk stikkelsbær, da smagen minder om en blanding af jordbær og stikkelsbær. Men efter 2. Verdenskrig blev navnet ændret til kiwi. I Alanya er kiwi en efterårs /vinter frugt. Kiwi indeholder: C-vitamin, A- vitamin og E-vitamin. Frugten indeholder også magnesium og kalium.
Kvæder
Kvæde er en pære- eller æblelignende frugt, fra kvædetræet. Kvæde har i flere tusinde år, været spist som frugt; men i dag er den nærmest ukendt. Den er meget hård at bide i, og de forskellige sorter har varierende indhold af garvesyre, hvilket gør nogle sorter er meget syrlige eller bitre. Det er svært at afgøre, hvorfra kvæder oprindeligt stammer, for de var populære allerede i oldtiden og i middelalderen. De blev brugt som symbol på frugtbarhed. I 1700-tallet sagde man, at de, der spiste kvæder, fik kloge børn. I dag er populariteten ikke så stor længere, men kvæden dyrkes fortsat mange steder i verden, blandt andet i Asien, Middelhavslandene, Sydafrika, nogle steder i Nordamerika og i Chile. I Danmark kender folk mest kvæder fra kvæde syltetøj.
Kastanjer
I Tyrkiet er spiselige kastanjer en populære vinterdelikatesse. Spiselige kastanjer må ikke forveksles med Hestekastanjerne, som er den mest udbredte type kastanje i Skandinavien. Spiselige kastanjer stammer oprindeligt fra Tyrkiet (Lilleasien) Spiselige kastanjer er søde i deres smag og smager ligesom nødder. De kan tilberedes på et utal af måder. I Tyrkiet bliver de ofte bagt i oven eller lagt ovenpå brændeovnen. Det er vigtigt at skøre små riller eller huller i skrællen, så den lukkede kastanje ikke eksplodere. De kan også tilberedes med smør og havsalt eller hakkes til salater. Læs mere om de spiselige kastanjer her.
Læs også >> Opskrift: Tyrkiske hvidkålsruller – Lahana dolmasi
Kaki frugten
Kaki frugten er menes at være mere end 500 år gammel. Den forædlede udgave af kaki frugten kaldes sharonfrugt og er udviklet i Israel, men for ikke-kendere kan det være svært at opdage forskellen. Kaki indeholder frø, sharon er kerneløs. Den ”gammeldags” kaki som sælges i Alanya kan først spises, når den er næsten overmoden og meget blød. Frugten stammer oprindeligt fra Sydøstasien, formentlig Japan eller Kina. I dag dyrkes kaki frugten i hele Middelhavsområdet. Læs mere om Kakifrugten her.
Diken Kabağı
På tyrkisk hedder græskaret diken kabağı, oversat til dansk betyder det græskar med pigge på – hvilket det også er. Væsken fra diken kabağı er meget klistret og derfor skal græskaret koges eller steges for at være lækkert at spise. Det kan bruges i forskellige sammenkogte retter eller steges i olie og spises sammen med yoghurt og salt. På græskaret er der små bløde pigge, som giver græskaret et meget specielt udseende. Læs mere om diken kabağı her.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Markeder i Alanya
- Bazar i Alanya
- På sæson i Alanya
- Frugter fra Tyrkiet
- Grøntsager fra Tyrkiet
- Markedsdage i Alanya
- December i Alanya