Guide: Alt om Alanyas avokadoer
Vidste du, at Alanya har det perfekte klima til at dyrke avokado?
Hver år bliver større og større landsbyområder udviklet til dyrkning af de velsmagende tyrkiske avokadoer.
Avokadoer er ikke kun lækre, men også en næringsrig tilføjelse til kosten. De kan nydes på forskellige måder og tjener som en sund ingrediens i et varieret køkken. Avokadoens kød er usædvanligt cremet, næsten smøragtigt. Dette gør det til en alsidig ingrediens i mange retter.
De gode egenskaber i avokadoer
Avokadoer er blandt de sundeste fødevarer i verden. De bliver ofte fremstillet negativt, da de indeholder for meget fedt. Det faktum er også er sandt: en gennemsnitlig avokado indeholder 138 kalorier og 14,1 gram fedt.
Men alle disse fedtstoffer har også en masse positive effekter på immunforsvaret, hjertet og de sænker dit kolesterol.
Derudover er mineralindholdet i avokados meget højt, cirka tre gange højere end i andre friske frugter. Der er også et højt kaliumniveau i avokadoer som medvirker til at sænke dit blodtryk.
Desuden indeholder en avokadoer meget C-vitamin og E-vitamin. E-vitamin fungerer godt mod for tidlig aldring, åreforkalkning og endda mod nogle typer kræft.
Læs også >> Gode grunde til at spise avocado.
Avokadoens historie
Forskere mener, at Puebla, beliggende i det sydcentrale Mexico, er moderlandet for avokado. Her begyndte lokalbefolkningen begyndte at spise dem for næsten 10.000 år siden.
Det menes også, at mesoamerikanske stammer først domestikerede avokadotræet (Persea Americana) for 5.000 år siden, hvilket gør dyrkningen af avokadoer lige så gammel som opfindelsen af hjulet.
Avokadoen var ekstremt vigtig blandt de indfødte folk i det gamle Mesoamerika, da frugten gav næring og besad mytologiske kræfter. For eksempel troede aztekerne, at frugten gav styrke til dem, der spiste den, og i det gamle Maya er den fjortende måned i deres kalender (K’ank’in) repræsenteret af glyffen for avokadoen.
Frugten fandt efterhånden vej over Atlanterhavet, da spanske opdagelsesrejsende blev introduceret for avokadoen i det 16. århundrede. Inden 1521 havde frugten spredt sig gennem Mellemamerika og dele af Sydamerika, før den blev eksporteret til Europa af spanierne og solgt til andre lande.
Den kommercielle dyrkning af avokadoerne begyndte i 1911, da sorten Fuerte blev udvalgt fra Mexico og bragt til Californien. Fra denne dato har den spredt sig hurtigt i mange lande som Mexico, USA, Chile; Israel, Spanien, Australien og Indonesien.
Alligator pærer
Et tidligt engelsk navn for frugten, der går tilbage til det 17. århundrede, var “avocado pear,” som dovne talere fejlagtigt fortolkede som “alligator pear” (alligator pærer). På grund af frugtens ydre, der ligner alligatorhud, fæstnede navnet sig, indtil en markedsføringsindsats fra amerikanske dyrkere i begyndelsen af 1900-tallet med succes ændrede navnet til avokado.
Da avokadoen ankom til Tyrkiet fulgte navnet alligator pærer også med og blev oversat til tykisk “timsah armudu”. I dag hedder den avokado på tyrkisk (ligesom på dansk)
Avodakoens ankomst til Tyrkiet
I historiske optegnelser står der, at de første avokadoer blev dyrket i Tyrkiet i 1700-tallet af Molla Kamil Efendi, som boede i Yalova mellem Istanbul og Bursa.
Avokadotræerne var blev bragt til Tyrkiet fra udlandet og der blev hurtigt stor efterspørgsel på avokadoer på paladset i Istanbul. Avokadoens første eventyr blev ødelagt af offentligheden under oprørene i 1730, fordi der blev spredt ubegrundede rygter om avokadoen.
I følge historiske optegnelser begyndte avokado-træet at blive dyrket i Tyrkiet som en hobby blandt flere lokale i 1953. I starten af 1970’erne blev 4 sorter bragt fra Californien gennem FAO for at udvide den kommercielle dyrkning af avokado, herunder Fuerte, Hass, Bacon og Zutano. Disse sorter blev testet under forskellige forhold i Antalya, Dalaman-Muğla, Alata-Mersin, Adana og İskenderun-Hatay. Under forsøgene mellem 1969 og 1983 i Antalya og Alanya blev det observeret, at sorter var kompatible, og deres dyrkning er blevet udbredt siden midten af 1980’erne.
Efter 2000 spredte Fuerte-, Hass-, Bacon- og Zutano-sorterne sig hurtigt med succes i distrikterne Alanya og Gazipaşa, som derfor i dag er Tyrkiet centrum for avokadoer.
Alanyas populæreste avokado sorter
Der er mange forskellige sorter af avokadoer rundt i verden, men de mest kendte sorter i Alanya, og dermed også Tyrkiet, er sorterne Hass, Fuerte, Clifton, Zutano og Bacon. P.g.a af disse fem sorter kan man i Alanya finde friske avokadoer næsten hele året rundt.
Clifton høstes i september og okotber og er sæsons første avokadoer. Zutano høst sæson starter kort efter med sæson fra midten af september til midt januar. Fuerters høstsæson starter midt oktober til april. Bacons høstsæson er fra start oktober til start januar.
Og Hass har høstsæson fra januar til midt juni. Hass er den mest udbredte og kendte sort. Det er også Hass vi oftest ser i Danmark. Den har en ru, mørkegrøn tyk skræl, der bliver mørk og næsten sort, når den er moden.
Der produceres i alt 14 forskellige slags avokadoer i Tyrkiet, med en samlet vægt på 40181 ton (tal fra 2022).
Sådan modner du dine avokadoer
Avokadoer modnes efter høst. De er normalt hårde, når de købes, og modnes ved stuetemperatur i nogle dage. For at fremskynde modningen kan de placeres i en pose sammen med et æble eller en banan, fordi bananer og æbler afgiver et stof, der får avokados til at modne hurtigere.
Umoden avokado bør opbevares ved stuetemperatur. Når avokadoen er moden, kan den opbevares i køleskabet for at bremse yderligere modning.
6 ting du (måske) ikke vidste om avokadoer
- En avokado er botanisk set et bær og hører ligesom tomater til frugtgrøntsagerne
- Navnet avokado stammer fra det nahuatliske ord ahuacatl, som henviser til en bestemt del af den mandlige anatomi, som formen af avokadoer tilfældigvis ligner.
- Alanya området producere omkring 70% af Tyrkiets samlet produktion af avokadoer.
- En avokado modnes ikke på planten, men først efter at den er plukket.
- Du må aldrig lægge en umoden avokado i køleskabet, fordi den ikke modnes ved kolde temperaturer.
- Der laves 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya. Læs vores opskrift på tyrkisk avokado dip her.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkiske avokadoer
- Frugter fra Tyrkiet
- Fakta om avokado
- Derfor skal du spise avokado
- Alt om Avokado
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiskeopskrifter.dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.