KulturTyrkisk mad og opskrifter

Ingen Nutella uden tyrkiske hasselnødder

Tyrkiet er verdens største hasselnøddeproducent med 420.000 tons årlig produktion.

Omkring 70-82% af alle verdens hasselnødder kommer fra Tyrkiet.

Tyrkiske hasselnødder er også en af grundende til, at det verdenskendte Nutella smager så himmelsk som det gør.

Siden 2013 har man også produceret Nutella på Ferrero fabrikken i Manisa, Tyrkiet. Det blev Ferrero, som står bag Nutella, 19. fabrik. Fabrikken har 200 ansatte og en produktionskapacitet på 30.000 tons om året. Den fremstiller Kinder chilled (Kinder Pingui og Mælkesnitter) og Nutella chokoladeprodukter.

tyrkiske hasselnødder, hasselnødder fra Tyrkiet, tyrkiske hasselnødder, nutella fra Tyrkiet, tyrkisk nutella, eksportvare fra Tyrkiet, tyrkiske eksportvare
Nutellas historie – fortalt i korte træk

I 1964 blev den første krukke af det, vi nu kalder Nutella, solgt fra et bageri i Alba, Piemonte. Ikke længe efter ville chokolade-hasselnøddepålæg erobre hele verden.

Det spises i over 160 lande og det anslås, at der sælges en krukke hvert 2,5 sekund. Opfinderen Michele Ferrero, som døde i 2015, var den rigeste person i Italien. Firmaet som står bag Nutella står også bag Ferrero Rocher.

Ingen Nutella uden tyrkiske hasselnødder

Tyrkiet producere over 70% af den samlet verdensproduktion af hasselnødder og eksportere blandt andet hasselnødder til Nutella og Ferrero Rocher.

Hasselnødder bliver dyrket i det nordlige Anatolien ved den østlige Sortehavsregion og omfatter provinserne Ordu, Giresun, Trabzon, Rize og Artvin. 600.000 små gårde spredt ud over det grønne landskab, står for produktionen og høsten af de 420.000 tons hasselnødder, som årligt bliver dyrket i Tyrkiet.

tyrkiske hasselnødder, hasselnødder fra Tyrkiet, tyrkiske hasselnødder, nutella fra Tyrkiet, tyrkisk nutella, eksportvare fra Tyrkiet, tyrkiske eksportvare
Kilde: atlasbig.com
En dårlig høst kan true prisen på Nutella

I 2014 havde Tyrkiet en dårlig hasselnøddehøst efter en hagl storm og frost i marts, som gjorde at næsten 50% af hæsten blev skadet. Det betød Nutella og Ferrero Rocher truede med at sætte prisen op på deres produkter, samtidig med de søgte efter nye leverandører til deres produktion. Priserne forblev dog stabile i 2014 og i 2015 var alt dog tilbage ved normalen.

hasselnødder tyrkiet, tyrkiet hasselnødder, nødder fra tyrkiet, tyrkiske nødder, nødder til nutella, nødder fra Alanya, Alanya nødder
Hvad indeholder tyrkiske hasselnødder

Hasselnødder er fuld af fibre, planteproteiner, mineraler og vitaminer.

Udover de sunde stoffer, så indeholder de også forholdsmæssigt meget energi, 650 kcal/100 gram. Nødderne er perfekte som en hurtig snack eller i salaten, i brød eller i en dejlig tyrkisk dessert.

I Tyrkiet er der hasselnøddetræer, som er over 300 år gamle. Tyrkisk hassel bliver omkring 25–30 meter højt og det har over 10 meter lange vandrette grene som stabiliserer med kraftigt reaktionsved på undersiden af grenene. Hasselnøddetræer er også fantastiske klatretræer og man nemt gro dem i Danmark.

Hasselnødderne vokser på træerne i samlet tætte klumper. Haserne er trebladede med lange smalle flige, og når de hænger på træerne, kan det ligne små pindsvin.

Hvis du vil vide mere om de tyrkiske hasselnødder, så læs vores artikel En skøn snack: Friske hasselnødder i Alanya.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel handler om:

  • Hasselnødder fra Tyrkiet
  • Friske hasselnødder
  • Nødder fra Tyrkiet
  • Tyrkisk Nutella
  • Nødder i Nutella
  • Hvor kommer Nutella´s nødder fra
  • Tyrkiske hasselnødder

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.