En skøn snack: Friske hasselnødder fra Alanya

Del på:
Friske og ny plukket hasselnødder en fantastisk snack, og lige nu kan du købe friske hasselnødder på Alanyas markeder og hos de lokale grønthandlere. 1 kg friske hasselnødder koster omkring 7-10 tl.

Nødderne er fuld af fibre, planteproteiner, mineraler og vitaminer.
Udover de sunde stoffer, så indeholder de også forholdsmæssigt meget energi, 650 kcal/100 gram. Nødderne er perfekte som en hurtig snack eller i salaten, i brød eller i dejlige nøddemuffins.
Friske nødder smager godt, men de har mindre smag end de tørrede nødder. De nødder er friske og bløde i smagen.

Hvis du ønsker at købe friske nødder og selv tørre dem, så skal de tørres, så de slipper haserne. Nødderne hænges op i net en uges tid et varmt og tørt sted til eftertørring – prøv derefter at knække og smage dig frem. De skal være tørre, men må ikke hænge for længe til tørre, da de så bliver for hårde og kedelige. Den endelige opbevaring skal ske et tørt, køligt og musesikkert sted.

hasselnødder tyrkiet, tyrkiet hasselnødder, nødder fra tyrkiet, tyrkiske nødder, nødder til nutella, nødder fra Alanya, Alanya nødder

Tyrkiet er verdens største hasselnød producent

Tyrkiet er utvivlsomt verdens største producent og eksportør af hasselnødder. Tyrkiet producere over 70% af den samlet verdensproduktion af hasselnødder og eksportere blandt andet hasselnødder til Nutella og Ferrero Rocher.

I 2014 havde Tyrkiet en dårlig hasselnøddehøst, hvilket betød Nutella og Ferrero Rocher truede med at sætte prisen op på deres produkter samtidig med de søgte efter nye leverandører til deres produktion. I 2015 var alt dog tilbage ved normalen.

Det tyrkiske hasselnøddetræ

I Tyrkiet er der træer, som er over 300 år gamle. Tyrkisk hassel bliver omkring 25–30 meter højt og det har over 10 meter lange vandrette grene som stabiliserer med kraftigt reaktionsved på undersiden af grenene. Hasselnøddetræer er også fantastiske klatretræer og man nemt gro dem i Danmark. I Forstbotanisk Have i Århus står et godt 20 meter højt eksemplar, og der er flotte træer på Vestre Kirkegård i København. Det fineste eksemplar står i en have i Horsens, et over 100 år gammelt træ, som tidligt har mistet kronen, og derfor er blevet flerstammet.

Hasselnødderne vokser på træerne i samlet tætte klumper. Haserne er trebladede med lange smalle flige, og når de hænger på træerne, kan det ligne små pindsvin.

De første nødder, som modner, er dem med orm i. De falder af buskene, og når man finder de første nødder på jorden, så er det tid til at holde øje med nødderne på busken. De begynder derefter at blive brune nederst – den buttede del af nødden, som sidder fast nede i hasen. Nødderne løsner sig hurtigt, når først de begynder at blive brune, og de falder for de fleste sorters vedkommende ud af hassen og ned enkeltvis. Det optimale tidspunkt at plukke dem på er, når de begynder at sidde løse i haserne, men inden de falder ned.
Delvis kilde: www.havenyt.dk

Facebook
error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.