KulturNyt fra AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

Maraş Dondurma: Tyrkiets unikke og smagfulde is

I den varme tyrkiske sommersol er der intet mere forfriskende end en lækker is.

Og når det kommer til autentisk tyrkisk is, er Maraş Dondurma, også kendt som maraş is, en oplevelse, der skiller sig ud.

Maraş Dondurma har en lang historie og er opkaldt efter byen Kahramanmaraş i det sydlige Tyrkiet, hvor isen har sin oprindelse. Det er en særlig type is, der er kendt for sin unikke konsistens og smag.

tyrkiske kager, tyrkisk mad du skal smage, kunefe kage, tyrkisk ostekage, künefe, desserter fra Tyrkiet, tyrkisk dessert, underlige kager, desserter fra Tyrkiet
Det er normalt at få serveret Maraş Dondurma sammen med den tyrkisk ostekage Künefe
Hvorfor er Maraş isen så unik?

Det der adskiller Maraş Dondurma fra andre is varianter er dens tætte og gummiagtige konsistens. Det skyldes brugen af en naturlig ingrediens kaldet “salep”, der oprindeligt blev udvundet fra orkideer, men i dag også kan laves kunstigt. Salep tilfører isen en cremet og elastisk tekstur, der gør den både lækker og anderledes end traditionel is. Salep har været brugt i tyrkisk traditionel medicin og madlavning i århundreder og tilføjer en unik smag og tekstur til isen.

Salep bruges også til at lave den hvide varme vinterdrik af samme navn. Læs mere om Salep drikken her.

En anden karakteristisk egenskab ved den tyrkiske Maraş is er dens evne til at modstå smeltning i varmt vejr. Dette skyldes den specielle teknik, der bruges under fremstillingen. Isen bliver langsomt rørt og slået i længere tid end normalt, hvilket resulterer i en mere solid og mindre smeltende konsistens. Denne egenskab gør Maraş Dondurma til en ideel is oplevelse på varme sommerdage og til småbørn som ikke spiser deres is så hurtigt.

Ordet “dondurma” betyder bogstaveligt talt “frosset”, og det refererer til isens karakteristiske konsistens.

Maras is, maras ice cream, is fra tyrkiet, tyrkisk is, is fra Tyrkiet
Disse ismænd er en fast del af de tyrkiske gader. De sælger altid Maraş Dondurma og man ser dem ofte kaste isen rundt i luften.
De forskellige smagsvarianter

Maraş isen laves i forskellige smagsvarianter, herunder traditionelle favoritter som pistacie og vanilje, samt mere eksotiske smage som kirsebær og citron. Uanset hvilken smag man vælger, er den autentiske smag af Maras Dondurma en kulinarisk fornøjelse.

I Tyrkiet er Maraş Dondurma mere end bare en is. Det er en del af den tyrkiske kultur og en oplevelse i sig selv. Isen er blevet synonym med Maras-regionen og er et symbol på byens håndværk og ekspertise inden for is fremstilling.

Maras Dondurma er blevet eksporteret til forskellige dele af verden og er blevet elsket af isentusiaster overalt. Den autentiske smag og unikke konsistens har gjort Maras Dondurma til en berømt tyrkisk delikatesse.

Når man besøger en traditionel isbod, vil man opleve de dygtige ismestre, der demonstrerer deres evner ved at jonglere med isen og udføre imponerende tricks. Dette tilføjer en ekstra underholdningsværdi og gør is oplevelsen endnu mere mindeværdig, når de driller store som små når de forsøger at få fat i isen.

Salep, tyrkisk salep, varm salep, orkide drink, drikkeligt risengrød, tyrkiske drikkevare,
Sådan ser den tyrkiske drik Salep ud – og det menes at være en frossen udgave af det som har skabt Maraş Dondurma
Historien om Maraş Dondurma

Nogle historiske kilder siger at Maraş Dondurma stammer fra 1700-tallets osmanner riget. Her siges det at den osmannisk mand kaldet Osman Agha opfandt den unikke is. Legenden siger, at Osman Aga ville sælge sahlep, en varm drik lavet af pulveriserede orkidéknolde og mælk, til osmanniske palæer.

En dag har han store mængder af usolgt produkt, og han besluttede sig derfor for at begrave det i sneen for at forhindre det i at blive surt. Da han hentede den igen, var den blevet til is! Og dermed blev Maraş-isen født!

Og tyrkerne elsker is. I 2010 var det gennemsnitlige forbrug af is i Tyrkiet 2,8 liter is pr. person pr. år.

Så næste gang du besøger Tyrkiet, skal du sørge for at prøve Maras Dondurma. Det er en smagsoplevelse, der vil efterlade dig forundret og give dig et indblik i tyrkisk kultur og håndværk.

Maraş Dondurma, Maraş is, tyrkisk is, is der ikke smelter, Maraş Dondurma fra Tyrkiet, det skal du smage i Tyrkiet, Tyrkisk dessert, dessert fra Tyrkiet

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Is i Alanya
  • Alanya is butikker
  • Tyrkisk is
  • Maras is
  • Tyrkisk is
  • Traditionel tyrkisk is
  • Maraş Dondurma

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.