Olivenplukning: Fra træ til fabrik
Det er ved at blive efterår i Alanya og det betyder olivensæson.
Tyrkiet er en af de største olivenproducenter i verden.
Olivenavl er koncentreret i regionerne Ægæiske, Marmara og sydøstlige Anatolien. Men selvfølgelig også i vores Alanya-region, kan olivenplantagerne kan opleves på tætteste hold.
Middelhavets klima og oliventræer er kendt for at være et perfekt match. De fleste af plantagerne her i området er små og drives af familier, der bruger høsten til eget forbrug og for at tjene en lille fortjeneste ved at sælge olivenolie.
Læs også >> Sådan laver du oliven spiselige

Oliven plukning i Alanya
I Alanya starter sæsonen i det tidlige efterår, fra midt til slut september for plukning af grønne oliven. Det præcise tidspunkt for plukning af oliven afhængig af, om man vil have grønne eller sorte oliven og om de er sorte eller grønne, afhænger af hvor meget sol træerne får.
Grønne og sorte oliven vokser på det samme træ. Først er olivenen grønne og lader man dem hænge længere tid, så bliver de sorte.



Oliven er hårdt arbejde at plukke. Små landbrug og familier plukker alle deres oliven med hænderne, med hjelp fra river og pinde, som man slår på grene med. Før man begynder ligges der et stykke klæde/stof/plastik under træet, som man smider olivenen ned på mens man sidder i træet eller står på jorden og plukker. Er olivene højt oppe slår man dem ned med en pind og er der mange oliven tæt på hinanden bruger man små plastik river.
Store industrier bruger maskiner, der ryster træet så olivenen falder ned, men dette er også meget skadeligt for træet, og hvis man ønsker at få alle olivenen af træet, vil der altid være noget manuelt arbejde.
Friske ubehandlet oliven er ikke spiselige. De har en grim og ubehagelige smag. Alle former for oliven skal igennem en tilberedningsprocess, før de er spiselige og smager godt.


God høst hvert andet år
Gürsel Kılınç har selv lavet sin olivenplantage. Han plantede et par hundrede oliventræer for 15 år siden og nu høster familien oliven fra dem.
Siden 2014 har Alanya.dks ejer team Tea og Taner høstet sammen med Gürsel Kılınç, da han er Taners far.
Nogle oliven vil blive syltet og nydt til maden, særligt morgenmad, mens andre vil blive presset til olivenolie.
Han forklarer, at oliventræerne giver en god høst hvert andet år. I år er høsten lille, hvilket betyder den bliver stor næste år.
Et oliventræ kan blive op til 15-20 m højt, men for at det er brugbart til olivenproduktion må det maks blive 3-5 m højt, så derfor bliver mange af træerne beskåret samtidig med der høstes oliven, så de ikke vokser sig for store. Et godt oliventræ kan give op til 200 kg oliven på en god sæson.
Der findes over 700 forskellige olivensorter i verden. I Tyrkiet er der mange forskellige sorter oliven, hvilket gør de tyrkiske supermarkeder også altid har et stort udvalg.

Produktionen på oliven fabrikken
Omkring 90% af en olivenhøst ender som olivenolie, resten til spiseoliven. Det er naturligvis op til hver olivenbonde, hvor mange oliven kan vil lave til olie og hvor mange der skal laves spiselige.
Når det er høsttid, arbejder disse Alanyas olivenfabrikker 24/7 i et måneder. Person biler, Pick-up trucks og traktorer fyldte med oliven ankommer på alle tider af døgnet for at få lavet deres olivenhøst til olivenolie mens olivene er friskplukkede. Særligt i november, hvor mange foretager deres høst, kan der være kø ud på vejen foran olivenfabrikkerne, som der omkring 4 af i Alanya.
På fabrikken bliver oliven vejet og går derefter ind i de moderne og avancerede maskiner.
I maskinen bliver olivenen vasket, lavet til en mos, opvarmet, slynget og til sidst kommer den rene olivenolie ud. Rest produkterne fra olivenproduktionen bliver brugt til f.eks sæber, shampoos og cremer.
Hvor olivenbonde kommer selv med flasker, som deres olivenolie bliver hældt i, når det kommer ud af maskinen. Ofte er det tomme vand- og sodavands flasker der bruges. Har man ikke flasker man, kan de dog også købes ad olivenolie fabrikken.
Olivenbonderne betaler enten 30 tl pr. liter de får presset, eller få presset mod at afgive nogle litre til fabrikken, som fabrikken så kan sælge til deres profit.
Gürsel Kılınç som har en høst på et par tons, betaler 30 tl. pr. liter, da det er der, der er størst økonomisk fortjeneste for ham.

Opbevaring og indhold af olivenolie
Olivenolie er god til alle typer madlavning og stegning, da den indeholder mere mættet fedt end andre olier.
Olivenolie er meget lysfølsom og bør derfor opbevares mørkt. Olivenolie er ikke egnet til bagværk, med undtagelser af brød som foccasia.
Smagen på olivenolien afhænger af olivensorten, voksestedet og udvindingsmetoden og der kan derfor være stor forskel.
Positive egenskaber er blevet tilskrevet det høje indhold af oliesyre (omega-9) og specielle antioxidanter som findes i olivenolie. Derudover består olivenolie af 15 % mættede fedtsyrer, 76% enkeltumættede og 9% flerumættede.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk olivenproduktion
- Produktion af oliven i Tyrkiet
- Alanya olivenproduktion
- Produktion af oliven i Alanya
- Sådan laver du oliven spiselige
- Tyrkiske oliven
- Seværdigheder i Alanya
PIN IT!



