DessertKulturTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

Opskrift på Aşure – Noahs budding

Aşure er på dansk kendt som Noahs budding, og i disse dage giver man aşure til venner og naboer.

Aşure betyder tiende på arabisk, og aşure buddingen laves derfor på den 10. dag i islamisk måned Muharrem.


Historien bag aşure

Historien om hvorfor man laver aşure buddingen er mange, og ikke engang turkerne selv er enige om, hvorfor de laver den, men laver den, det gør de. Og når de laver den, så deler de den med de fattige, naboer, venner og familie.

De fleste siger, man laver aşure, fordi det var den dag Noahs ark sejlede på land ved Tyrkiets højeste bjerg Ararat. Buddingen blev lavet af Noah og hans familie af de sidste madvare, de havde tilbage på arket, og deraf det danske navn Noahs budding. Andre historier går på, at det er den dag gud redde jøderne fra Faraoen eller den dag profetens barnebarn profet Ahmed blev dræbt. Måske er det muligt at alle tingene rent faktisk skete den sammen dag.

Læs også: Den tyrkiske tradition med Asure

Sådan laver du aşure budding

Hver tyrkisk familie er kendt for at lave sin egen aşure og ofte er opskrifterne nærmest en familie hemmelighed. Mange tyrkere siger at en ægte aşure skal indeholde mellem 7-77 forskellige ingredienser som f.eks korn, bønner, frugter og nødder.

Se opskrift under fotoet

noahs budding, budding noah, asure opskrift, ashure opskrift, opskrift på asure, opskrift på ashure
Opskrift på Noahs budding – Aşure

Til: 10 personer. Tid: 80 min. Kategori: Dessert. Note: Vegetarisk.


INGREDIENSER

500 gram hvedekerner
75 gram ris
200 gram kikærter
200 gram hvide bønner
200 gram hasselnødder
200 gram tørret abrikoser
200 gram rosiner
3 liter vand
4 dl mælk
600 gram sukker
¼ tsk salt
¼ tsk peber

TOPPING:

26 gram hasselnødder
25 gram rosiner
100 gram valnødder
Kernerne fra 1 granatæble
Kanel


FREMGANGSMÅDE

Kog de hvide bønner og kikærterne i hver sin gryde.

Vask hvedekerne og kom dem i en gryde. Overhæld hvedekernerne med kogende vand og lad det derefter koge i 10 minutter. Hæld vandet fra og overhæld endnu engang hvedekerne med kogende vand. Fortsæt processen til hvedekerne er bløde.

Når hvedekerner er bløde, blandes de i en gryde med de kogte kikærter og de kogte hvide bønner sammen med de tørre abrikoser, rosinerne og ris. Kog massen i 15 min.

Efter 15 min tilsættes varm mælk, hasselnødder, sukker, salt og peber. Kog massen igen i 15 min.

Efter 15 min hældes massen op i skåle, og til afkøling. Efter afkøling pyntes skålene med aşure med toppingen.

Afiyet olsun!

Vil du find din egen aşure smag?

Hvis du gerne vil skabe din hel egen aşure, så kan du f.eks tilføje appelsin, dadler, figner, mandler, eller noget helt tredje. Du kan også tage abrikoser, rosiner eller hasselnødderne ud af vores opskrift. Prøv din frem når du laver aşure og glem ikke at dele ”Noahs budding” med dine venner og familie!

asura, asure, ashure, ashura, noahs budding, tyrkisk mad, tyrkisk kultur

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

lavas brød opskrift, fladbrød opskift, lavas opskrift, fladbørds dips opskrift, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, opskrift tyrkisk, tyrkisk opskrift på blad, tyrkisk pandekagebrød, fladbrød fra alanya, fladbrød fra tyrkiet

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk mad
  • Tyrkiske opskrifter
  • Mad fra Tyrkiet
  • Tyrkisk budding
  • Tyrkisk dessert
  • Tyrkiske noahs budding
  • Opskrift på Asure

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.