Opskrift: Røde linse deller – Mercimek köftesi
Tyrkiske røde linsedeller, også kendt som “mercimek köftesi,” er en smagfuld og nærende vegetarisk ret.
Disse delikate små ‘deller’ er lavet hovedsageligt af røde linser og krydderier, hvilket er med til at give dem en robust smag og et nærings indhold som gør en mæt.
De er lækre at spise til frokost eller til madpakken. Røde linse deller kan spises både varme, lune eller kolde. Man kan dog ikke genopvarme dem.
Læs også: 3 (forskellige) opskrifter på tyrkisk cacik (tzatziki)
Opskrift på Røde linse deller – Mercimek köftesi
Til: 4-6 personer. Tid: 50 min. Kategori: Forret / Hovedret. Note: Vegetarisk.
INGREDIENSER
250 g røde linser
250 g fin bulgur
2 mellemstore løg
2 – 3 spsk. olivenolie (til stegning)
2 spsk. tomatpuré
1 spsk. stødt spidskommen
1 tsk. peber
1 tsk. knust chiliflager
1 tsk. stødt kanel
1 bundt bredbladet persille
1 bundt forårsløg
2-3 tsk. salt
TIL ANRETNING:
Persille, salat, citron og brød
FREMGANGSMÅDE
Skyl linserne omhyggeligt med vand indtil vandet er klart. Kom derefter linserne i en gryde.
Hæld vand i gryden, så det dækker 2-3 cm over linserne.Læg låg på og bring gryden i kog.
Skru ned for blusset og lad blandingen småsimre til linserne deler sig.
Sluk for blusset når blandingen ligner en rød havregrød. Der skal stadig være lidt vand tilbage ved linserne.
Tilsæt den fine bulgur under grundig omrøring og lad blandingen hvile 10 min. under låg (bulguren skal ikke koges, det bliver blødt ved at ligge i blandingen).
Finthak løgene. Opvarm olie på en pande og steg løgene bløde og let gyldne i ca. 10 min. Bland de stegte løg med tomatpuré, spidskommen, peber, chili og kanel og tilsæt ½ dl vand på panden. Rør til det er en ensformet masse.
Hæld krydderi blandingen i gryden med linser og bulgur og bland omhyggeligt.
Når den er afkølet, tilsættes finthakket persille og finthakket forårsløg i blandingen. Rør rundt og smag til med chili og salt.
Form derefter blandingen til ‘frikadeller’. Du kan eventuelt tilsætte lidt olie, hvis blandingen føles for tør.
Anret de røde linsedeller på et fad med persille, salatblade, citron og brød.
Afiyet olsun!
Røde linser i tyrkisk madlavning: Fordele og ulemper
Røde linser, også kendt som “mercimek” på tyrkisk, er hyppigt brugt i det tyrkiske køkken. Disse små røde linser er ikke kun lækre, men de er også kendt for deres sundhedsmæssige fordele.
Røde linser udgør en rig kilde til de fleste B-vitaminer, der bidrager til kroppens evne til at omdanne indtaget måltid til energi. Samtidig indeholder røde linser betydelige mængder af mineralerne kalium, fosfor, jern og zink, hvilket styrker blodomløbet, musklerne og immunforsvaret. Det gør dem til et godt valg for vegetarer og veganere.
Røde linser er en nøgleingrediens i en række traditionelle tyrkiske retter, blandt andet, røde linse suppe (mercimek çorbası), som er en suppe der kan spores tilbage til osmannerriget og som serveres som en forret.
Oprindelse og tilberedning
Røde linser stammer oprindeligt fra Mellemøsten og Middelhavsområdet og har været en del af det tyrkiske køkken i århundreder. De er kendetegnet ved deres runde form og karakteristiske røde farve. Røde linser er kendt for at koge relativt hurtigt, hvilket gør dem ideelle til supper, salater og selvfølgelig de populære tyrkiske røde linsedeller.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Rød linsedeller
- Mercimek köfte opskrift
- Tyrkiske forretter
- Tyrkiske opskrifter
- Tyrkisk linsedeller
- Opskrifter på tyrkisk mad
- Mad fra Tyrkiet
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk og tyrkiske opskrifter. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.
PIN IT!