Helligdage og mærkedageKultur

Ramadanen i Tyrkiet – 2/4 – 2/5 2022

Ramadanen er muslimernes faste måned.

I 2022 er ramadanen fra D. 2. april til D. 2. maj. Efter Ramadanen starter Şeker Bayramı / Ramazan Bayramı.

Şeker Bayramı, også kendt som Sukkerfesten på dansk. Şeker Bayramı bliver også kaldt Ramadanen Eid, Eid es-Seghir og Ramazan Bayramı. Disse dage er helligdage i Tyrkiet. Se oversigten over helligdage i Tyrkiet 2022 her.

Under ramadan er det ikke er tilladt for troende muslimer, som ønsker at holde ramadanen, at spise, drikke, tygge tyggegummi, kysse og være intime fra solopgang til solnedgang.

Læs også >> Ramadanens 3. dag: Snyder vi os igennem Ramadanen?

ramadanen 2016, 2016 ramadan, hellige dage tyrkiet, tyrkiske helligdage

Ramadanen strækker sig over en periode på 29 dage i år og slutter af med festen Seker Bayram.

Hvert år rykker starttidspunktet for ramadanen ca. 10-11 dage frem i forhold til vores normale solkalender, da ramadanen følger den islamiske kalender. Hvornår fasten starter og slutter hver dag er nøje afmålt i forskellige tidsrum. De nøjagtige tidsrum kan ses her.

I 2019 starter ramadanen den 6. maj og slutter den 3. juni. Ramadanen hedder på tyrkisk Ramazan.

Børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig er “fritaget” fra at følge fasten.

Læs også >> Güllaç – Tyrkisk ramadan kage

Formålet med Ramadanen

Formålet med fasten er at den fastende erfarer sultfølelsen som de fattige og nødlidende børn og voksne i verden, der må gå i seng på tom mave.

Ved at faste bliver rig og fattig bliver på samme niveau. Nogle opfatter fasten som en fysisk, moralsk og åndelig prøve på lydighed og disciplin overfor Allah, og de mener at fasten er med til at styrke dem som mennesker.

Når solen går ned

Hver aften under ramadanen, når solen går ned i Alanya, bliver der affyret et kanonskud på Alanyas borg, som afslutter dagens faste. Når fasten slutter er det igen tilladt at spise, drikke, kysse m.m. Fasten brydes i mange hjem med et stort aftensmåltid, kaldet iftar, hvor familier og venner samles for at spise sammen.

Læs også >> Guide: 10 ting du skal vide om ramadanen

seker bayram, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, sukker festen, ramadanen
Når ramadanen slutter, starter Seker Bayram

Når ramadanen slutter starter Eid-ul Fitr. På tyrkisk kaldet for Seker Bayram. Seker Bayram varer i 3 dage og er officielle helligdage i Tyrkiet.

Dagene bruger mange tyrkere på at besøge og være sammen med venner og familie.

Under Seker Bayram vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik, en tradition der minder om den danske fastelavn. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

Den 1. dag i Seker Bayram er det almindeligt at stå tidlig op, gå i moske, og efterfølgende tage hjem og vise respekt til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) ved at kysse dem på hånden og derefter sætte hånden for panden.

Under Seker Bayram vil alle offentlige kontorer og nogle privat kontoer være lukket. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, som lever af turismen.

Sukker festen bliver også kaldt Eid-ul Fitr og Ramazan Bayramı.

Læs også >> Tyrkiske helligdag og specielle dage i 2019

Den islamiske kalender og Ramadanen

Ramadan er det arabiske navn på den niende måned i den islamiske kalender.

Den islamiske kalender er en månekalender. Det betyder at en måned i den islamiske kalender går fra og med den nat, det er nymåne til den næste nymåne. Den islamiske kalender kaldes ”Hijri”.

Hvert år rykker starttidspunktet for ramadanen ca. 10-11 dage frem i forhold til vores almindelige solkalender, da ramadanen følger den islamiske kalender. Hvornår fasten starter og slutter hver dag er nøje afmålt i forskellige tidsrum. De nøjagtige tidsrum kan ses her.

Børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig er “fritaget” fra at følge fasten under ramadanen.

Læs også >> Güllaç – Tyrkisk ramadan kage

moske alanya, alanya moske

Fakta om Ramadanen og hvad det er

Formålet med Ramadanen

Formålet med fasten er at den fastende erfarer sultfølelsen som de fattige og nødlidende børn og voksne i verden, der må gå i seng på tom mave.

Ved at faste bliver rig og fattig på samme niveau. Nogle opfatter fasten som en fysisk, moralsk og åndelig prøve på lydighed og disciplin overfor Allah, og de mener at fasten er med til at styrke dem som mennesker.

Udsigt over Alanya, Alanya udsigt, solnedgang alanya,

Når solen går ned

Hver aften under ramadanen, når solen går ned i Alanya, bliver der affyret et kanonskud, som afslutter dagens faste. Frem til 2018 blev kanonskuddet affyret fra borgen, men siden 2019 er skuddet blevet affyret fra området nær I LOVE ALANYA skiltet.

Når fasten slutter er det igen tilladt at spise, drikke, kysse m.m. Fasten brydes i mange hjem med et stort aftensmåltid, kaldet iftar.

Læs også >> Guide: 10 ting du skal vide om ramadanen

seker bayram, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, sukker festen, ramadanen

Når ramadanen slutter, starter Ramazan Bayramı

Når ramadanen slutter starter Eid-ul Fitr. På tyrkisk kaldet for Ramazan Bayramı. Ramazan Bayramı. varer i 3 dage og er officielle helligdage i Tyrkiet.

Dagene bruger mange tyrkere på at besøge og være sammen med venner og familie.

Under Ramazan Bayramı vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik, en tradition der minder om den danske fastelavn. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

Den 1. dag i Ramazan Bayramı er det almindeligt at stå tidlig op, gå i moske, og efterfølgende tage hjem og vise respekt til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) ved at kysse dem på hånden og derefter sætte hånden for panden.

Under Seker Bayram vil alle offentlige kontorer og nogle privat kontoer være lukket. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, som lever af turismen.

Sukker festen bliver også kaldt Eid-ul Fitr og Şeker Bayramı.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Ramadanen 2022
  • Ramadanen i Tyrkiet
  • Ramadanen i Alanya
  • Hvornår er ramadanen
  • Ramazan Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.