Helligdage og mærkedageKultur

Ramadanen i Tyrkiet – 11/3 – 9/4 2024

Ramadanen er muslimernes faste måned.

I 2024 er ramadanen fra D. 11. marts til D. 9 april. Efter Ramadanen starter Şeker Bayramı / Ramazan Bayramı.

Şeker Bayramı, også kendt som Sukkerfesten på dansk. Şeker Bayramı bliver også kaldt Ramadanen Eid, Eid es-Seghir og Ramazan Bayramı. Disse dage er helligdage i Tyrkiet. Se oversigten over helligdage i Tyrkiet 2024 her.

Under ramadan er det ikke er tilladt for troende muslimer, som ønsker at holde ramadanen, at spise, drikke, tygge tyggegummi, kysse og være intime fra solopgang til solnedgang.

Læs også >> Ramadanens 3. dag: Snyder vi os igennem Ramadanen?

ramadanen 2016, 2016 ramadan, hellige dage tyrkiet, tyrkiske helligdage

Hvornår er ramadanen?

Ramadan er det arabiske navn på den niende måned i den islamiske kalender.

Ramadanen strækker sig over en periode på 29 dage i år og slutter af med festen şeker bayramı, også kendt som Ramazan Bayramı.

Hvert år rykker starttidspunktet for ramadanen ca. 10-11 dage frem i forhold til vores normale solkalender, da ramadanen følger den islamiske kalender. Hvornår fasten starter og slutter hver dag er nøje afmålt i forskellige tidsrum. De nøjagtige tidsrum kan ses her.

Den islamiske kalender er en månekalender. Det betyder at en måned i den islamiske kalender går fra og med den nat, det er nymåne til den næste nymåne. Den islamiske kalender kaldes ”Hijri”.

Læs også >> Güllaç – Tyrkisk ramadan kage

Seker bayram tyrkiet, helligdage i tyrkiet, moské, guide til moské, tyrkiske traditioner

Formålet med Ramadanen

Formålet med fasten er at den fastende erfarer sultfølelsen som de fattige og nødlidende børn og voksne i verden, der må gå i seng på tom mave.

Ved at faste bliver rig og fattig bliver på samme niveau. Nogle opfatter fasten som en fysisk, moralsk og åndelig prøve på lydighed og disciplin overfor Allah, og de mener at fasten er med til at styrke dem som mennesker.

Børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig er “fritaget” fra at følge fasten.

Solnedgang ramadanen, solnedgang iftar, Ramadanen 2023, solnedgang Alanya, Alanya solnedgang, helligdage i Tyrkiet, Tyrkiet Helligdage, Hvad er ramadanen,

Når solen går ned

Hver aften under ramadanen, når solen går ned i Alanya, bliver der affyret et kanonskud på Alanyas borg, som afslutter dagens faste. Når fasten slutter er det igen tilladt at spise, drikke, kysse m.m. Fasten brydes i mange hjem med et stort aftensmåltid, kaldet iftar, hvor familier og venner samles for at spise sammen.

Læs også >> Guide: 10 ting du skal vide om ramadanen

seker bayram, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, sukker festen, ramadanen

Når ramadanen slutter, starter Şeker bayramı

Når ramadanen slutter starter Eid-ul Fitr. På tyrkisk kaldet for şeker bayramı eller Ramazan Bayramı. Şeker bayramı varer i 3 dage og er officielle helligdage i Tyrkiet. I år ligger 10-12 april.

Dagene bruger mange tyrkere på at besøge og være sammen med venner og familie.

Under şeker bayramı vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik, en tradition der minder om den danske fastelavn. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

Den 1. dag i şeker bayramı er det almindeligt at stå tidlig op, gå i moske, og efterfølgende tage hjem og vise respekt til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) ved at kysse dem på hånden og derefter sætte hånden for panden.

Under Seker Bayram vil alle offentlige kontorer og nogle privat kontoer være lukket. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, som lever af turismen.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Ramadanen 2024
  • Ramadanen i Tyrkiet
  • Ramadanen i Alanya
  • Hvornår er ramadanen
  • Ramazan Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.