Helligdage og mærkedageNyhederNyt fra Alanya

2024: Helligdag og specielle dage i Tyrkiet

De tyrkiske helligdage er gode og nyttige at kende når man rejser i Tyrkiet.

På den måde ved man og kan planlægge efter at deltage i de tyrkiske helligdage

De tyrkiske helligdage er meget anderledes end de danske.

Dertil kommer det at baggrunden og hvodan man fejre de forskellige tyrkiske helligdage varierer meget, men lige meget hvad anledningen er, så bliver de tyrkiske helligdage næsten altid fejret. I Tyrkiet fejres alt fra sportsdag til religiøse festligheder.

De tyrkiske helligdage fejres i familierne, på gaden eller med fyrværkeri om aftenen. På helligdagenei Tyrkiet har alle offentlige kontorer, museer, banker, mange private virksomheder og skoler lukket.

Tyrkiske helligdage 2024

Disse tyrkiske helligdage er ens hvert år

Julemarked i Alanya 2022, Alanya julemarked, Alanya nytårsmarked, seværdigheder i Alanya, Alanya seværdigheder, jul i Tyrkiet, julemarked i Tyrkiet, festivaller i Alanya

1.  januar: Nytårsdag (1 dag).

Nytårsdag 1. januar er en national helligdag i Tyrkiet, som fejres dagen efter nytårsaften. Nytårsaftensdag er ikke er en helligdag, men i 2023 falder årets sidste dag på en søndag, som giver en forlænget weekend. På tyrkisk hedder denne dag Yılbaşı. Godt nytår på tyrkisk hedder Mutlu Yıllar.

baby på ferie, amme baby på fly, propper i ørene, amme baby for at undgå propper i ørene, baby på ferie, ferie med baby

23. april: Børnenes dag (1 dag)

Datoen stammer fra åbningen af det tyrkiske parlament i Ankara den 23. april 1920. I hele Tyrkiet bliver der på børnenes dag afholdt forskellige festlige begivenheder, som fejrer børnene.

Det er Tyrkiets fader Kemal Atatürk, som skabte dagen for at symbolisere at børnene er Tyrkiets fremtid.

Børnenes dag anerkendes på Atatürks mindesmærker,hvor man lægger kranser og holder taler i hele Tyrkiet. Det mest populære mindesmærke at mødes ved, er på Atatürks Mausoleum i Ankara, hvor mange højtstående embedsmænd deltager i festlighederne.

Den 23. april får børn fra forskellige steder i Tyrkiet får en plads i regeringen og børnene får lov til at styrer Tyrkiet i en dag. To børn vælges til at fungere som præsident og premierminister, og de skal udfører officielle opgaver og optræder på tv. På tyrkisk hedder denne dag: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Læs mere om børnenes dag her.

1 maj, arbejdernes internationale kampdag, Arbejdernes kampdag, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet

1. maj: Arbejdernes dag (1 dag)

Arbejdernes dag fejres den1. maj. Dagen foregår på mange måder ligesom 1. maj i Danmark. Her mødes arbejderne på gaden for at vise, at de står sammen. Der holdes taler om de tyrkiske arbejdsforhold og hvad de bør kæmpe for.

I Alanya mødes arbejderne D. 1. maj for at kæmpe for deres rettigheder, det er dog ikke mange som demonstrer sammenlignet med Danmark. På tyrkisk hedder dagen Emek ve Dayanışma Günü.

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 19 mayis Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 19 maj atatürk dag, atatürk dag, 19 maj tyrkiet

19. maj: Atatürks mindedag, ungdoms og sports dag (1 dag)

Mustafa Kemal Atatürk ankom D. 19 maj 1919, til Samsun i det nordlige Tyrkiet for at startede den tyrkiske uafhængighedskrig og begyndelsen på den nationale befrielsesbevægelse.

Atatürk fødselsdag er historisk set ukendt, men at han har selv i en offentlig tale kaldt D. 19 maj for hans fødselsdag p.g.a nationens kampe er på denne dag. Det tyrkiske navn på dagen er Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.

Læs mere om Atatürks mindedag, ungdoms og sports dag her.

15. juli: Demokratiets og folkets dag (1 dag)

En nyere tyrkisk helligdag, tilføjet i 2016 efter det mislykkede militærkup den 15. juli 2016. Dagen er nu en national helligdag for at fejre demokratiet vandt i militærkuppet.

Tyrkisk navn: Demokrasi ve milli birlik günü.

Læs mere om Demokratiets og folkets dag her.

zafer bayrami, atatürk, tyrkiet, historie, sejrerens dag, 30. august tyrkiet, krig, græsk, tyrkisk, militær, tyrkisk helligdag, helligdag

30. August: Sejrens dag (1 dag)

Sejrerens dag fejrer sejren mod de græske styrker i kampen om Dumlupınar, som var den sidste og afgørende kamp i den tyrkiske uafhængighedskamp 1919–1922 .

Krigen er også kendt under navnene “Krigen i Lilleasien” eller “Den græsk-tyrkiske krig”. Efter denne krig blev Lausanne traktaten underskrevet og de nye grænser mellem Tyrkiet og Grækenland blev fastsat samt en stor befolkningsudveksling blev igang sat.

På tyrkisk er navnet: Zafer Bayramı.

Læs mere om Sejrens dag her.

Republikkens dag i Tyrkiet, Republikkens dag i Alanya, Republikkens dag, helligdage i Tyrkiet, Tyrkiske helligdage, fejring af Tyrkiets republikkens dag,

28. og 29. oktober: Republikkens dag (1,5 dag)

Republikken Dag fejres hvert år den 29 oktober og dagen markerer oprettelsen af Den Tyrkiske Republik i 1923. I 2024 er det 101 år siden.

Efter Tyrkiets sejr i Uafhængighedskrigen (1919-1923) proklamerede det tyrkiske parlament den nye tyrkiske stat som republik. Den Tyrkiske Republik blev grundlagt af Mustafa Kemal Atatürk som proklamerede republikkens dag, som Tyrkiets vigtigste ferie.

Tyrkisk navn: Cumhuriyet Bayramı.

Læs mere om republikkens dag her.

Seker bayram tyrkiet, helligdage i tyrkiet, moské, guide til moské, tyrkiske traditioner

Øvrige tyrkiske helligdage 2024

Disse helligdage skifter dato fra år til år.

Ramadanen er muslimernes faste måned. I 2024 er ramadanen fra mandag d. 11. marts til tirsdag den 9. april

Efter Ramadanen har tyrkerne 3 dage fri til at fejre Ramazan Bayramı også kendt som Sukkerfesten på dansk. Ramazan Bayramı bliver også kaldt Ramadanen Eid, Eid es-Seghir og Şeker Bayramı.

Ramazan Bayramı: onsdag d. 10 april, torsdag d. 11 april og fredag d. 12 april 2024.

kurban bayran, offerfesten tyrkiet, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, tyrkisk offerfest, Eid mubarak

Kurban Bayramı

2 måneder og 10 dage efter Ramadanen starter Kurban Bayramı. Kurban Bayram oversættes oftest på dansk til offerfesten. Under offerfesten slagter mange tyrkere et dyr, normalt en ko, en ged eller et får. Kødet deler de mellem de fattige, dem selv og familien. Læs mere om Kurban Bayram her.

Kurban Bayramı: 16, 17, 18 og 19 juni 2024 (4 dage)

tyrkiske helligdage, helligdage tyrkiet, hvornår har tyrkerne fri, Tyrkiet helligdage

Specielle dage i Tyrkiet

Tyrkiet fejre også mange andre dage, end de offentlige helligdage i Tyrkiet. Nogle af de vigtigst er disse:

International kvinde dag: 8. marts

Sejrens dag i Çanakkale: 18. marts

Aşure dag: 28. juli. Læs mere om Aşure dagens specielle budding her

Atatürks dødsdag: 10. november (offentlig stilhed kl 09.05)

Lærernes dag: 24. november. Læs mere om Lærernes dag her.

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Helligdage i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage 2024
  • Info om Alanya
  • Info om Tyrkiet
  • 2024 helligdage i Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.