Året rundtGratis seværdighederKulturNyhederNyt fra AlanyaTyrkisk historie

Guide til de historiske statuer i Alanya

I Alanya er der mange spændende statuer.

Historiske personligheder er placeret som statuer over hele byen og de har alle en helt unik historie, forbundet til Alanya historie.

I denne artikel kan du læse om nogle af personlighederne på statuerne, deres historie og hvor de er placeret i Alanya.

Kleopatra på Damlatas

Statuen står i Kleopatra parken ved kanten af Kleopatra stranden i Alanya, som også er opkaldt efter dronningen af Egypten. Statuen er en hyldest til den legendariske dronning Kleopatra VII, som er kendt for sin skønhed og indflydelse i oldtidens Egypten. Mens der er flere variationer af historien, der omgiver Kleopatra og hendes forbindelse til Alanya, er det en populær tro, at hun har besøgt området.

Det siges, at Kleopatra blev betaget af Alanyas naturlige skønhed og magiske strande. På hendes anmodning blev der fragtet hvide sandsten fra Egypten til stranden, så hun kunne nyde en strand, der mindede om hendes hjemland.

Kleopatra-statuen og stranden spiller også en vigtig rolle i Alanyas turisme. Besøgende kommer for at beundre statuen, slappe af på den skønne strand og svømme i det krystalklare hav. Alt sammen bidrager til Alanyas økonomi og er med til at skabe en unik forbindelse mellem fortidens historie og nutidens rejseoplevelser.

Ved statuen er der også en skribering som her er oversat efter bedste evne:

KLEOPATRA

Den romerske historiker L.M. Plutarchus beskriver hende som ‘politisk og smart’, og at hun nemt kunne påvirke hvem hun ville, og på hvilken måde hun havde lyst til. Hun var en æstetisk skønhed og en elsker. Hun var en stærk kejserinde, der forsøgte at beskytte sit folks fordele såvel som sig selv, som enhver med magt ville gøre. Hun var udødelig. Ifølge en oldtidsforfatters, bjergrige Clicia-region, hvor dagens Alanya ligger, blev givet til Kleopatra som gave af Marcus Antonius.

ET MEDLEM AF KLEOPATRA BEACH HOTEL ASSOSIATION fik lavet denne statue af billedhuggeren Doc. Dr. Ayla Aksungur, i 2013, for at lave myten om Kleopatra Stranden i Alanya kan leve forevigt.

Find statuen her: www.google.com/maps

Den Dobbelthovedet ørn

I Tosmur, Alanya, står en statue af den dobbelthovedede ørn som et vigtigt symbol med historisk betydning. Den fører os tilbage i Alanya’s historie, hvor Alaaddin Keykubat erobrede byen og kaldte den Alaiye. Denne by var hans vinterferiested, i den tid han levede. Skulpturen er skabt af billedhuggeren Recap Inal og repræsenterer Alanyas historie som en af de mest værdifulde symboler. Dobbeltørnen er derfor også at finde på Alanya kommunes logo.

Den dobbelthovede ørn, er genkendt i forskellige lande. I Serbien er det en vigtig del af heraldikken og repræsenterer den serbiske befolknings nationale identitet. I Albanien symboliserer det etnicitet og nationalt stolthed. I Rusland blev det dobbelthovedede ørnsymbol vedtaget som det kejserlige russiske våbenskjold.

Således er den dobbelthovedede ørn ikke blot et symbol, men også en repræsentation af magt, identitet og historie på tværs af forskellige kulturer og lande.

Læs mere om den dobbelthovede ørn her

Find statuen her: www.google.com/maps/

Atatürk foran kommunen

Statuen af Atatürk fungerer som et populært samlingspunkt midt i byens centrum og er en kilde til stolthed for Alanya. Besøgende, både turister og lokale, nyder at tage billeder foran denne smukke statue. Blomsterkranse og flag bliver ofte brugt til at fejre særlige anledninger ved statuen. Denne statue blev opført for at ære Mustafa Kemal Atatürk, Tyrkiets tidligere leder, der gik bort i 1938. Den står tæt på Alanya havn og fungerer som en startpunkt for en behagelig gåtur gennem byens centrum.

Udover at være en hyldest til Mustafa Kemal Atatürk, har Atatürk-statuen i Alanya en interessant baggrund. Den blev opført som et resultat af en beslutning truffet af Alanya’s borgmester, Hasan Sipahioğlu, i 2010. Statuen blev afsløret den 29. oktober 2011 som en del af fejringen af Republikkens Dag den 29 oktober i Tyrkiet.

Statuen er ikke blot et monument, men også et udtryk for den dybe respekt og hengivenhed, som mange tyrkere har for Atatürk, der spillede en afgørende rolle i moderniseringen af Tyrkiet og grundlagde republikken. Placeringen ved havnen og dens popularitet som mødested og symbol på byens stolthed viser, hvor vigtig Atatürk fortsat er for Alanyas kulturelle identitet.

Ved statuen er følgende skribering, oversat efter bedste evne:

Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 1938) er den tyrkiske republiks grundlægger og leder. Med sit princip “Fred i hjemmet, fred i verden” understregede den store leder Atatürk vigtigheden af fred for menneskeheden

Læs mere om Atatürk her

Find statuen her: www.google.com/maps/

Atatürk ved Red Tower

Historien om Atatürk er den samme som tidligere beskrevet. Da Atatürk er så vigtig for Alanya, er det også derfor han er at finde flere steder i byen, som her ved Red Tower. Her står Atatürk iført jakkesæt, med den ene hånd i lommen og den anden på maven hen over knapperne på jakkesættet, en sinatur stilling han ofte blev fotograferet i. Han står med siden til Red Tower og har sit blik ned over Alanya og havnen.

 Til statuen er der følgende skilt med et citat fra Atatürk:
FORSENDELSE: Bør betragtes som vores nationale ideal og skal lykkedes på den korteste sigt” – K. Atatürk

Da citatet handler om forsendelse, går vi ud fra at det er derfor Atatürk er placeret ved havnen.

Find statuen her: www.google.com/maps/

Alaaddin Keykubat for enden af Damlatas

Statuen af Alaaddin Keykubat også kendt som Sultan Alaaddin Keykubat, står ved de vestlige indfaldsveje til Alanya og er en af de første seværdigheder, der byder velkommen til busser, som ankommer fra Antalya lufthavn. Det er der en helt særlig grund til da, Alaaddin Keykubat herskede over Alanya i det 13. århundrede. Statuen viser Alaaddin Keykubat ridende på sin hest, idet han giver ordre til, at Seljuk-tropperne skal angribe.

Alaaddin Keykubat er kendt for sine betydelige bidrag til udviklingen og moderniseringen af Alanya, og hovedsageligt kendt for opførelsen af ​​Red tower og færdiggørelsen af Alanya-borgen.

Alaaddin Keykubat spiller en vigtig rolle i Alanyas historie, og hans bidrag til byens udvikling og kulturarv er stadig synlige i dag, hvilket gør ham til en vigtig del af byens identitet. Han ligger begravet i Konya.

Find statuen her: www.google.com/maps/

Karamanoglu Mehmet Bey på Hacet

Denne statue er af Karamanoglu Mehmet Bey, som blev opsat da park området ved Hacet blev bygget om. Her står Karamanoglu Mehmet Bey i en form for rustning og står og holder et skilt, som står på tyrkisk og som er svært at oversætte til dansk.

Karamanoglu Mehmet Bey, også kendt som Mehmet Bey af Karaman, var en betydningsfuld tyrkisk leder og statsmand i det 13. århundrede. Han var grundlæggeren af Karamanoğlu-dynastiet, en tyrkisk beylik (en form for lille, uafhængig stat), der eksisterede i det, der nu er Tyrkiet, fra det 13. til det 15. århundrede. Dynastiet opnåede autonomi fra det mongolske Ilkhanid-riket, der herskede over Anatolien på det tidspunkt. Han har derfor ikke nogle direkte forbindelse til Alanya, men han er en vigtig personlighed i Tyrkiets historie.

Dog selvom at det er en af de nyeste statuer i Alanya, så ser den desværre ikke så pæn ud, da der er mange duer omkring som efterlader deres ekskrementer på statuen. 

Find statuen her: www.google.com/maps/

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Statuer i Alanya
  • Seværdigheder Alanya
  • Oplevelser nær Alanya
  • Statuer i Tyrkiet
  • Alanyas historie
  • Tyrkiets historie

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.