Nyt fra AlanyaSeværdigheder

Yalan Dünya Drypstensgrotte i Gazipasa

På trods af sin imponerende størrelse, er Yalan Dünya drypstensgrotten fortsat næsten ukendt for turister.

Yalan Dünya er en af de største huler i Tyrkiet og er samlet omkring 3-4 km i længden.

Drypstensgrotten ligger 9 km sydøst for Gazipaşa på den venstre side af vejen, hvis man kommer i retningen fra Alanya. For at komme hen til grotten, skal du køre af den store vej mod Mersin. Der er skilte til grotten langs vejen.

Grotten´s tyrkiske navn er Yalan Dünya som løst oversat til dansk betyder “Den uvirkelige verden”.

Yalan Dünya Drypstensgrotte i Gazipasa

Yalan Dünya grotten er en af de dybeste grotter i Tyrkiet. Hulen vurderes til at være 3 – 4 kilometer lang, men kun 450 meter er åben for offentligheden på grund af, at dele af loftet styrtede sammen i 1950.

Hulen er omkring 5 millioner år gammel hvilket som placerer grotten i Pliocæn-epoken, som er tidsperioden for skabelsen af den verden, vi kender i dag. Det er også tidsperioden, hvor Homo Erectus levede sammen med forfædrene til de mange dyr, planter og fisk, vi kender i dag.

Yalan Dünya-hulen er omkring 4 millioner år ældre end Dim cave i Alanya.

I Yalan Dünya-hulen viser stalagmitterne og stalaktitterne hulens alder, og hvis man kigger grundigt på væggene, vil det være muligt at se fossiler i stenene.

Ved indgangen går man ned af en lang betontrappe som føre ned til grottens første galleri, der er flot belyst med forskellige farvede lamper. Derefter kommer der et stykke, hvor kan skal bukke sig ned for at komme videre ind i grotten.

Så endnu et stort åbent galleri også endnu et stykke hvor man må gå foroverbøjet før man til sidste ender 400 meter indeni grotten ved det største og sidste galleri, hvor der er en lille bænk.

Her kan man se flagermusene flyve rundt i loftet og nyde grotten fantastiske naturlige skønhed. Vejen ud er den samme som man kommer ind ad.

Ligesom i andre drypstensgrotter har hulen høj luftfugtighed, hvilket hjælper patienter, der lider af astma og åndedrætsbesvær.

Læs også: En hyggelig dagstur til Gazipasa

Tyrkiets drypstensgrotter

Det unikke klima og landskab langs den tyrkiske middelhavskyst har gjort, at dette området er blevet velsignet med nogle af verdens mest unikke drypstensgrotter, nogle mere kendte en andre.

Der er omkring 40.000 drypstenshuler i hele Tyrkiet. Ud af dem er kun ca. 800 blevet udforsket.

Drypstenshulerne i Tyrkiet variere meget i størrelse. Nogle kan man knap komme ind i, mens andre kunne huse et parcelhus. Og som nævnt er Yalan Dünya en af de største i hele landet.

Læs også: 6 fascinerende drypstensgrotter i og omkring Alanya

Sådan opstår en drypstenshule

Drypstensgrotter dannes over lange perioder gennem en proces kaldet “speleogenesis”, hvor kalkholdigt vand opløser kalksten og skaber en række smukke formationer.

Stalakitter og stalagmitter er de søjler en drypstenshule består af. De opstår ved at kalkmættet vand siver gennem loft og vægge i en underjordisk hule og derved – dråbe for dråbe – afsætter små kalklag når vandet er fordampet.

Stalaktitter: Hængende formationer, der dannes, når kalkholdigt vand drypper ned fra loftet og efterlader små aflejringer.

Stalagmitter: Stigende formationer, der dannes, når kalkholdigt vand drypper på gulvet og bygger opad.

Kolonner og draperier: Disse dannes, når dryppende vand fra to modstående overflader mødes og skaber lodrette eller skrå formationer.

Gennem millioner af år bliver det til de velkendte drypsten.

yalan dunya grotten, yalan dünya hulen, drypstenshuler i Alanya, Alanya drypstenshuler, seværdigheder i Alanya, Seværdigheder i gazipasa, gazipasa seværdigheder, drypstensgrotte gazipasa, drypstenshule gazipasa

Praktisk information om Yalan Dünya grotten:

Der er parkeringsplads, toilet og en lille café ved indgangen af grotten. Det er også i caféen man køber sin entrébillet.

Entré billet: 50 tl pr. person.

Tyrkisk navn: Yalan dünya mağarası

Åbningstider: Hver dag

Telefon: +90 532 740 33 56

Adresse:

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Drypstenshuler i Gazipasa
  • Drypstensgrotter i Alanya
  • Drypstensgrotter i Gazipasa
  • Drypstenshuler i Tyrkiet
  • Oplevelser i Alanya
  • Grotter nær Alanya
  • Grotter i Tyrkiet
  • Seværdigheder i Alanya

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.