13 Gode råd til at leje en lejlighed i Alanya
Mange ønsker at leje en lejlighed i Alanya, enten for en længere eller en kortere periode.
Når man gerne vil leje en lejlighed i Alanya er det god ide at have sin sunde fornuft med sig.
At leje en lejlighed i Alanya er sammenlignet med Danmark billigt, men der er dog også nogle faldgruber, som gør det blive en dyr fornøjelse at bo til leje.
For at hjælpe dig med at undgå de mest almindelige problemer, der opstår ved leje af lejlighed i Alanya, har vi samlet en guide med 13 gode råd til når du lejer lejlighed i Alanya.
Læs også >> 12 usagte regler i tyrkisk kultur, som du skal kende
13 Gode råd til når du lejer lejlighed i Alanya.
1.Tjek hvem du lejer af
Tjek at den der tilbyder at leje dig en lejlighed også er ejer eller har en gyldig tilladelse fra ejeren til at udleje lejligheden.
Desværre har flere prøvet at leje en lejlighed igennem svindlere, som ikke ejede lejligheden eller som ikke havde ejers tilladelse til at leje den ud. Ofte lader svindlerne lejeren betale depositum og derefter stopper med alt kommunikation.
2. Kan du få opholdstilladelse med lejligheden?
Ønsker du at bo længere i lejligheden og søge opholdstilladelse i Tyrkiet, så er det vigtigt du stiller krav til din lejekontrakt og din udlejer.
Når du skal søge opholdstilladelse i Tyrkiet/Alanya skal du fremvise en gyldig lejekontrakt med original signatur fra dig selv og ejeren af lejligheden. Derudover er det vigtigt at huske at Mahmutlar, Kestel, Kargıcak og Avsallar er lukkede områder for søgning af opholdstilladelse.
Lejekontrakten skal være notarstemplet og du skal have en kopi af skødet. Skødet hedder på tyrkisk Tapu, og du kan som lejer af en lejlighed ikke udføre nogen registreringsændringer af lejligheden med en kopi af skødet. Du skal også bruge en gyldig lejekontrakt, når du adresse registrere dig i Tyrkiet.
3. Få nedskrevet, hvem der betaler hvad
Sørg for at lejekontrakten tydeligt beskriver hvilke udgifter der afholdes af lejer, og hvilke som afholdes af udlejer. Sørg også for at vilkårene for lejeperiode og opsigelse er klare, tydelige og ikke mindst retfærdige i lejekontrakten.
4. Aftal alt om fraflytning
Sørg for at aftale i hvilken stand lejligheden skal være i ved fraflytning. Var lejligheden f.eks. ikke rengjort ved indflytning, ville det være naturligt at den heller ikke skal være rengjort ved fraflytning. Modsat var lejligheden ren ved indflytningen, skal der måske også være det ved fraflytning.
5. Tjek for ubetalte regninger
Inden du indgår en aftale om leje af en lejlighed, bør du kontrollere om der er ubetalte vandregninger, elregninger samt ejerforeningsbidrag. Er der ubetalte regninger bør du kræve disse betalt inden i underskriver en lejekontrakt, så du ikke kommer til at hæfte for regninger eller kommer til at stå uden strøm eller vand.
6. Overvej at skifte låsen
Spørg udlejer til, hvor mange lejere der boet i lejligheden før. Har der boet mange kan det være en fordel at aftale at låsen i døren bliver skiftet. Måske er der en tidligere ejere stadig har en kopi af nøglen og ikke reelle hensigter.
7. Underskriv ikke senets
Underskriv aldrig såkaldte “senets” (gældsbreve) ved leje af privatboliger, da der findes masser af boliger at leje hvor dette ikke er nødvendigt. Senets/ gældsbreve bruges som regel kun ved erhvervsudlejning.
8. Baggrundstjek din udlejer
Prøv at find en udlejer med gode referencer, og tal eventuelt med andre som også lejer gennem vedkommende for at høre, om der skulle have været problemer.
9. Tag billeder af lejligheden
Inden du flytter ind i lejligheden, så tag detaljeret billeder af hele lejligheden og send dem som bevis til udlejeren. Ved at have taget billeder før indflytning, kan du også bevise ved udflytningen i hvilken stand lejligheden var i. Send alle billederne i en mail til udlejeren, så du altid har et skriftligt bevis med dato angivelse og bevis på at han var informeret.
10. Møbleret eller umøbleret
Overvej inden du begynder at lede efter en lejlighed om det skal være en møbleret eller en umøbleret lejlighed. En møbleret lejlighed er på kortere sigt som regel den billigste løsning, men en møbleret lejlighed gør det også svære at sætte sit personlige præ på lejligheden. En umøbleret lejlighed er som regel billigere i månedlig leje, men så skal man også selv ud og købe alt fra senge til gafler.
11. Få notarstemplet lejekontrakten.
Få notarstemplet lejekontrakten. Selv hvis du ikke skal bruge lejekontraktion til at søge opholdstilladelse med er det altid en god ide at få lejekontrakten notarstemplet.
På den måde har du en lejekontrakt som er godkendt af de tyrkiske myndigheder, og en notarstemplet lejekontrakt vil gøre f.eks. en retssag eller politianmeldelse meget nemmere. For at få et notarstempel på lejekontrakten skal både lejer og udleje møde op hos notaren.
12. Opret en indboforsikring
Opret en indboforsikring. Det er naturligvis dit ansvar som lejer at tegne en indboforsikring på indboet af lejligheden du har lejet. Ønsker du hjælp til oprettelse af forsikring, så kontrakt os her.
13. Hils på naboerne
Ligesom i Danmark er det altid rart at vide hvem ens naboer er, så når du er flyttet ind i din nye leje bolig, så forsøg så vidt som muligt at få hilst på dine naboer. Tyrkere er rigtig gode naboer og de er gode til at passe på hinanden og se efter hinandens hjem.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Leje af lejlighed i Alanya
- Hvordan lejer man en lejlighed i Tyrkiet
- Flyt til Tyrkiet
- Boligleje i Tyrkiet