DecemberNyt fra AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

6 eksotiske frugter, der er på sæson lige nu!

I december er der nogle meget lækre og eksotiske frugter på sæson i Tyrkiet.

I denne artikel går vi i dybden med kakifrugter, granatæbler, dragefrugter, hornmelon, ananaskirsebær og stjernefrugter, som alle sammen kan købes lige nu i Alanya.

markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,

Kakifrugter

Tyrkisk navn: Trabzon Hurması / Cennet hurması.

Kakifrugten ligner på mange måder en stor orange bøftomat, men sagen er markant anderledes.

Kakifrugten er sød i smagen og klar til at spise, når den er næsten overmoden og så saftig at skinnet ligner det er ved at springe. Jo mørkere orange den er, jo mere spiseklar er den.

Kakifrugten stammer oprindeligt fra Kina og er udbredt hele i Asien og Mellemøsten. I Israel dyrker man en ”lillebror” til kakifrugten, almindelig kendt som sharonfrugt. De to frugter minder på mange måder om hinanden, men i kakifrugten er der kerner, mens sharon-frugten er kernefri.

Anvendelse: Skyl den i vand og skærer den i både, koger den i sammenkogte retter eller tørrer den til sprøde sunde snacks. Skallen kan spises, men nogle gange er den meget sej. Du kan også komme kakifrugter i frugtsalat, på ostebordet, i salater, servere den som tilbehør til vaniljeis eller blot nyde den som sund snack.

Kakifrugter har bedst af at ligge ved stuetemperatur. Her kan en moden kakifrugt holde 2-4 dage.

Læs mere om kakifrugter her.

granatæbler, fakta om granatæbler, gode egenskaber granatæbler, granatæbler egenskaber, granatæbler fakta, vitaminer i granatæbler, granatæbler vitaminer, eksotiske frugter, alanyadk, alanya, naturligt liv, naturlig liv, naturlig pleje, naturligtliv, lev naturligt, fakta om frugt
Granatæbler

Tyrkisk navn: Nar.

Efterår og vinter er granatæble sæson i Alanya, og intet er lækre end kernerne fra et solmoden granatæble eller et glas friskpresset granatæble, som ikke kun smager fantastisk men også er super sundt! December er lige på kanten til sæsonen for granatæbler er slut.

Granatæblet har altid været forbundet med stor sanselighed, frugtbarhed og optræder både i Bibelen, Koranen og mange arabiske eventyr. Bag den tykke læderagtige skræl gemmer de små lækre kerner sig lag på lag.

Granatæblet menes at stamme fra Mellemøsten og dyrkes overalt i landene omkring Middelhavet, f.eks. i Alanya, Tyrkiet.

Frugten variere i størrelse fra et stort æble til en lille melon.

Anvendelse: Skær med en skarp kniv en cirkel rundt om toppen og bunden af granatæblet. Skær derefter langs de udgående del af granatæblet. Åben forsigtigt granatæblet og pil kernerne ud.

Granatæbler har bedst ved at ligge i stuetemperatur. Et frisk granatæble kan holde sig i mange uger, såfremt der ingen huller eller revner er i skrællen.

Læs mere om granatæbler her.

pitahaya, dragefrugt, fakta pitahaya, fakta om pitahaya, fakta om dragefrugten, pitahaya tyrkiet, pitahaya alanya, pitahaya gazipasa, dragefrugten tyrkiet, dragefrugten tyrkiet
Dragefrugter

Tyrkisk navn:  Ejder meyvesi

Dragefrugter er også kendt som pitahaya. Det er en eksotisk frugt er siden 2016 blevet dyrket i Gazipaşa.

Botanisk set er dragefrugten et bær, som vokser på en kaktus. Der findes flere varianter, men i Gazipaşa/Alanya området er det den lyserøde/røde variant, der bliver dyrket.

Skindet på dragefrugter er læderagtigt og slipper nemt frugtkødet. Dragefugtens frugtkødet er hvidt/glasklart eller pink/mørkerødt. Det er fyldt med små sorte fro som kan spises.

Dragefrugten stammer oprindeligt fra Columbia og Venezuela i Sydamerika.

Anvendelse: Dragefrugters frugtkød kan spises som frisk frugt, skindet er ikke spiseligt. Grundet dragefrugtens smukke udseende, bruger mange også dragefrugterne til at pynte desserter med.

Læs mere om dragefrugter her.

Hornmelon, eksotiske frugter fra Alanya, kiwano, Cucumis metuliferus, gelémelon, markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,
Hornmelon

Tyrkisk navn: Kiwano

På dansk har frugten mange navne, f.eks den afrikanske hornede agurk, hornede melon, spidsmelon, gelémelon, kiwano, cuke-a-saurus og på Latinsk hedder den Cucumis metuliferus. Udvendig har den hornlignende pigge, deraf navnet “hornet melon”. Er fra melon og agurk familien. Det er en eksotisk melontype fra Sydafrika, som i dag også vokser i Tyrkiet.

Planten vokser på en slyngplante og frugterne består af ovale orange frugter med en længde på 10-15 cm og 5-8 cm i tykkelsen. Frugterne indeholder saftigt grønt frugtkød, der har en sød og syrlig smag. Frugtkødet er kendt for at smage som en blanding mellem lime, agurk og banan. Sammen med frugtkødet er de lyse flade frø.

Mange bruger hornmelonen som en pyntegenstand men det kan også spises. Den kan f.eks spises med en lille smule sukker og en ske, som en del af en frugtsalat eller som eksotisk tilbehør til is.

Ananaskirsebær, jordbærtomat, eksotiske frugter fra Alanya, små orange bør i tør pakke, Physalis peruviana, cossack pineapple, markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,
Ananaskirsebær

Tyrkisk navn: Verita Yer Kirazı

Ananaskirsebærret sælges i sit hylster, gør det til et meget dekorativt bær, som oftest brugtes i desserter eller salater. Det på størrelse med et kirsebær, og smager frisk, sød og lidt syrligt. Smagen kan minde lidt om en blanding af tomat og ananas. Frugtkødet er gul-orange, saftigt og indeholder mange små kerner.

Ananaskirsebær stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, i lande som Colombia, Ecuador og Peru. Den er i natskyggefamilien, almindeligvis kendt som Cape stikkelsbær eller guldbær. Det videnskabelige navn er Physalis peruviana. Ananaskirsebær har intet at gøre med hverken ananas eller kirsebær.

Ananaskirsebær har et højt indhold af C-vitaminer og pektin

Eksotiske frugter fra Alanya, Alanya stjernefrugter, hvor gror stjernefrugter, Alanya november marked, eksotiske frugter fra Alanya, markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,
Stjernefrugt

Tyrkisk navn: Çerimoya

Stjernefrugten er også kendt som karambole, stammer oprindeligt fra Sydøstasien og den vokser stadig vildt på Molukkerne i Indonesien. I dag dyrkes den også i Tyrkiet, Brasilien, Israel, Thailand samt i Malaysia, hvor verdens største produktion er.

Smagen er syrlig og saftig men det er en mild smag, ligesom vandmelon har en mild smag. I midten sidder der små bløde frø, frø samt skrællen er spiselige, men let kan fjernes.

Frugten kan kendes på sin karakteristiske for, der på tværs ligner en stjerne, hvoraf navnet stjernefrugt. Stjernefrugten er gul i farven når den er moden, perfekt moden når kanterne er en smule brune. Stjernefrugten er mellem 6 og 15 centimeter lange og op til 9 centimeter brede.

Stjernefrugt har et højt indhold af C-vitamin A-vitamin og K-vitamin samt er rig på antioxidanter og mineralerne kalium, fosfor, zink og jern. Også en god kilde til fiber.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Denne artikel omhandler:

  • Frugter fra Alanya
  • Bazar i Alanya
  • Frugter på sæson i Alanya
  • Eksotiske frugter fra Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.