Sådan laver du et tyrkisk testamente
Hvordan laver du et testamente i Tyrkiet?
Et testamente i Tyrkiet skal laves både hos en oversætter og notar.
Når man køber en bolig i Tyrkiet, f.eks i Alanya, så er det naturligvis også vigtigt at sætte sig ind i, hvad der kommer til at ske med boligen, når man dør. For de efterladtes skyld er dette naturligvis nemmeste at varetage mens man er i live.
Hvad sker der med dine aktiver, når du dør i Tyrkiet?
Ifølge tyrkisk lov gælder, at når en udlænding dør i Tyrkiet, gælder deres nationalitetslove, når de afhænder deres aktiver, også selvom de har haft opholdstilladelse i Tyrkiet. Den eneste undtagelse er ejendom, som vil anvende tyrkiske love og regler.
Enhver ejendom og/eller penge, du efterlader, vil blive delt mellem nære slægtninge i henhold til den Civil Code. Dine arvinger bliver kaldt “mirasçı” (arving) på tyrkisk. Tyrkisk lov favoriserer børn og forældre frem for ægtefæller, når det kommer til arv.
Hvis du ikke er gift med en tyrker eller ikke har tyrkisk statsborgerskab, vil det være til stor hjælp for dine efterfølgere efter din død at udarbejde et testamente.
Lav et tyrkisk testamente på din tyrkiske bolig
Det er ikke lovpligtigt at lave et testamente, men det kan alligevel være en god idé som udlændinge. Når du opretter et testamente i Tyrkiet kan du specificere, om din bolig skal tilfalde en special part.
Det er derfor ikke anderledes end med danske værdier: ønskes der en speciel fordeling af boligen, bør du oprette et testamente, ellers går alle værdier inde i boet og fordeles herefter i følge den tyrkiske arvelov. Og lad os her slå fast, at værdien af den tyrkiske bolig fordeles efter dansk arvelov.
Advokat Kadir Erdogmus, dansk advokat med tyrkiske rødder forklare det således:
Med hensyn til arven (i det her tilfælde en feriebolig, red.) og dens fordeling gælder arveladers bopælslands arveregler. Dette vil betyde, at arven efter dig vil blive fordelt til dine arvinger efter de danske regler, men ejendommen vil blive behandlet efter tyrkiske regler, da en afdød ikke kan eje en ejendom længere.
Der er i den tyrkiske tinglysningslov bestemmelser om, at en ejendom ved skifte efter afdøde kan overdrages til arvingerne. Dette vil i givet fald ske efter afdødes bopælslands regler for så vidt angår deling af arven.
Boligen arves efter danske regler, hvor efter arvingerne skal igennem en skødeproces efter tyrkiske regler, ligesom enhver anden, der erhverver sig en feriebolig i Tyrkiet.
Eftersom sælger, i dette her tilfælde er afgået ved døden, skal der påregnes en længere sagsbehandlingstid for skødet, da papirer fra skifteretten i Danmark skal oversættes, og selve overdragelsen godkendes af retssystemet. Men man kan hjælpe denne proces lidt på vej med et tyrkisk testamente, eller et dansk testamente oversat til tyrkisk og stemplet af myndighederne.
Lad os også slå fast, at historier om at den tyrkiske stat overtager boligen, i fald der ikke er oprettet testamente er helt og aldeles forkert.
Dokumenter og processen til at lave et tyrkisk testamente
Et testamente udarbejdes nos en notar. Hvis du ikke taler flydende tyrkisk og er udenlandsk statsborger, skal du have en oversætter til stede hos notaren. Du skal indsende disse dokumenter til din oversætter mindst en dag før underskrivelsen af testamentet, så de kan udarbejde dem på tyrkisk. Hvis du mangler hjælpe med oversættelse fra dansk til tyrkisk, så kontakt os på info@alanyadk.dk
Du skal bruge følgende dokumenter for at udarbejde et testamente:
- Dit pas
- Kopi af pas for arvingerne
- Tapu (skøde), plus en fotokopi af det
- 4 pas fotografier
- Dit tyrkiske skattenummer
På underskrivelsesdagen kan du blive bedt om at få lavet en helbredsattest på et hospital, der beviser, at du er klar i hovedet.
Det officielle testamente udfærdiges i tre identiske eksemplarer, efter at alle nødvendige ændringer er foretaget, og I er enige om det endelige udkast. Som ejer får du det ene eksemplar, det andet beholder notaren, og det tredje sendes til Befolkningsdirektoratet. Hvis du efter nogen tid ønsker at ændre dit testamente, kan du annullere det, ændre det helt eller delvist eller oprette et nyt gennem notaren.
Skal man betale arveafgift i Tyrkiet?
Hvis du arver ejendom eller andre aktiver i Tyrkiet, skal du betale arveafgift, som opdateres årligt.
Satserne ændres også i takt med størrelsen af den skattepligtige arv og forholdet mellem arvelader og arving.
Arveafgiftssatserne er i henhold til deres skatteklasser som følger:
- Op til TL 160.000 1 %
- 160.000 – 510.000 3 %
- 510.000 – 1.280.000 5 %
- 1.280.000 – 2.780.000 7 %
- Over 2.780.000 10 %
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkiske testamente
- Testamente i Tyrkiet
- Arveret i Tyrkiet
- Arvelov i Tyrkiet
Kilde: tyrkietblog.2base.com
Lukket for kommentarer.