Alanyas Arkæologiske museum på Damlataş
Tæt ved Damlatas stranden og svævebanen ligger Alanyas arkælogiske museum (Alanya Arkeoloji Müzesi). Museumet har udstilling både indenfor og udenfor og er et besøg værd for alle, som elsker tyrkisk historie og antikke fund.

Alanya arkæologiske museum indeholder fund fra de arkæologiske udgravninger i Alanya-området samt en del genstande fra Anatolien. Desuden er der en mindre etnografisk udstilling med lokale tyrkiske genstande.

Informationsskilte er på både tyrkisk og engelsk og variationen af udstillingen er fascinerende. inde i musset er en del af udstillingen bygget op som et computerspil, hvilket er både underholdende og lærerrigt for børn og voksne.

Guide til Alanya arkæologiske museum

Til venstre for indgangen er der udstillet forskellige fund fra Anatolien ordnet i kronologisk rækkefølge fra den ældre bronzealder til den græske/hellenistiske, romerske og byzantinske tid. Her ses bl.a. museets ældste genstand, en fønikisk tavle fra 625 f.K. fundet i Laertes.

I hovedrummet til højre er der genstande af bronze, marmor, terrakotta og glas fra de romerske og byzantinske perioder. Mange af genstandene er fundet i ruinerne af de antikke byer i nærheden af Alanya, f.eks. Syedra, Hamaxia, Laertes, Iotape og Selinus. Særligt interessant er resterne af et skibsvrag fyldt med amforaer, som også er udstillet på museet.

Indenfor og i haven udenfor museet ses kalkstensurner. De er fra Kilikien, hvor det var svært at begrave de døde i klippegrunden, hvorfor man kremerede dem og lagde dem i urnerne. Også i den romerske og byzantinske tid brugte man urner i forskellige størrelser, men som regel udformet som en sarkofager dekoreret med kranse, akantusblade og lotusmønstre. Nogle sarkofager har mands- og kvindehoveder indhugget mellem kransene, og nogle har græske inskriptioner. Én er dekoreret med en rytter, en anden med Eros og Medusa. Nogle af urnerne har stiliserede tyrehoveder i det ene hjørne, andre en stiliseret dør på den smalle side, hvilket symboliserer døren til Hades, underverdenens (dødsrigets) gud.

En af museet helt store attraktioner er den halv meter høje bronzestatue af Herakles står i et særskilt rum. Den stammer fra det 2. århundrede f.K. og står på en piedestal, der tilsyneladende ikke er den originale. Den blev fundet i 1967 i et bjergrigt område i 800 meters højde på et sted, der kaldes Asartepe, 35 km nordvest for Alanya. Det antikke navn på stedet er ukendt. Som ved mange andre antikke fund forsøgte man at smugle den ud af Tyrkiet, hvilket blev forhindret i sidste øjeblik. Det vides ikke, hvor og af hvem, statuen er fremstillet, men datidens sørøvere har formentlig stjålet den fra et skib eller et byområde. At man placerede den på en (ny) piedestal, peger på, at man fandt den værdifuld. Den pertentlige udformning af skæg og hår og de stærke muskler røber de store kunstneriske evner hos billedhuggeren. Han holder sin berømte kølle i højre hånd, og med den venstre bærer han Nemea-løvens skind. Kroppens vægt hviler på højre ben, medens det venstre er let bøjet. Hans ansigt udtrykker træthed efter sejren over løven, og de udvidede næsebor gør hans ansigt levende. Bemærk også det deforme venstre øre, der ofte ses hos boksere. Øjenhulerne, der nu er tomme, har været fyldt med glas eller farvede sten.

Herakles fra den græske mytologi har været en endeløs kilde til inspiration for græske og latinske forfattere. Han symboliserer menneskets uovervindelige magt og udholdenhed over for naturen. Han udfører altid gode gerninger og bekæmper naturkatastrofer og tjener dermed menneskeheden. Men gudinden Hera lod ham ikke i fred. Hun var sygelig jaloux, fordi Herakles var et uægte afkom af hendes ægtemage Zeus. Fra den dag, han blev født, fulgte hendes vrede og had ham til døden. Hendes fjendskab gør ham til sidst afsindig og får ham til at dræbe sine børn. Som en bod bliver han dømt til at tjene Eurystheus i 12 år. Hvis det gik godt, ville han blive belønnet med udødelighed. For at nå dette mål skulle han udføre 12 bedrifter, hvilket lykkedes, takket være hans mod og styrke. Den første opgave var at dræbe løven i Nemea og altid at bære løveskindet, der blev hans kendetegn. Da han havde løst alle opgaver, blev han ved et uheld dræbt af ild, men fader Zeus greb ind og sørgede for, at han alligevel blev udødeliggjort.

I den hyggelige museumshave i det overdækkede galleri langs museet er udstillet forskellige limstensmonumenter, herunder små statuer og inskriptionstavler fra seldsjukkertiden. Det var den naturlige mangel på marmor i Alanya-regionen, der nødvendiggjorde anvendelsen af kalksten. Desuden ses de før omtalte urner samt nogle romerske mosaikker og osmanniske gravstene samt en olivenmølle.

Informationer om Alanyas Arkæologiske museum

Entré: 5 tl

Åbningstider:

Sommer (april – november): 8.00 – 19.00

Vinter (november – april): 8.00 – 17.00

Telefon: +90 (242) 247 76 60

Adresse: Saray Mahallesi Hilmi Bağcı Caddesi, Alanya. Se bykort her.

E-mail: antalya@kulturturizm.gov.tr
error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.