HovedretterNyt fra AlanyaTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

Opskrift: Tyrkisk ris – Pirinç Pilavı

Tyrkiske ris er en central del af den tyrkiske madlavning.

Mens vi i Danmark er kendt for at spise kartofler, så spiser man i Tyrkiet mest ris til måltiderne.

Tyrkerne måde at lave ris på er anderledes end vi kender det fra Danmark. Fremgangsmåden af Tyrkiske ris, gør at risenes konsistens er mindre tørre men mere smagfulde end traditionelle ris.

I Tyrkiet spiser man ikke sovs, ligesom vi kender det fra Danmark. Men de tyrkiske rig er så gode, at man slet ikke behøver sovs til risene. Hvis du ikke tror os, så prøv det selv.

I opskriften har vi tilføjet sehriye, som er en slags små tyrkiske nudler. Sehriye kan undlades, men de er en smagfuld tilføjelse til risene.

tyrkisk ris, opskrift på tyrkisk ris, sådan laver du tyrkisk mad, mad fra Tyrkiet, tyrkiske opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, Pilav opskrift, Pilaf opskrift
Opskrift på tyrkisk ris – pirinç pilavı

Til: 4 personer. Tid: 30-45 min. Kategori: Hovedret


INGREDIENSER

3 dl                Jasmin ris

½ dl                Tyrkiske nudler (Sehriye)

6 dl                Vand

1                    bouillonterning

TIL SERVERING:

Ris kan serveres med næsten alle former for retter. Hvis du gerne vil lave tyrkisk mad, så her nogle forslag til retter du kan servere dine ris med.


FREMGANGSMÅDE

Varm olie i en gryde og tilføj de tyrkiske nudler. Lad dem stege indtil de er blevet brune.

Tilsæt ris og rør rundt så de blandes godt med de tyrkiske nudler. Lad blandingen stege indtil risene har fået en hvid hinde udenpå. Risene skal absorbere olien inden de koges, da det gør at de færdige ris mere fugtige.

Skru ned for varmen og tilsæt kogt vand og bouillonterningen. Vandet skal dække risene, så tilsæt eventuelt mere vand, hvis 6 dl ikke er nok.

Lad risene koge op. Når risene koger sættes du låg på gryden og lader risene koge ved svag varme i 10-15 minutter. Risene er klar når alt vandet er fordampet.

Det er vigtigt at der ikke røres i gryden, før risene er kogt og har trukket alt vandet til sig. Omrøring gør at risene bliver klæbrige og konsistensen vil ikke blive optimal.

Sluk for blusset og lad retten hvile i 10 minutter, uden at løfte låget. Server derefter dine ris.

Hvis dine ris ikke er perfekte første gang, så stress ikke. Det er en balancekunst der tager tid at lære.

Afiyet olsun!

Historien om ris i tyrkisk madlavning

Ris har været dyrket i mere end 7.000 år. De tidligste spor af risdyrkning findes i Kina som kan spores helt tilbage til 5000 f.Kr. Det var en af de første afgrøder, der blev dyrket systematisk.

Det menes at det var mongolerne der, i 1300-tallet, bragte ris fra Østasien til det Osmanniske Rige (nutidens Tyrkiet). Dengang var ris en eksklusiv importvare, forbeholdt overklassen. På daværende tidspunkt var det mest udbredt at spise bulgur, i kraft af at hvede blev og stadig dyrkes i Tyrkiet. Det tyrkiske ord for ris “pilav”.

Man har fundet opskrifter med ris fra det 13. århundrede i filosoffen Mevlana Celaleddin Rumis køkken.

Andre historiske eksempler på at der er blevet spist ris er fra Sultan Süleyman den Prægtige, der i 1539 detaljeret noterede alle de fødevarer, der blev serveret ved festen for omskæringen af sine sønner Bayezid og Cihangir. Forskellige ris varianter var en stor del af menuen hvor der blev serverer pilav, nudel-pilav, safran-pilav, grøn pilav (farvet med spinat og mangosaft), rød pilav (med druesirup), pilav med granatæblesirup og pilav med mel.

Historiske fund fra 18. århundrede fortæller også, at fiske pilav havde indtaget deres plads blandt de mest populære smagsoplevelser i paladskøkkenet i Istanbul.

At lave en grundlæggende god rispilav var en test alle lærlingekokke og kommende brude skulle bestå i århundreder i den tyrkiske kultur. Det grundlæggende kriterium er at få hvert eneste riskorn til at falde fra hinanden separat – og det er meget letter sagt end gjort.

Med tiden blev ris en spise som man spiste i alle samfundslag og i dag af det en af de mest almindelige og populære spiser i Tyrkiet.

Præcis som i fortiden tilberedes pilav i det moderne Tyrkiet ved en simpel teknik. Risene vaskes og drænes. Derefter steges de i olie eller smør og får tilsættes kogende med vand og salt. Ved afslutningen af kogeprocessen skal risene stå og hvile i 15-20 minutter væk fra varmen for at opnå den bedste konsistens.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

lavas brød opskrift, fladbrød opskift, lavas opskrift, fladbørds dips opskrift, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, opskrift tyrkisk, tyrkisk opskrift på blad, tyrkisk pandekagebrød, fladbrød fra alanya, fladbrød fra tyrkiet

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk mad
  • Tyrkiske opskrifter
  • Mad fra Tyrkiet
  • Tyrkiske ris
  • Sådan laver du tyrkiske ris
  • Sådan laver du ris som i Tyrkiet

Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiske opskrifter og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.

PIN IT!

tyrkisk ris, opskrift på tyrkisk ris, sådan laver du tyrkisk mad, mad fra Tyrkiet, tyrkiske opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, Pilav opskrift, Pilaf opskrift

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.