Aspendos teateret i Serik

Aspendos teater fra det 2. århundrede.

Teateret er et verdens mest velbevarede teatre fra sin tid og bestemt et besøg værd når man besøger Tyrkiet.

Teatret er verdenskendt for dens perfekte akustik. Selv efter næsten 2000 år og et utal af jordskælv er Apendos stadig i god stand og akustikken så god, at hvis der tales med normal stemmeføring fra scenen, kan det høres tydeligt i selv det fjerneste hjørne af teatret.

Tidligere havde man vurderet at Aspendos teateret kunne rumme mellem 12.000 og 17.000 tilskuere, men efter man begyndte at opfører shows i teateret igen, har man erfaret at der kan være helt op til 20.000 tilskuere i teateret.

Teateret blev i sin storhedstid brugt til gladiator- og dyrer kampe, som tiltrak mange fans fra nær og fjern.

I dag  bruges stadig, om sommeren opføres der blandet andet operaer, balletter, koncerter m.v.

I højsæsonen er der mange busser og turister ved Apendos. Det kan derfor anbefales at besøge Aspendos teateret udenfor højsæsonen eller komme tidligt eller sent på dagen i højsæsonen.

Når man er færdig med at nyde teateret, er der mulighed for at gå rundt i det store bjerg område bag teateret, hvor der er masser af gamle ruiner og halve bygninger.

Fortidens teater stykker

Teater-stykker blev normalt opført på en 2 meter høj og 8 meter dyb træscene. Allerøverst er der en række huller, hvor et skråt trætag har været fæstnet. Det har tjent som resonansbund og har sammen med arkaden over tilskuerpladserne gjort akustikken endnu bedre.

Ofte bestod et teaterstykke af kun 3 skuespillere og et kor med op til 20 deltagere. Når stykket var færdig, gik skuespillerne ned fra tribunen og diskuterede med publikum, hvilket kunne stå på i timevis. Det var derfor ikke ualmindeligt at tilbringe en hel dag i teatret. (Kilde: Alanya og omegn – Allan Huglsted)

Legenden om Apendos teateret

En overleveret legende fortæller noget om teatret og dets arkitekt. Det fortælles, at kongen af Aspendos proklamerede, at han ville afholde en konkurrence for at se, hvem der kunne yde byen den største tjeneste, og vinderen ville få kongens datter, Belkis. Herefter fik byens håndværkere travlt. Da dagen for bedømmelsen oprandt, og kongen havde vurderet alle præstationerne, indstillede han 2 kandidater. Den første havde bygget et vandledningssystem, der via akvædukter bragte vand til byen over store afstande. Den anden havde bygget teatret. Netop som kongen ville beslutte sig for den første, blev han bedt om endnu en gang at se på teatret. Mens han vandrede omkring i det øverste galleri, hørte han en dyb stemme, som han ikke kunne stedfæ-ste, og som blev ved med at gentage: ”Kongens datter skal gives til mig”. Kongen kiggede sig forbavset omkring, men kunne ikke se nogen. Det var selvfølgelig teatrets arkitekt, der stolt over det akustiske mesterstykke, han havde skabt, talte med lav stemme fra scenen. Arkitekten fik den smukke kongedatter, og brylluppet blev holdt i teatret. Teatret er da også berømt for sin fremragende akustik. (Kilde: Alanya og omegn – Allan Huglsted)

Åbningstider og pris

Aspendos er åben hver dag.
 
April – Oktober
Sommer Åbningstider: 08:00 – 19:00
 
November – Mars
Vinter Åbningstider: 08:00 – 17:00

Entré: 20 TL 

aspendos, aspendos manavgat, aspendos side, aspendostyrkiet, aspendos teater, terteret aspendos, hvor ligger aspendos, tyrkiet aspendos, side aspendos, oplevelser i side, oplevelser i manavgat, rejser til tyrkiet, rejs til tyrkiet, alanya dk, oplevelser i Alanya

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.