BørnefamilierSeværdighederTyrkisk historie

Seværdighed: Aspendos teater i Serik

Aspendos teateret er et verdens mest velbevarede teatre fra sin tid og bestemt et besøg værd når man besøger Tyrkiet.

Teateret er fra det 2. århundrede og bliver til dato stadig brugt til forestillinger.

Teatret er verdenskendt for dens perfekte akustik og siges at være verdens bedst bevarede romerske teater. Selv efter næsten 2000 år og et utal af jordskælv er Apendos stadig i god stand og akustikken så god, at hvis der tales med normal stemmeføring fra scenen, kan det høres tydeligt i selv det fjerneste hjørne af teatret. På mange måder sammenlignelig med Epidauros teateret på Peloponnes i Grækenland.

Teateret ligger ved landsbyen Belkis, i Serik. Det er ca 4 km væk fra den store vej D400, som går mellem Alanya og Antalya. Der er 93 km til Aspendos teateret fra Alanya via D400.

Aspendos teater er en stor seværdighed

Det romerske Aspendos teater er det eneste i Lilleasien, hvor både tilskuerpladser og scenebygning er bevaret i sin fulde højde. Det er delvis bygget ind i byhøjen. Indgangen i midten af fronten er ikke original, men stammer fra seldsjukkertiden. En af grundene til, at teatret har overlevet til i dag i så god stand, er, at det blev brugt som palads i Seljuk-perioden.

Tidligere havde man vurderet at Aspendos teateret kunne rumme mellem 12.000 og 17.000 tilskuere, men efter man begyndte at opfører shows i teateret igen, har man erfaret at der kan være helt op til 20.000 tilskuere i teateret.

Teateret blev i sin storhedstid brugt til gladiator- og dyrekampe, som tiltrak mange fans fra nær og fjern. I dag  bruges stadig, om sommeren opføres der blandet andet operaer, balletter, koncerter m.v.

I højsæsonen er der mange busser og turister ved Apendos. Det kan derfor anbefales at besøge Aspendos teateret udenfor højsæsonen eller komme tidligt eller sent på dagen i højsæsonen.

Når man er færdig med at nyde teateret, er der mulighed for at gå op til det område bag teateret, hvor der er masser af gamle ruiner og halve bygninger.

aspendos, aspendos Manavgat, aspendos side, aspendos tyrkiet, aspendos teater, teateret aspendos, hvor ligger aspendos, Tyrkiet aspendos, side aspendos, oplevelser i side, oplevelser i manavgat, rejser til tyrkiet, rejs til Tyrkiet, alanya dk, oplevelser i Alanya, oplevelser nær Alanya, seværdigheder i Alanya, Alanya seværdigheder

Fortidens teater stykker

Teater-stykker blev normalt opført på en 2 meter høj og 8 meter dyb træscene. Allerøverst er der en række huller, hvor et skråt trætag har været fæstnet. Det har tjent som resonansbund og har sammen med arkaden over tilskuerpladserne gjort akustikken endnu bedre.

På facadens 2 etager har der stået statuer af guder og kejsere flankeret af søjler i nicherne og på de fremspringende og overdækkede platforme med ornamenterede friser.

Den første sæderække var normalt forbeholdt senatorer, dommere og ambassadører og den næste var reserveret til byens øvrige spidser. Det er ikke de bedste pladser mht til at se teateret, men til gengæld kunne man ses af alle de øvrige tilskurer, og det var det, der betød noget.

Ofte bestod et teaterstykke af kun 3 skuespillere og et kor med op til 20 deltagere. Når stykket var færdig, gik skuespillerne ned fra tribunen og diskuterede med publikum, hvilket kunne stå på i timevis. Det var derfor ikke ualmindeligt at tilbringe en hel dag i teatret.

Den originale indgang har været skete via en port i hver side af scenebygningen. Her tror man at der har været boder, som solgte forskellige former for snacks for og under forestillingerne, ligesom man i dag kender det fra en tur i biografen.

Teaterforestillinger, konkurrencer, gladiatorkampe etc. kunne være gratis at overvære, idet enkeltpersoner eller institutioner betalte udgifterne. I andre tilfælde skulle publikum betale alle eller en del af udgifterne. Adgangsbilletterne kunne være lavet af metal, elfenben, ben eller som oftest af brændt ler med et billede på den ene side og et pladsnummer på den anden.

Fra en inskription i den sydlige indgang ved vi, af hvem og hvornår teatret blev opført. Det blev bygget under kejser Marcus Aurelius (161-180 e.K.) af arkitekten Xenon, der var fra Aspendos. Som tak forærede indbyggerne ham en stor have ved siden af byens stadion.

aspendos, aspendos Manavgat, aspendos side, aspendos tyrkiet, aspendos teater, teateret aspendos, hvor ligger aspendos, Tyrkiet aspendos, side aspendos, oplevelser i side, oplevelser i manavgat, rejser til tyrkiet, rejs til Tyrkiet, alanya dk, oplevelser i Alanya, oplevelser nær Alanya, seværdigheder i Alanya, Alanya seværdigheder

Legenden om Apendos teateret

En overleveret legende fortæller noget om teatret og dets arkitekt. Det fortælles, at kongen af Aspendos proklamerede, at han ville afholde en konkurrence for at se, hvem der kunne yde byen den største tjeneste, og vinderen ville få kongens datter, Belkis.

Herefter fik byens håndværkere travlt. Da dagen for bedømmelsen oprandt, og kongen havde vurderet alle præstationerne, indstillede han 2 kandidater.

Den første havde bygget et vandledningssystem, der via akvædukter bragte vand til byen over store afstande. Den anden havde bygget teatret. Netop som kongen ville beslutte sig for den første, blev han bedt om endnu en gang at se på teatret.

Mens han vandrede omkring i det øverste galleri, hørte han en dyb stemme, som han ikke kunne stedfæste, og som blev ved med at gentage: ”Kongens datter skal gives til mig”. Kongen kiggede sig forbavset omkring, men kunne ikke se nogen. Det var selvfølgelig teatrets arkitekt, der stolt over det akustiske mesterstykke, han havde skabt, talte med lav stemme fra scenen. Arkitekten fik den smukke kongedatter, og brylluppet blev holdt i teatret. Teatret er da også berømt for sin fremragende akustik. 

Ataürk i Aspendos gjorde Alanya fik sit navn

Da Atatürk i 1930 besøgte Aspendos, modtog han en invitation fra Alanya og lovede de tilstedeværende fra Alanya, at han ville besøge byen i den nærmeste fremtid. Ved det besøg i Alanya fik byen sit navn. Læs hele den historie her.

Alanya.dk Photography, fotograf alanya Alanya Fotograf, Phootoshoot alanya, Alanya photoshoot,
Praktiske informationer om Aspendos Teater

Entré: 200 tl (ano 2023)

Åbningstider: Hver dag fra 8.00 – 20.00 (billetsalg lukker kl 19.30)

Telefon: +90 242 892 13 25

Adresse: Sarıabalı, Aspendos Yolu, 07500 Serik/Antalya

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få endnu flere nyheder!

Denne artikel omhandler:

  • Seværdigheder nær Alanya
  • Oplevelser tæt på Alanya
  • Aspendos teater
  • Historiske seværdigheder i Alanya
  • Romersk Teater
  • Oplevelser nær Antalya

Kilde: Alanya og omegn – Allan Huglsted og muze.gov.tr

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.