Besøg en moske i Alanya

En ægte tyrkisk oplevelse er at besøge en moské.

Besøg en Moske er en utrolig smukke og gratis oplevelse for hele familien.

Hvis man overholder nogle enkle regler, så kan man som ikke-muslim besøge de tyrkiske moskeer uden problemer.

1: Dine sko skal anbringes i særlige reoler ved indgangen. Du må ikke gå ind i en moské med sko på.

2: Din påklædningen skal være respektfuld. Hverken kvinder eller mænd må have shorts på, derudover skal kvinderne have dækket armene og have et tørklæde på hovedet. Tørklæder kan oftest lånes af moskeen.

3: Når du er inde i moskeen, bør du holde dig diskret i baggrunden, hvis nogle er i færd med at bede. Det er tilladt at fotografere men gør det med respekt, og undlad at gøre det under bønnen.

Den muslimske bøn

Muslimer bliver 5 gange dagligt kaldt til de obligatoriske bønner af en mu´adhdhin

Det er følgende obligatoriske bønner: Fajr, zuhr, asr, maghreb, ishja

Den muslimske bøn kan bedes enten alene eller i fællesskab med andre, og før man kan bede kræves der rituel renhed af krop og ånd. Bønnen bedes i retningen af Kaaba´en i Mekka, og oftest tager en bøn ikke mere end 5-15 minutter.

Besøg en moske, hvordan kan man besøge en moske, må man besøge en moske, moske i alanya, moske i Tyrkiet, alanya moske, er det fri adgang i moskeen, hvornår er der muslimsk bøn
Tiderne for dagens bøn kan ses i moskeen

 

Når der er bøn slukkedes der for musik. Dette gøres af respekt.

Det er værd at bemærke, at tiderne for bønnen i Islam er fastlagt på en sådan måde, at vores spirituelle rekreation falder fint sammen med tilføring af fysisk næring, og således tilgodeser den sjælens åndelige behov samtidig med kroppens krav på hvile. Morgenbønnen passer sammen med tidspunktet for morgenmad. Middagsbønnen passer med frokost, eftermiddagsbønnen passer sammen med tiden for en kop eftermiddagskaffe eller – te, solnedgangsbønnen passer med aftensmaden og aftensbønnen med et stykke natmad.

Besøg en moske, hvordan kan man besøge en moske, må man besøge en moske, moske i alanya, moske i Tyrkiet, alanya moske, er det fri adgang i moskeen, hvornår er der muslimsk bøn
Kvinde i gang med bøn

Ved at overholde disse bønner præger muslimerne hele dagen med spirituelle markeringer lige fra morgenstunden og hele vejen igennem til natten. Hvis en person har sovet over sig, så bør man bede den mistede bøn straks efter man vågner. Glemmer man en bøn eller ikke i stand til at udføre den, så må man bede den, så snart man kommer i tanke om det.

 Moskeens udsmykning

Moskeens arkitektur varierer meget. Med undtagelse af moskeerne i centrum har næsten alle moskeer er udbygget med en forgård, der omgives af en arkade. I midten af gården står en Sadırvan, den brønd, hvor den rituelle vask udføres før bøn.

Besøg en moske, hvordan kan man besøge en moske, må man besøge en moske, moske i alanya, moske i Tyrkiet, alanya moske, er det fri adgang i moskeen, hvornår er der muslimsk bøn
Imamens plads i moskeen

Indenfor i moskeen er udsmykningen efter muslimsk tradition altid uden billeder, men til gengæld ofte med smukke dekorationer. Det vigtigste sted i rummet er Mihrab’en, en niche i væggen, der vender mod Mekka. Lidt ved siden af denne fører en trappe op til mimber, der kan svare til prædikestolen i en kristen kirke. Fra mimber holdes om fredagen taler til menigheden.

I gulvtæpper er der ofte vævet små bede tæpper ind i, som alle vender mod mekka. Når man beder står man skulder mod skulder med sin side mand, ifølge muslimsk tro, for at djævlen ikke kan komme igennem.

Vil du vide mere om Alanya og Tyrkiet kan du også læse:

Fakta om Islam

Grøn er Islams hellige farve

Bazar i Alanya

Baklava – Tyrkiets national dessert

 

One thought on “Besøg en moske i Alanya

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.