KulturTyrkisk historie

Historien bag den tyrkiske mavedans

Mavedans eller “Belly Dance”, som er kendt i hele verden, er blandt verdens ældste danseart man kender til

Men er i virkeligheden slet ikke en dans.

Mavedansen er skabt med kvinde kroppens særlige egenskaber; hofte-, mave- og bryst som er de dele der bevæger sig under dansen. Alligevel er af de vigtigste ting under udførelsen af mavedans, at fødderne er ét med jorden og derfor er f.eks hop ikke er en del af mavedans.

Selvom mange ser mavedansen som en forførende dans med det formål at underholde mænd, er det kun i dens nyere historie, at mænd har fået lov at observere denne unikke kunstform.

 

Mavedans, traditionelt en frugtbarhedsritual

Traditionelt var mavedans en kunst som kun blev udført og observeret af kvinder i forbindelse med frugtbarhedsritualer og åndelige ceremonier som blev praktiseret i stenalderen.

Kvinderne plejede at danse sammen for at fejre og tilbede deres gudinde for seksuel frugtbarhed og som forberedelse til fødslen. De bølgende bevægelser og mavedansens fokus på hofter, mave og bryst har en forbindelse til den kvindelig fertilitet, både for befrugtning og fødsel.

Den tyrkiske orientalske stilart

Tyrkiske stilarter indenfor mavedans er mere energiske og har en mere bevægelig struktur sammenlignet med stilarten fra Egypten. Tyrkiske mavedansere har tilføjet figurer såsom “den orientalske bro”, mange gymnastiske figurer og gulvbevægelser til dansen. Blandt de største mavedansere i det 20. århundrede er Nejla Ateş, Sema Yıldız, Nergis Moğol, Özel Türkbaş, Emine Adalet, İnci Birol, Prenses Banu og Nesrin Topkapı.

Antallet af dansere der, ønsker at udforske mavedans er stadig stigende og man kan gå til undervisning i mavedans i hele Tyrkiet.

Læs også >> Marmorering – En smuk gammel tyrkisk kunstform

mavedans, belly dance, bellydance, oryantal, tyrkisk aften, book en mavedanser, book, event, frugtbarhed, fertilitet, historie, tyrkiet, alanya, altomalanya, rejstiltyrkiet, alanyadk, arabisk, orientalsk, beklædning, tilbehør

Mavedanserens beklædning og tilbehør

Det ses ofte at f.eks sværd, stearinlys, fakler, stok eller slanger som bliver brugt som tilbehør. De har alle hver deres betydning, men generelt symboliserer de magi og urmenneskets brug af beskyttelse. Brugen af disse instrumenter i dansen kan variere afhængigt af det lokale folkeminde.

Derudover er de vigtigste orientalske tilbehør til beklædningen følgende:

  • Slør
  • Armbånd
  • Mavedanse handsker
  • Tamburin (evt. med ”mønter”)
  • Mavedans bælter (med ”mønter”)
  • Halskæde
rejser med sunweb, sunweb, sunweb alanya, sunweb tyrkiet, tyrkiet sunweb, alanya sunweb, alt om alanya, alanya dk, eurodan alanya, alanya eurodan

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Mavedans historie
  • Hvad er mavedans
  • Tyrkisk kultur
  • Dans fra Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.