MajNyhederNyt fra AlanyaShopping i AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

Maj bazar i Alanya: Sæsonens frugt og grønt

I maj måned er Alanya for alvor begyndt at blive varmer vejr.

Det betyder mange lækre frugter og grøntsager kommer er på sæson på Alanya´s markeder.

I maj er f.eks nye kartofler, papaya, artiskokker, vandmelon, japanske mispel og morbær på sæson. Det er også nu rigtig mange solmodne tomater kan købes, så det er den perfekte årstid til at lave den tyrkiske omelet Menemen, tyrkisk tomat dip og Kisir – den tyrkisk bulgur salat.

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Læs også: Bykort over Alanyas markeder

Det kan du få på markederne i maj:

Artiskokker, papaya, blåbær, passionsfrugter, mango, rødbeder, morbær, japanske mispel, gulerødder, radiser, blomkål, broccoli, jordbær, avokado, vandmelon, appelsiner, citroner, spinat, salat, forårsløg, auberginer, squash, peberfrugt, pærer, æbler, bananer, galiamelon, vindruer, nye kartofler, løg, kumquat, kiwi, mynte, agurk, drueagurk, tomater (mange varianter), græskar, hvidløg, porrer, chili, persille, grønne bønner, friske hestebønner, champions, hvidkål, rødkål, knoldselleri, Çağla, svampe, friske vindrue blade (til tyrkiske sarma ruller) og majroer.

Delikatesser på sæson i april: Kumquat, nye kartofler, vandmelon, artiskokker, jordbær, morbær og japanske mispel

Det skal du smage i maj måned:

morbær, tyrkiske morbær, frugt fra tyrkiet, bær fra Tyrkiet, Dut frugt, Dut træ, tyrkiske bær, aflange brumbær, brumbær på træer, Maj måned i Alanya, bazar i Alanya
Morbær

De smukke morbær ligner til forveksling et aflangt brombær, men modsat brombær som vokser på buske, så bokser morbær på træer. I maj måned er det de mørke morbær, som er så sæson. Senere på året kommer de hvide morbær også på sæson.

Morbær er vidt udbredt i Europa og Asien og har siden oldtiden været dyrket i Mellemøsten og Middelhavslandene. I både Kina og Tyrkiet har man igennem århundrede brugt bladene fra morbær træet som mad til silkeormene, som spiser sig igennem foråret før de laver deres berømte silkepubber.

Morbæret er sødt og den mørke røde farve fra morbærret smitter nemt af på fingrene og tøjet, så pas på når du spiser dem. De smager fantastisk i sig selv, med yoghurt eller i en smoothie. De kan også fryses ned.

Læs også >> 11 eksotiske frugter fra Alanya området

muzmulla, frugt fra tyrkiet, frugt fra alanya
Muşmula, Yeni dünya eller Malta eriği? Kært barn har mange (tyrkiske) navne.

Japansk mispel

Muşmula, Yeni dünya eller Malta eriği. Kært barn har mange (tyrkiske) navne. På dansk kender vi den under navnet japansk mispel, og har man ikke besøgt Alanya i foråret, har man formentlig aldrig smagt denne søde frugt.

Muşmula-sæsonen starter i april og varer ca. 2 måneder afhængig af solen, som modner frugten. Muşmula er modne når de er gule/orange, og sødest når de er mørke i farven. Skindet er tyndt og blødt og kan pilles af, hvis man ønsker det. Indeni er der normalt 3-4 kerner.

Læs mere om de japanske mispels her

artistoker Alanya, artistoker Tyrkiet, Alanya markeder, frugt og grønt bazar, markeder i Alanya, marked i April, alanya april marked, Alanya i April,

Artiskokker

Artiskokken har været kendt i Middelhavsområdet i mere end 2000 år. I 1500-tallet blev den introduceret til England, Frankrig og Holland og videre til USA i 1800-tallet.

Artiskokken er en plante, hvor den lukkede blomsterstand høstes lige før blomstring. Det er de nederste dele af bladene og bunden, der spises.

Læs også: Fakta om artiskokker og dens historie

Kumquat, eksotiske citrus frugter, små appelsiner, de små appelsiner kumquat, miniature appelsiner, eksotiske frugter, eksotiske frugter fra Alanya

Kumquat

En miniature appelsin, som skal spises hel. Kumquat er en plante der har eksisteret i mange tusind år og som sandsynligvis stammer fra det sydlige Kina. Den kom til Europa i midten af 1800-tallet, først som potteplante, senere som eksportvare.

Kumquats er en citrusfrugt med spiselig skal. De små orangegule frugter er på størrelse med valnødder, og smagen er krydret bittersød. Modsat appelsinen sidder sødmen i skallen på en kumquat, mens frugtkød og saft er mere syrligt.

Markeder i Alanya, Bazar i Alanya, maj måned i Alanya, frugt og grøntsager i Tyrkiet, Kiwi, Jordbær, granatæbler, tyrkiske jordbær, tyrkiske blåbær, tyrkiske kiwi, tyrkisk granatæbler, fakta om Alanya, Fakta om Tyrkiet, tyrkiske frugter

Papaya

Papaya er en af de nyere frugter som man kan købe i Alanya. Prisen pr. stk er høj men smagen af frisk papaya er himmelsk.

En Papaya har orange kød indeni med masser af små sorte runde kerner. Den menes at stamme fra Mexico, men blev spredt til hele verden efter opdagelsen af Amerika.

Papaya er en indeholder vitamin C, som styrker dit immunforsvar, og B-vitaminet folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller. Papaya er også en god kilde til mineralet kalium, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk.

I mange år er frugten blevet dyrket i Indien Afrika og Sydamerika – og nu også Tyrkiet, dog kun langs dele af middelhavskysten, hvor der er subtropisk klima.

passionfrugter, Markeder i Alanya, Bazar i Alanya, maj måned i Alanya, frugt og grøntsager i Tyrkiet, Kiwi, Jordbær, granatæbler, tyrkiske jordbær, tyrkiske blåbær, tyrkiske kiwi, tyrkisk granatæbler, fakta om Alanya, Fakta om Tyrkiet, tyrkiske frugter

Passionfrugter

Dyrkelsen af passionsfrugter er eksploderet i Alanya over de seneste par år og derfor er det nu også blevet en almindelig vare på byens markeder. Sæsonen starter i slut april og strækker sig over et par måneder.

Passionsfrugt stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor indianerne har dyrket planten og frugterne i flere hundrede år. Navnet menes at stamme fra de spanske kolonipræster, der brugte plantens blomster, som er utrolig smukke, til at forklare “El passion”, Jesu korsfæstelse og det menes at være grunde til den har fået navnet ”passionsfrugt”.

Passionsfrugt har et højt indhold af kostfibre, som gør din krop mæt i lang tid og holder samtidig gang i din fordøjelse. Passionsfrugt er også en kilde til vitamin A og C.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Denne artikel omhandler:

  • Maj i Alanya
  • Hvad er på sæson i Alanya
  • Markeder i Alanya
  • Bazar i Alanya
  • Maj bazar i Alanya
  • Markedsdage i Alanya
  • Passionsfrugter Alanya

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.