DessertTyrkisk historieTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

Opskrift: Filodej med hakkede nødder – Tyrkisk Baklava

Baklava er Tyrkiets mest populære dessert.

Og en tyrkisk dessert der med sikkerhed vil imponere dine venner og familie, hvis du laver det derhjemme.

Desserten kræver ikke mange ingredienser, men det kræver tid og kærlighed at lave.

Bliver du inviteret til middag hos en tyrkisk familie, er baklava en populær værtindegave at medbringe, og normalt nyder man dem sammen efter maden.

Historien om baklava.

Baklava er ikke kun national desserten i Tyrkiet. Den ses også som national kage i Libanon, Bulgarien, Kosovo, Albanien, Grækenland, Irak, Bosnien, Serbien, Montenegro og i mange andre lande i Mellemøsten og Balkanlandene. Fra land til land er der små variationer af hvordan det laves.

Hvem der oprindelig opfandt Baklava, er der den dag i dag stadig stor diskussion om, men man tror at dens nuværende form sandsynligvis blev udviklet i de kejserlige køkkener i Topkapı-paladset i Konstantinopel (nutidens Istanbul) og at det var en af de mest populære søde kager i det osmanniske køkken i i 1300-tallet. Læs mere om tyrkisk baklava i Osmannerriget under opskriften, og lær hvor mange lag de riges kokke lavede deres baklava med.

Læs også >> Tyrkiske desserter, du bare skal prøve!

bakalva, tyrkiske desserter, desserter fra Tyrkiet, baklava, tyrkisk mad du skal prøve, mad fra Tyrkiet, desserter i Alanya
Opskrift på Filodej med hakkede nødder – Tyrkisk Baklava

👤 8-10 personer 🕚 1,5 time 🌱 Vegetarisk 🍰 Dessert


INGREDIENSER

500 g filodej
250 g smør

Fyld:
400 gram grofthakkede nødder efter eget valg (usaltede og uristede)
1 dl flydende honning
1 knivspids salt

Sukkerlagen:
2,5 dl vand
5 dl sukker
½ citronsaft

(Denne opskrift er lavet med færdigkøbt filodej, men du kan naturligvis også lave filodej fra bunden. Fremgangsmåden er den samme hvad end du laver filodejen selv eller køber filodej)


FREMGANGSMÅDE

Tænd ovnen på 195°.

Sukkerlagen: Klargør sukkerlagen ved at blande vand og sukker i en gryde og lade det koge. Når det begynder at koge, tilføjes citronsaften og koges yderligere 2-3 min. Når siruppen er klar, stilles den til at køle af.

Du kan bruge pistacienødder, mandler, hasselnødder eller valnødder til opskriften. Du kan bruge en af slagsene eller blande dem alle. På billederne kan i se en opskrift hvor vi har brugt pistacienødder.

Smelt 150 gram smør i en gryde.

Pensel en højkantet bradepande eller rund kageform med smør. Placer 5 ark filodej penslet med smeltet smør i bunden.

Derefter skal filodej penslet med smør og nødder fordeles i lag. Tilsæt et lag med nødder (tyndt fordelt) og derefter 2-5 filodej lag også nødder igen indtil du har brugt alt dit filodej.

Skær filodejen ud i firkanter/rombeform.

Smelt 100 gram smør i en gryde.

Fordel halvdelen af det smeltet smør over dine baklava og sæt det i ovnen.  Bag dine baklava i 10 minutter til de begynder at blive gyldenbrune.

Tag dem ud af ovnen og overhæld dine baklava med det sidste af det smeltede smør. Sænk temperaturen til 150° og bag dem i yderlig 30 minutter.  

Efter du har taget dine baklava ud af ovnen overhældes de med sukkerlagen. Lad dine baklava afkøle før du servere dem.  

Baklava smager fantastisk sammen med en kop tyrkisk te.

Afiyet olsun!


Tyrkisk Baklava i Osmannerriget

Uanset om oprindelsen er fra det antikke Grækenland, Byzantium eller til den nomadiske periode hos tyrkerne eller araberne, så fik det sin prangende og sofistikerede form under Osmannerriget.

Den version af baklava, som vi nyder i dag, blev skabt i løbet af Osmannerriget efter 15. århundrede. Fra 15. århundrede og fem hundrede år frem blev køkkenerne på Osmannerrigets palads i Konstantinopel (nutidens Istanbul) det ultimative kulinariske centrum for riget.

Den ældste osmanniske optegnelse om tyrkisk baklava findes i Topkapı-paladsets køkkenbøger fra Fatih-perioden. Ifølge denne optegnelse blev baklava spist i paladset i Sha’ban måneden i år 1473.

I Vehbis “Surnâme”, som handler om den storslåede omskæringsfest, der blev afholdt i 1720 for fire sønner af Sultan Ahmed III, står der, at alle gæster blev serveret osmannisk baklava.

Ud fra nedskrevne fakta forstår man, at denne dessert, der var kendt i næsten hver region i Osmannerriget, blev spist på paladset og på herregårde, til fester og festligheder.

Det kan siges, at bestræbelsen på at glæde de kræsne rigmænd har forvandlet baklava fra en simpel dessert til et delikat kulinarisk produkt.

Nogle forskere, som Bert Fragner fra Bamberg University, skriver at spise- og drikkevanerne i Osmannerriget blev formet efter smag og præferencer hos Istanbuls højeste samfundlag.

Katmer, tyrkiske desserter ,baklava, Künefe, desserter fra Tyrkiet, Katmer dessert, tyrkisk mad du skal prøve, mad fra Tyrkiet, desserter i Alanya, desserter med pistacie nødder, tyrkiske kager, tyrkiske kager, kager fra tyrkiet, tyrkiske opskrifter, opskrifter fra tyrkiet, tyrkiske kage opskrifter

Eftertragtede kokke og guld testen

Det er kendt, at i paladser og på herregårde var kokkene, der er dygtige til at lave tyrkisk baklava utrolig eftertragtet. Kokkens færdigheder blev anerkendt, hvis de udskårne baklava-lag både var meget tynde og i korrekt størrelse til at dække hele bunden af fadet. Ifølge Burhan Oğuz’s bog om det kulturelle ophav af det tyrkiske folk var der i kvalitets baklava mindst hundrede lag af filodej.

Der er historier om de hundrede lags baklava, som inden fadet kom ind i ovnen, blev den vist til herregårdens ejer. Herregårdsejeren ville derefter tage et stykke guld og lod det falde ned i den ubagte baklava fra en halv meters højde. Hvis guldet gennemborede lagene og nåede bunden af fadet, var baklavaen perfekt. Guldet fik kokken derefter drikkepenge.

Hvis guldet til gengæld ikke gik igennem alle dejens lag, blev baklava-fadet sendt tilbage til køkkenet. Hvis denne (guld) præstation blev udført imens der var gæster til stede og guldet ikke gik igennem, ville værten betragte sig selv som vanæret.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

lavas brød opskrift, fladbrød opskift, lavas opskrift, fladbørds dips opskrift, tyrkisk mad opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, opskrift tyrkisk, tyrkisk opskrift på blad, tyrkisk pandekagebrød, fladbrød fra alanya, fladbrød fra tyrkiet

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske desserter
  • Tyrkiske opskrifter
  • Baklava fra Tyrkiet
  • Tyrkisk kage
  • Osmannerriget opskrifter
  • Opskrifter på tyrkisk mad

PIN IT!

Baklava historie, baklava, opskrift på baklava, baklava med pistachenødder, filodej med nødder, hjemmelavet baklava, tyrkisk dessert, dessert fra Tyrkiet, opskrift på tyrkisk dessert

Billederne er udarbejdet af Alanya.Dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.