Opskrift: Hestebønne mos – Bakla Pılavı
I Alanya er man dygtig til at bruge sæsons råvare.
Sådan har det været i mange århundred og igennem generationer er forskellige lokalretter opstået i Alanya og delt mellem de lokale.
En af de klassiske Alanya retter er Bakla Pılavı, som på dansk bedst kan oversættes til hestebønne mos. Hestebønner vokser lokalt i Alanya og mange groer hestebønner i deres haver, da de er både velsmagende, mættende og nemme at tørrer til langvarig opbevare.
Hestbønnemos er et godt alternativ til kartoffelmos. Mens kartofler indeholder meget stivelse, så indeholde hestebønner 32% protein.
I Alanya bruges hestebønner også i stor stil til salater eller koges og overhældes med yoghurt og hvidløg, som en nem snack eller som salat til hovedretter.
Læs også >> Opskrift: Tyrkiske osteruller – Sigara Börek
Opskrift på hestebønne mos – Bakla Pılavı
Til: 4 personer. Tid: 50 min. Kategori: Hovedret Note: Vegansk og vegetarisk
INGREDIENSER
500 gram hestebønner
500 gram løg
½ dl olivenolie
3 spsk. paprika
2 spsk. smør
Salt
SERVERINGSFORSLAG:
Hestebønnemosen med bløde løg, kan bruges som et alternativ til kartoffelmos.
Bemærk at hestebønnemos er kraftigere i smagen og knap så blød og sød i smagen, som kartoffelmos, kan være.
I denne opskrift er der brugt tørrede hestebønner der er opblødt aftenen før. Man kan også anvende hestebønner fra dåse, som ikke skal opblødes.
FREMGANGSMÅDE
Benytter du tørret hestebønner, så husk at lægge dem i blød dagen før.
Kog de opblødte hestebønner i 30-40 minutter til de er helt bløde og nemme at mose. Mens hestebønnerne koges, er det vigtigt at der ikke røres i gryden, for at besvare smagen i bønnerne.
Men bønnerne koger, skær da løgene i skiver. Steg løgene i olien på en pande. Tilsæt paprika umiddelbart efter løgene er kommet på panden, så løgene kan absorbere smagen og farven fra paprikaen. Løgene steges ved middel varme indtil de er bløde og gyldne.
Når hestebønnerne er kogte hældes vandet fra bønnerne. Smut skinnet af bønnerne, ligesom man smutter mandler. Skinnet smides væk.
Mos hestebønnerne med smør, ligesom man moser kartoffelmos. Smag til med salt.
Anret hestebønnemosen på et fad og fordel løgene rundt om. Retten serveres typisk i Alanya-området sammen med brød.
Afiyet olsun!
Helbredsmæssige fordele ved at spise hestebønner
Hestebønner, videnskabeligt kendt som Vicia faba, er en næringsrig bælgfrugt, som har mange sundhedsmæssige fordele.
Først og fremmest er hestebønner er en fremragende kilde til plantebaseret protein. Dette gør dem til et vigtigt element i kostvaner, især for dem, der følger en vegetarisk eller vegansk livsstil.
I hestebønner er der også både opløselige og uopløselige fibre. Fibre er vigtige for en sund fordøjelsesproces og kan hjælpe med at regulere kolesterolniveauer og blodsukker. Der er også folat (folsyre eller vitamin B9) i bønnerne, som er afgørende for celleopdeling og vækst. Dette gør det især vigtigt for gravide kvinder.
Udover det er der vigtige mineraler som jern, zink, kobber og magnesium samt antioxidanter, der kan bidrage til at reducere risikoen for kroniske sygdomme og støtte det generelle helbred.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk mad
- Tyrkiske opskrifter
- Mad fra Tyrkiet
- Tyrkisk pizza
- Pide
- Ostebrød
- Oste pizza
PIN IT
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiske opskrifter og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.