Opskrift: Tyrkisk bryllups suppe – Gülüklü Çorbası (Hülüklu)
Det har gennem generationer været en tradition, at servere denne suppe til tyrkiske brylluper i Alanya.
På tyrkisk hedder suppen både Gülüklü og Hülüklü, men begge navne på suppen er almindelig kendt i Alanya. Gülüklü er det mest populære navn. Mange steder i Tyrkiet er suppen også kendt som Alanya´s bryllups suppe, da suppen stammer fra Alanya.
Suppen bliver som sagt serveret til bryllupper og det er en meget mættende suppe, så til nogle bryllupper er det kun denne suppe med tyrkisk brød som bliver serveret. Det er en suppe mange ser frem til at sige, ligesom man i Danmark ser frem til f.eks fastelavnsboller til fastelavn.


Opskrift på Tyrkisk bryllups suppe – Gülüklü Çorbası (Hülüklu)
Til: 8 personer. Tid: 60 min. Kategori: Forret / suppe.
INGREDIENSER
120 gr tørret kikærter i opblødt tilstand
200 gr hakket oksekød
400 gr kyllingebryst
180 gr ris
1,2 liter bouillon (kylling eller oksekød)
4 tomater
3 spsk tomatpuré
1 tsk paprika
2 tsk peber
2 tsk salt
Olie og smør til stegning
1 citron (kan udelades)
1 spsk. tørret mynte (kan udelades)
TIL ANRETNING:
Suppen serveres med lunt pidebrød (se opskriften her).
Nogle husmødre i Alanya tilføjer også saften fra en citron i suppen sammen med fint hakket mynte.
Citronsaften og mynten tilføjes når suppen tages af komfuret. Citronsaft og mynte skal altså ikke bringes i kog. Citron og mynte står i oversigten med ingredienser, men kan undlades.
FREMGANGSMÅDE
Læg kikærterne i blød i vand, dagen før suppen laves, så kikærterne er opblødt når de tilsættes suppen.
Kog kikærterne i ca. 30 minutter, eller indtil de er møre. Alternativt kan kikærter fra dåse bruges.
Lav små kødboller ved at blande hakket oksekød, med 1 tsk salt og 1 tsk peber og ælt det godt sammen. Form kødblandingen til små runde kødboller på ca. 1 cm i diameter. Steg de små kødboller i smør, ligesom du ville stege burgerbøffer.
Kog kyllingebrystet og lav derefter strimler med en gaffel så kyllingekødet bliver små stykker. Gem eventuelt kyllingevandet til suppen.
Suppens opskrift
Tilsæt 1 spsk. smør og 2 spsk. olie til en suppegryde og varmt det op. Svits tomatpuré af og tilsæt finthakkede tomater, sammen med 1 tsk paprika og 1 tsk peber.
Når det har simret et par minutter, tilsættes bouillon (eventuelt sammen med kyllingevandet).
Lad retten koge op. Tilsæt ris og 1 tsk salt og lad det koge i min. 5 minutter inden fyldet tilføjes.
Fyldet bestående af de stegte kødboller, kikærter og det plukket kyllingekød tilføjes i suppen. Lad suppen småsimre indtil risene er bløde.
Smag til med salt og peber. Suppen serveres varm.
Alternative udgaver af suppen
Man kan også lave suppen udelukkende med kyllingekød, brug i så fald 500-600 gram.
Der findes også en udgave af suppen som laves ved at udskifte kyllingekødet med fåremave (på tyrkisk: işkembe).
Afiyet olsun!

Suppe til tyrkiske bryllupper
Tyrkiske bryllupper er mere end bare ceremonier. De er fejringer af kærlighed og fællesskab, hvor 2 familier forenes.
Til nogle tyrkiske bryllupper serveres der en menu bestående af flere retter, til nogle bryllupper serveres der kun en enkel ret, f.eks denne Gülüklü Çorbası (Alanya bryllups suppe) og til nogle bryllupper bliver der slet ikke serveres mad men kun nogle drikkevare og snacks.
Ved tyrkiske bryllupper handler det ikke kun om at spise, men også om at dele. Suppen skaber et øjeblik af samvær og hygge, da det er den samme opskrift der er blevet brugt i generationer og måske er den samme suppe blevet serveret til både deres forældre og bedsteforældres bryllup.
Det gør at serveringen af supper til tyrkiske bryllupper ikke blot en kulinarisk oplevelse, men også en fejring af fællesskab og tradition.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk mad
- Tyrkiske opskrifter
- Mad fra Tyrkiet
- Tyrkisk landsby mad
- Tyrkisk forret
- Tyrkiske suppe
- Tyrkisk bryllups suppe
PIN IT
