KulturNyhederNyt fra AlanyaTyrkisk historie

20 historiske fakta du (måske) ikke vidste om Tyrkiet

Tyrkiet er et land, som har haft stor betydning for hele verdens historie.

En rejse til Tyrkiet er en rejse igennem historie, og i dag er det stadig muligt at besøge nogle af de fantastiske historiske steder i Tyrkiet.

Vi har samlet 20 historiske fakta, som du måske ikke vidste om Tyrkiet!

Men før vi starter listen med de historiske fakta, hvad så med en video om hvorfor tyrkerne er så mærkelige?

vores youtube kanal finder du ikke mindre en 3 videoer, hvor Tea gennemgår nogle hverdags observationer, som er mærkelige i Tyrkiet.

Vandland
Cerze kande, tyrkisk kaffe, opskrift på tyrkisk kaffe, tyrkisk kaffe opskrift, fakta om tyrkisk kaffe, tyrkisk kaffe opskrifter, spå i tyrkisk kaffe,
1) Tyrkerne introducerede kaffen til os

Det var tyrkerne, der introducerede kaffen til Europa og det danske navn for kaffe er også forbundet til det tyrkiske navn. Læs hele historien om tyrkisk kaffe her.

Læs også: 10 ting du (måske) ikke vidste om tyrkisk kaffe

2) Istanbul er på to kontinenter

Istanbul er den eneste by i verden, som ligger på to kontinenter, Europa og Asien. I sin tusindårige historie har den været hovedstad i tre store imperier – det romerske, det byzantinske og det osmanniske.

efesos, efesos verdens vidunder, seværdigheder i Tyrkiet, Izmir seværdigheder,
3) Antikkens syv vidundere

To af antikkens syv vidundere er i Tyrkiet – Det er Artemistemplet i Efesos og Mausolæet i Halikarnassos (nutidens Bodrum).

4) Strandede Noahs Ark i Tyrkiet?

Mange arkæologer og bibelkyndige tror, at Noahs Ark strandede på Ağri Dağı (Araratbjerget) i det østligste Tyrkiet. Læs mere om Araratbjerget og Noahs ark i denne artikel.

Alanya borgen, borgen i Alanya, seværdigheder i Alanya, Alanya, Alanya oplevelser, Alanya historie, fakta om Alanya, Fakta om Alanya borgen
5) Middelhavets pragtfulde farve

Ordet ”tyrkis/turkis” er afledt af ”tyrkisk” og hentyder til Middelhavets pragtfulde farve som opleves langs Tyrkiets sydkyst.

catalhoyuk, Çatalhöyük, anatolske højslette, yngre stenalder, Unesco Tyrkiet, Tyrkiet Unesco, verdens ældste beboelse, verdens ældste by
6) Verdens ældste kendte bymæssige bosættelse er i Tyrkiet

Verdens ældste kendte bymæssige bosættelse ligger i Çatalhöyük i nærheden af Konya og dateres tilbage til 6.500 f.Kr. I dag er stedet er museum, som man kan besøge og se de rester af byen, som er blevet fundet.

7) Landskabsmaleri af et vulkanudbrud

Det ældste landskabsmaleri i historien blev fundet på væggen i et af husene i Çatalhöyük. Det forestiller et vulkanudbrud i den nærliggende Hasandağ by.

tyrkisk ejendomsskat, hvad er ejendomsskatten i alanya, Alanya, ferie i alanya, bolig ejer i alanya, bolig i antalya, lejlighed i alanya, billig lejlighed alanya, job i alanya, gode råd til ferien, batterier i alanya, bådtur i alanya, lav tyrkisk lira, historisk lav tyrkisk lira, valutakurs tyrkisk lira, hver liigger den tyrkiske lira på, prisen på den tyrkiske lira, kursen på TL, kursen på Lira, historisk lav Lira, lira, tyrkisk lira, tyrkisk valuta, valutaen i tyrkiet,
8) Møntsystemet er opfundet i Tyrkiet

Møntsystemet blev opfundet i Sardes, der var hovedstad i kongeriget Lykien, i slutningen af 600-tallet f.Kr. Det var her den rige kong Krøsus (Kroisos) regerede i det, der dengang blev regnet som verdens rigeste by.

Tyrkiets nationalblomst, Tyrkiets nationalblomst er tulipan, tulipan på tyrkisk, hvad er tyrkiets nationalblomst, fakta om tyrkiet, fakta om alanya, tulipaner Alanya, Alanya blosmter, alanya forår
9) Tyrkiet gav Holland tulipanen

Hollænderne hentede oprindelig deres berømte tulipaner i Tyrkiet. Det udløste en samlermani i England og Holland. Tulipanløg, der blev fragtet til Wien fra Istanbul i 1500-tallet var så efterspurgte, at man i 1634 i Holland kaldte fænomenet ”tulipanmani”. Folk investerede i tulipanløg som man gør det i aktier i dag. Denne periode i Tyrkiets historie bliver kaldt ”Tulipan-perioden” og forbindes med nydelse og skønhed.

Læs også: Tulipanen er Tyrkiets nationalblomst

10) Tæpperne i Mevlana museet

Verdens mest kostbare silketæpper findes i Mevlana Museum i Konya. Marco Polos rejser i 1200-tallet førte ham hertil og han udtalte, at ”De bedste og smukkeste tæpper findes i Tyrkiet”.

Læs også: 13+ Seværdigheder i Konya, Tyrkiet

11) Tyrkiet er vigtig i Kristendommen

Mange vigtige begivenheder i den tidligste kristendom fandt sted i Tyrkiet. Apostlene Johannes, Paulus og Peter levede og prædikede i det sydlige Anatolien. Ifølge historien var det Johannes, der fulgte Jomfru Maria til Efesos efter korsfæstelsen, hvor hun tilbragte sine sidste år i et lille stenhus (Meryemana Evi), som ligger på det, der i dag kaldes Bülbüldaği (Nattergalebjerget). Det er et populært kristent pilgrimsmål. Se vores Tea Youtube video fra Jomfru Marias hus her.

12) Johannes’ Åbenbarings kirker

De syv Kirker, som omtales i Johannes’ Åbenbaring ligger alle i Tyrkiet: Efesos, Smyrna, Pergamum, Thyatira, Sardis, Philadelphia og Laodicea.

Se Tea Youtube video fra Efesos her.

Se Teas Youtube video fra Pergamum her.

13) Første gang betegnelsen ”kristen” blev brugt i Tyrkiet

En grotte, som i dag kendes som Skt. Peters Grotte, eller Skt. Peters Kirke menes at være det sted apostlen Peter prædikede, da han besøgte Antiokia (Antakya) i det sydøstlige Tyrkiet. Og det var måske her man første gang brugte betegnelsen ”kristen”. I 1963 udnævnte paven stedet som valfartsmål og udnævnte det til verdens første katedral. Hvert år, den 29. juni, holdes der en speciel gudstjeneste i kirken, som besøges af kristne fra hele verden.

Sankt Nikolaus, julemanden er fra tyrkiet, er julemanden fra Tyrkiet, den tyrkiske julemand, tyrkiet julemand, sankt nikolaus fra Myra, sankt nikolaus fra antalya, sankt nikolaus fra tyrkiet, tyrkiet sankt nikolaus, sankt nikolaus tyrkiet
14) Julemanden er fra Tyrkiet

Skt. Nikolaos, der i dag kendes bedre som Santa Claus eller Julemanden, blev født i Patara og levede i Demre (Myra) på Tyrkiets Middelhavskyst. Læs mere om julemanden fra Tyrkiet her.

15) Julemadens lig blev (måske) stjålet

I landsbyen Demre ligger Skt. Nikolaus´s sarkofagen. Men i følge historien stjal søfolk fra Bari i Syditalien liget af Sankt Nikolaus fra Myra i 1087. I Bari i Italien byggede man en flot kirke til ære for det stjålne lig, som blev kaldt “Basilica di San Nicola”. Nogle få knogler var dog blevet efterladt.

Men i 2017 skabe nye arkæologiske fund pludselig tvivl om, hvilket lig der var blevet stjålet. Læs hele historien her.

16) Det første menneske som udførte en flyvning

Det første menneske som udførte en flyvning var tyrkisk. Det skete i 1600-tallet, hvor Hezarfen Ahmet Celebi iført to vinger svævede fra Galata tårnet i Istanbul, tværs over Bosporusstrædet for at lande i Ûsküdar på den asiatiske side.

Alanya, Alanya borgen, det tyrkiske sprog, ord på tyrkisk, tyrkisk kultur, Tyrkiet
17) Fra Jesus til Kong Christian D. 10

Det romerske rige og det osmanniske rige strækker sig tilsammen i tidsperioden fra Jesus til Kong Christian D. 10.

18) De historiske figurers fødested

Anatolien er fødested for mange historiske figurer og legender som digteren Homer, Kong Midas, Herodot (historiefortællingens fader), Paulus og Apostlene.

19) Verdens 2. største bymure er i Diyarbakir

Walls of Diyarbakir er med sin længde på 6 kilometer den næststørste bymur i verden efter den kinesiske mur. Det ligger 100 m. over dalen Tigris-floden i Diyarbakir, i det østlige Tyrkiet.

Karain grotten Antalya, grotter i Antalya, antalya grotter, antalya drypstenshule, drypstens hule Antalya,
20) Verdens 2. ældste økse fundet i Antalya

Øksen, som er verdens 2. ældste økse fundet i Antalya blev fundet i Karain Cave. i den sydlige Antalya provins. Den antages at være 350.000 år gammel. Læs hele historien om øksen i denne artikel.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Historiske fakta om Tyrkiet
  • Det vidste du ikke om Tyrkiet
  • Alanya fakta
  • De første mønster i verden
  • Verdens ældste bosættelse
  • Unesco Tyrkiet
  • Julemandens oprindelse

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.