16 historiske fakta du (måske) ikke vidste om Tyrkiet

Tyrkiet er et land, som har haft stor betydning for hele verdens historie.

En rejse til Tyrkiet er en rejse igennem historie, og i dag er det stadig muligt at besøge nogle af de fantastiske historiske steder i Tyrkiet.

Vi har samlet 16 historiske fakta, som du måske ikke vidste om tyrkiet!

1) Det var tyrkerne, der introducerede kaffen til Europa.

2) İstanbul er den eneste by i verden, som ligger på to kontinenter, Europa og Asien. I sin tusindårige historie har den været hovedstad i tre store imperier – det romerske, det byzantinske og det osmanniske.

ephesos-Efesos

3) To af antikkens syv vidundere stod i Tyrkiet – Artemistemplet i Efesos og Mausolæet i Halikarnassos, nutidens Bodrum.

4) Mange arkæologer og bibelkyndige tror, at Noahs Ark strandede på Ağri Dağı (Araratbjerget) i det østligste Tyrkiet.

5) Ordet ”tyrkis/turkis” er afledt af ”tyrkisk” og hentyder til Middelhavets pragtfulde farve som opleves langs Tyrkiets sydkyst.

6) Verdens ældste kendte bymæssige bosættelse ligger i Çatalhöyük i nærheden af Konya og dateres tilbage til 6.500 f.Kr.

7) Det ældste landskabsmaleri i historien blev fundet på væggen i et af husene i Çatalhöyük forestiller et vulkanudbrud i den nærliggende Hasandağ by.

8) Møntsystemet blev opfundet i Sardes, der var hovedstad i kongeriget Lykien, i slutningen af 600-tallet f. Kr. Det var her den rige kong Krøsus regerede i det, der dengang blev regnet som verdens rigeste by.

Tyrkiets nationalblomst, Tyrkiets nationalblomst er tulipan, tulipan på tyrkisk, hvad er tyrkiets nationalblomst, fakta om tyrkiet, fakta om alanya

9) Hollænderne hentede oprindelig deres berømte tulipaner i Tyrkiet. Det udløste en samlermani i England og Holland. Tulipanløg, der blev fragtet til Wien fra Istanbul i 1500-tallet var så efterspurgte, at man i 1634 i Holland kaldte fænomenet ”tulipanmani”. Folk investerede i tulipanløg som man gør det i aktier i dag. Denne periode i Tyrkiets historie bliver kaldt ”Tulipan-perioden” og forbindes med nydelse og skønhed.

Læs også: Tulipanen er Tyrkiets nationalblomst

10) Verdens mest kostbare silketæpper findes i Mevlana Museum i Konya. Marco Polos rejser i 1200-tallet førte ham hertil og han udtalte, at ”de bedste og smukkeste tæpper findes i Tyrkiet”.

11) Mange vigtige begivenheder i den tidligste kristendom fandt sted i Tyrkiet. Apostlene Johannes, Paulus og Peter levede og prædikede i det sydlige Anatolien. Ifølge historien var det Johannes, der fulgte Jomfru Maria til Efesos efter korsfæstelsen, hvor hun tilbragte sine sidste år i et lille stenhus (Meryemana Evi) , som ligger på det, der i dag kaldes Bülbüldaği (Nattergalebjerget). Det er et populært kristent pilgrimsmål.

12) De syv Kirker, som omtales i Johannes’ Åbenbaring ligger alle i Tyrkiet: Efesos, Smyrna, Pergamum, Thyatira, Sardis, Philadelphia og Laodicea.

13) En grotte, som i dag kendes som Skt. Peters Grotte, eller Skt. Peters Kirke menes at være det sted apostelen Peter prædikede, da han besøgte Antiokia (Antakya) i det sydøstlige Tyrkiet. Og det var måske her man første gang brugte betegnelsen ”kristen”. I 1963 udnævnte paven stedet som valfartsmål og udnævnte det til verdens første katedral. Hvert år, den 29. juni, holdes der en speciel gudstjeneste i
kirken, som besøges af kristne fra hele verden.

Sankt Nikolaus, julemanden er fra tyrkiet, er julemanden fra Tyrkiet, den tyrkiske julemand, tyrkiet julemand, sankt nikolaus fra Myra, sankt nikolaus fra antalya, sankt nikolaus fra tyrkiet, tyrkiet sankt nikolaus, sankt nikolaus tyrkiet
14) Skt. Nikolaos der i dag kendes bedre som Santa Claus eller Julemanden, blev født og levede i Demre (Myra) på Tyrkiets Middelhavskyst. I landsbyen ligger den berømte Skt. Nikolaus med sarkofagen som menes at rumme hans jordiske rester. Læs mere om julemanden fra Tyrkiet her.

15) Anatolien er fødested for mange historiske figurer og legender som digteren Homer, kong Midas, Herodot (historiefortællingens fader) og Paulus og Apostlene.

16) Det første menneske som udførte en flyvning var tyrkisk. Det skete i 1600-tallet, hvor Hezarfen Ahmet Celebi iført to vinger svævede fra Galatatårnet i Istanbul, tværs over Bosporusstrædet for at lande i Ûsküdar på den asiatiske side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.